Podgrejana hrana – papreno plaćena ušteda

Britanska agencija za standarde hrane, kao i Evropski informacioni savet za hranu napravili su preporuke koju to hranu nikako ne treba podgrevati

U današnje vreme hrana se sve češće podgreva, naročito s povećanom upotrebom mikrotalasnih rerni, a sve to radi uštede u vremenu. Međutim, podgrevanjem hrane gube se hranljivi sastojci, razvijaju se bakterije i oslobađaju njihovi toksini, kao i što dolazi do razgradnje proteina i drugih hemijskih reakcija. Najsigurnije je uzimati hranu odmah nakon pripreme.

Podgrevanjem se gube hranljivi sastojci, razvijaju se bakterije i oslobađaju toksini

Ako planiramo da podgrevamo neku hranu, bitno je ne ostavljati je na sobnoj temperaturi, jer to pogoduje razvoju bakterija. Treba je odmah staviti u frižider. Zatim, hranu koju smo ostavili u frižideru najbolje je iskoristiti hladnu za salatu, ili ostaviti da se zagreje na sobnoj temperaturi. Britanska agencija za standarde hrane, kao i Evropski informacioni savet za hranu napravili su preporuke koju to hranu nikako ne treba podgrevati.

Preostala musaka jede se hladna

Piletina, kao i druga živina i jaja može sadržati salmonelu, što može biti problem ako se termički dobro ne obradi. Piletina sadrži više proteina od crvenog mesa. Nju ne treba podgrevati, jer tokom podgrevanja dolazi do razgradnje proteina čime se njihov sastav potpuno menja, što može dovesti do digestivnih tegoba.

Piletinu ne treba ponovo zagrevati da ne bi došlo do razgradnje proteina

Kuvana jaja ne treba podgrevati, jer sadrže veliku količinu proteina. Usled visoke temperature, azot koji je sastavni deo proteina može oksidisati i stvoriti slobodne radikale koji su uzrok raznih oboljenja. Jaja treba konzumirati čim ih skuvamo, a ako se čuvaju neko vreme u frižideru, treba ih jesti hladne. Ovo se odnosi i na jela kao što je musaka.

Kod pirinča je mnogo bitnije kako se čuva. Kod njega je naročito opasna bakterija Bacillus cereus koja se razvija na sobnoj temperaturi i proizvodi spore. Toplota ubija ovu bakteriju, ali ostaju spore koje poseduju toksična svojstva. Ako se pirinač ostavi na sobnoj temperaturi, spore bakterija se mogu umnožiti i stvoriti toksine koji izazivaju povraćanje i dijareju. Ovi toksini ne razgrađuju se podgrevanjem, već ostaju u hrani.

Kuvana jaja iz frižidera najbolje je iskoristiti za hladne salate

Krompir i folija loša kombinacija

Ako se krompir ostavi na sobnoj temperaturi, stvaraju se odlični uslovi za rast bakterije Clostridium botulinum, naročito ako je pokriven folijom što ograničava prisustvo kiseonika. Zato je najbolje ne podgrevati krompir, jer ne postoji garancija da će toplota ubiti ove bakterije. Ona izaziva botulizam, trovanje izazvano botulinskim toksinom. Ako se ipak odlučimo da ga sačuvamo, bitno je da ga odmah stavimo u frižider da bismo sprečili razvoj ove bakterije i da ga konzumiramo u roku od dva dana.

Pečurke poseduju proteine koje enzimi i mikroorganizmi mogu razgraditi. U njima se razvijaju toksini koji sadrže oksidisani azot i slobodne radikale. Ako se ne ostave odmah u frižideru, mogu dovesti do digestivnih problema. Ako se ostave u frižideru, najbolje je konzumirati ih u roku od 24 sata, i to hladne.

Spanać i ostalo lisnato povrće može sadržati visok nivo nitrata. Nitrat nije opasan, međutim, tokom podgrevanja može preći u nitrite i nitrozamine koji su poznati kancerogeni. Spanać takođe sadrži gvožđe koje zagrevanjem može da oksidiše, a tako se stvaraju slobodni radikali, koji su uzrok mnogih bolesti. Zato ni spanać ne treba podgrevati.