Nasmejana Polina Poriškova, sa kraćom tamnom kosom.

Polina Poriškova – prigrliti život bez filtera

Supermodel Polina Poriškova nedavno je objavila knjigu Bez filtera: Dobra, loša, lepa (No Filter: The Good, the Bed and the Beautiful), koja je odmah dobila posvećenu čitalačku publiku jer se, između ostalog, bavi problemom starenja u kulturi u kojoj se godine ne praštaju, barem ne ženama.

U skladu sa naslovom je i fotografija na koricama, urađena bez filtera, tako da se vide sve bore koje je Polina zaradila tokom svojih 57 godina života.

Kako prigrliti starenje

Borba protiv kulture u kojoj je starenje sramota ne nailazi uvek na odobravanje. Polina Poriškova kaže da na dnevnom nivou mora da se nosi sa komentarima kao što je „bakice, oladi”. Ona podseća da se s godinama stiče i sigurnost i kaže: „Zapravo, najnesigurnija sam bila dok sam se bavila modelingom. Kad bih posle seta videla fotografije, strepela sam jer u stvarnosti ne mogu tako da izgledam.”

Mnogima koji su izloženi teroru antiejdžing kulture, Polina poručuje: „Starenje je dokaz da ste dobili privilegiju da živite dug život. Možete da se borite protiv njega ili da ga prihvatite. Ali postoji i treći izbor. Prigrlite ga.”

Prigrliti starenje za nju znači i prihvatanje i borbu. Prihvatanje da postoje neizbežne promene i spolja i iznutra. I da su i jedne i druge vredne. I borbu da se ostane zdrav, da se očuva dobar duh, da se živi aktivno i kvalitetno, da se neguju prijateljstva. „Vaše bore odražavaju vreme koje ste proveli postajući snažniji.”

Modeling, film, knjige

Polina Poriškova bila je zvezda u svetu modelinga 80-ih i 90-ih. Smatrana je jednom od najlepših žena na svetu, a 1988. postala je najplaćeniji model kad je potpisala ugovor od šest miliona dolara sa kućom Estée Lauder.

Devojčica koju su pozvali u Pariz

Bilo je to ostvarenje sna za devojku koja je rođena 1965. u ondašnjoj Čehoslovačkoj i čije detinjstvo je bilo obeleženo odsustvom roditelja koji su je sa tri godine ostavili kod majčine majke i emigrirali u Švedsku. Roditelje nije videla do svoje devete godine, kada je majka uspela da izdejstvuje za nju dozvolu da ode iz Čehoslovačke. Ali tada je strašno patila za bakom, koja je bila jedina porodica koju je do tada znala. Traumatični događaji nastavili su se i kad je ponovo bila sa roditeljima, jer su se oni tada razveli, pa oca nije viđala, a majka se dva puta preudavala.

Imala je 13 godina kad je drugaricama koje su se bavile šminkanjem poslužila kao model. Te fotografije video je čuveni lovac na modele Džon Kazablankas, pozvao je u Kopenhagen na razgovor, pogledao i pitao: „Hoćeš li da ideš u Pariz?” „Kao da bih ja rekla ne”, piše Polina u knjizi.

Ugovori od više miliona

Prva naslovna strana u belom kupaćem kostimu bila je samo početak uspešne karijere. Usledili su Vog, El, Kosmopoliten… Radila je reklamne kampanje za modne kuće Šanel, Versaće, Dior, Kalvin Klajn… Njena prefinjena struktura kostiju i svetloplave oči posebno su se dopali Amerikancima.

Ugovor od šest miliona dolara, koji je potpisala sa 23 godine, značio je i pomeranje njenog imidža sa Victoria’s Secret kupaćih kostima ka sofisticiranom evropskom imidžu. Ugovor od više miliona dolara potpisala je i sa Eskadom.

Autobiografija bez filtera

Tokom vremena, oprobala se i na televiziji i na filmu, a nama je najpoznatije njeno pojavljivanje u filmu Arizona Dream Emira Kusturice. Početkom 90-ih objavila je jednu knjigu za decu, a 2007. roman o švedskoj tinejdžerki koja dobija ponudu da postane model u Parizu, tako da nije bila sasvim bez iskustva kad je pristupila pisanju memoara Bez filtera.

Zapravo, iza svega stoji privatna drama kroz koju je prolazila 2019. godine, sama u kući tokom korone. Svoja osećanja i razmišljanja, a ponekad i suze, delila je na Instagramu, čime je stekla brojne pratioce. Jedan od njih bila je i ugledna literarna agentkinja, koja joj se javila i predložila da na osnovu objava i iskustava napravi knjigu. Prihvatila je jer, kako sama kaže: „Celog života su me gledali, ali me nikad nisu slušali. Do sada.”

Polina Poriškova – ljubav, brak, razvod

Osim što se za knjigu fotografisala bez filtera, Polina Poriškova je u njoj bez ulepšavanja ispričala i priču o toku i traumatičnom kraju svog gotovo tri decenije dugog braka.

Ljubav pre prvog pogleda

„Bila je to ljubav pre prvog pogleda”, piše Polina u knjizi, jer je rok pevača Rika Okaseka prvi put videla u spotu na MTV-ju i pomislila kako je zgodan. Kad je otišla u Ameriku nekoliko meseci kasnije, pitali su je da li bi snimala spot za grupu The Cars i ona je pristala. Običaj je bio da pre snimanja odu na večeru i ona je zinula od čuda kad je u restoran ušao baš Okasek. Ona nije dobro poznavala muziku i nije znala da je on pevač grupe The Cars.

