Žena se pridržava rukom za zid i drži ruku na čelu zbog vrtoglavice

Pomeranje kristala u unutrašnjem uvu i vrtoglavice

U svakodnevnom životu hodamo, trčimo, plivamo, ležimo, skačemo, vozimo automobil, bicikl, plešemo, igramo, spavamo. I to nam život čini lepim, dinamičnim, radosnim i zanimljivim.

Sve to ne bismo mogli da radimo, ili ne bismo mogli opušteno da radimo, bez jednog čula, čula ravnoteže, koje ne osećamo, ne vidimo, ne rukovodimo njime, ali ono je tu i daje nam sve te mogućnosti.

Ne postoji čovek koji nekada u svom životu nije osetio vrtoglavicu ili se požalio nekome zbog vrtoglavice koja je najčešće bila kratkotrajna, nestala i nije se više pojavljivala.

Ali, ako se vrtoglavica ponavlja, to je već problem, kako fizički tako i psihički. Čovek postaje rob svog stanja, živi u strahu: šta ako mi se opet desi, šta ako padnem, šta ako slomim nešto…

Devojka skida naočare i pritiska oči

Kako funkcioniše čulo ravnoteže

Čulo ravnoteže sastoji se od perifernih i centralnih delova.

Kristali su sastavni deo perifernog dela ravnoteže. Nalaze se u polukružnim kanalima unutrašnjeg uva. Polukružni kanali su orijentisani u prostoru, tako da imamo gornji, lateralni i zadnji, polukružni kanal. Polukružni kanali odgovorni su za dinamički deo sistema ravnoteže, što znači za pokrete i to pokrete glave u prostoru.

Zašto su važni kristali?

Prvo treba da znamo da to nisu to pravi kristali. To su, u stvari, sitni kristali kalcijum-karbonata – krečnjaka, koji plutaju u tečnosti unutar polukružnih kanala u kojima se, osim tih kristala, nalaze i nervni završeci zaduženi za ravnotežu. Kristali plutaju po tim trepljicama nervnih završetaka.

Kada pokrećemo glavu, kristali se kreću u tečnosti, dodiruju nervne završetke i daju nam osećaj da smo pokrenuli glavu.

Putem određenih refleksa dolazi i do automatskih pokreta očnih jabučica. Svaki kanal ima određen broj kristala koji se kreću u njemu. Kanali su međusobno povezani i imaju svoj početak i kraj.

Šta se to poremeti u kristalima pa dobijemo vrtoglavicu?

Najčešće su to nagli pokreti glave iz nepravilnog položaja. Znači, ukoliko zabacimo glavu unazad ili unapred ili u stranu i držimo je duži vremenski period tako, a onda je naglo pokrenemo iz tog položaja, možemo dobiti taj tip vrtoglavice.

Devojkaa pridržava čelo, dok vežba na podu, zbog vrtgoglavice

Jednostavno, kristali ne mogu da prate tako nagli pokret glave i zaostanu u prethodnom položaju – tada nastaje vrtoglavica.To može biti, na primer: kod kačenja zavesa, kada beremo voće, kod sportskih aktivnosti, zbog spavanja u nepravilnom položaju, kod frizera, ako držimo glavu u šamponjeri, može biti u bilo kojim dnevnim aktivnostima.

Vraćanje kristala u prvobitni položaj

Vrtoglavice uzrokovane kristalima su najčešće, preko 70 odsto svih vrtoglavica su tog tipa. Javljaju se u bilo kom životnom dobu. Obično traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, stalno se ponavljaju pri nekim pokretima glave, vrlo su neprijatne, kod nekih praćene mučninom i povraćanjem.

Mogu trajati danima, nedeljama, mesecima. Kvalitet života je značajno umanjen.

Problem sa ovim vrtoglavicama treba rešavati što pre! U nekim slučajevima, zbog dugotrajnosti, može doći do slepljivanja kristala – tada se oni vrlo teško mogu vratiti u prvobitno stanje i takve vrtoglavice traju dugo.

Kristali se u prvobitni položaj vraćaju putem određenih manevara; pacijent odmah oseti da je bolje i vrtoglavice nestanu. Obično pacijenti kažu da im se razdanilo i da im je slika ispred očiju jasnija.

Žensko uvo u prvom planu

Od izuzetne je važnosti da lekar koji radi proces vraćanja kristala u prvobitni položaj prepozna iz kojeg kanala su se pokrenuli kristali i na koji način treba da ih vrati, u suprotnom može doći do produženog lečenja.

Nakon vraćanja kristala u prvobitni položaj pacijent je odmah zdrav, može da se vrati svakodnevnom životu bez ikakve bojazni da će pasti ili da će mu se zavrteti.

Nakon svega toga, život opet postaje lep i jednostavan.

Zato, ukoliko imate vrtoglavice i sumnjate da su ovog tipa, a najčešće jesu, ne čekajte ništa već se javite lekaru i rešite problem koji vam ograničava svakodnevne aktivnosti.