„Nisam mogla da dišem. Osećala sam ono ʼkonačno smo se pronašliʼ”, seća se Polina. Posle nekoliko nedelja bila je već zaljubljena do ušiju i jednom prilikom, između poljubaca, zatražila je da joj kaže neku svoju tajnu koju će samo ona da zna. A on joj je tada rekao da je – oženjen. Osetila se kao da je polivena hladnom vodom. Ali sa 19 godina mislila je da je to sigurno za oboje nesrećan brak, pa su nastavili da se ljube.

Polina Poriškova i Rik Okasek

Kad je rekao da mu je potrebno vreme da se razvede jer ima dvoje male dece, ona je pomislila: “O, on je tako dobar otac.” Da su njegove laži počele još tada, shvatila je mnogo kasnije.

Verovala sam mu bezrezervno

Jedno drugom postali su opsesija, ali se ona prvi put u životu osećala željenom, a njegove ljubomorne ispade objašnjavala je time što je on toliko voli da ne želi da je deli. Prestala je da radi snimanja sa muškim modelima, zatim je prestala da radi vikendima tokom kojih je on bio slobodan. Postali smo prioritet jedno drugom i zbog toga su patile i naše karijere”, kaže Polina. „Verovala sam mu bezrezervno veći deo svog života.”

Dobili su dva sina, a on je imao još četiri sina iz prethodna dva braka, koji su bili deo porodice i često boravili u njihovoj kući. „Dečaci imaju dobar međusobni odnos. Ali to je moja zasluga, ne Rikova”, tvrdi danas Polina.

Kraj opsesivne ljubavi

„Trudila sam se oko svega jer sam se plašila napuštanja”, piše Polina Poriškova, koju je strah od napuštanja pratio od detinjstva. Zato se i udala za čoveka koji ju je voleo opsesivno. „Ali kad je on počeo pomalo da se udaljava od mene, ja sam bila u panici.”

Godinama su spavali u odvojenim sobama, ona je predlagala da odu na terapiju, ali on je odbio. Razdvojili su se 2018, ali su ostali da žive u istoj kući. Konačno su predali papire za razvod i odlučili da prodaju kuću i kupe dva stana u istom ulazu da bi bili blizu, zbog dece.

Dok je postupak još trajao, Rik je morao da ode na operaciju od koje je izgledalo da se dobro oporavio. Polina ga je negovala po izlasku iz bolnice. A onda je jednog jutra on dugo spavao. Skuvala mu je kafu i ponela na sprat da ga probudi. Zatekla ga je mrtvog.

Naučila da brine o novcu

Posle nekoliko dana usledio je novi šok kad je pronašla njegov testament, napisan pred operaciju, u kome je nju i dva najstarija sina ostavio bez ičega. U testamentu je napisao da svojoj ženi ne ostavlja ništa jer ga je napustila.

„Mislila sam da je to greška, da je bio ljut, ali odjednom, testament je postao javan i svi su pitali: Šta si mu to uradila, kad ti nije ostavio ništa?”

Nije se radilo o tome da je Polina bila bez imovine, već je bila bez novca, čak nije imala ni za samoposlugu. A bio je lokdaun zbog kovida. Cene nekretnina u Njujorku su drastično pale, a ona je morala hitno da proda kuću jer nije imala od čega da plaća komunalije.

„Tokom naredne dve godine, naučila sam o novcu više nego za ceo prethodni život”, kaže Polina. Sav njen novac zarađen tokom braka otišao je u porodičnu imovinu, o kojoj je on brinuo. Polina piše: „On je govorio ne brini, a bilo je tako lepo ne brinuti.”

Kriza iz koje je nastala knjiga

Tako se od septembra 2019. nekada najplaćenija i najlepša žena borila sa bolom zbog smrti muža, sa povređenošću što nije odoleo da je još jedan, poslednji put kazni, borila se sa besparicom, sa menopauzom, sa užasnim pandemijskim okruženjem i odsustvom kontakata i iseljavala se iz porodičnog doma. Naravno, napustio ju je i muškarac s kojim je počela vezu kad su ona i Rik objavili razlaz.

Tada je nastao niz njenih objava na Instagramu, koje su skrenule pažnju agentkinje Marije Šrajver i na osnovu kojih je nastala knjiga za koju kaže da je sveća u mraku za milione žena.

Dirljive su i reči Polininog sina da mu je majčina knjiga pokazala kako je moguće ponovo izgraditi sebe, jer je ona od devojke sa naslovne strane uspela da postane intelektualka koja se bavi ozbiljnim temama i stvarnim životnim problemima.

Otvorena za nove odnose

Sada, tri godine nakon smrti muža i dobijene borbe sa situacijom u kojoj se čitava životna konstrukcija ruši, Polina Poriškova je ponovo otvorena za nove odnose. Međutim, kako kaže, shvatila je da muškarci njenih godina ne žele da spavaju sa ženama njenih godina. „Tu je svega nekoliko muškaraca koji su već spavali sa svim mojim prijateljicama”, kaže.

Neki prijatelji su joj savetovali da se okane selebriti narcisa i da potraži neke normalne muškarce. „Ali oni me ili tretiraju kao trofej ili se ne osećaju sigurno, pa se brane arogancijom.”