pileca supa

Pileća supa – superhrana iz našeg detinjstva

Hrana bogata antioksidansima, mineralima i vitaminima, kao što su vitamini C, E, beta karoten ili cink, može da nas osnaži i pomogne nam u borbi protiv infekcija

Slaba ishrana dovodi do slabljenja imunosistema, dok hrana bogata antioksidansima, mineralima i vitaminima, kao što su vitamini C, E, beta karoten ili cink, može da nas osnaži i pomogne nam u borbi protiv infekcija.

Unošenjem raznobojnog voća i povrća, odnosno konzumiranjem jagodičastog voća, citrusa, jabuka, crnog grožđa, kelja, luka, spanaća ili šargarepe, na jednostavan način snabdevamo organizam raznovrsnim hranljivim sastojcima.

Obogaćeni beli luk

Poznato je da beli luk štiti od prehlada i infekcija, jer poseduje alicin i tiosulfinat, ali da bi ova namirnica imala maksimalno dejstvo treba je izgnječiti i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, pošto se na taj način enzimskom reakcijom povećava količina alicina u belom luku.

Pečurke su bogate selenom i B vitaminima kao što su riboflavin i niacin. Šitake pečurke posebno su bogate beta glukanom za koji su studije pokazale da jača imunosistem.

Cink je bitan u borbi protiv prehlada i infekcija, a posebno velike količine ovog minerala sadrže ostrige, piletina, crveno meso, bademi i indijski orah.

Šitake pečurke bogate su beta glukanom, a jagode su izvanredan izvor vitamina C

Limun, grejpfrut ili pomorandže veoma su bogati vitaminom C, koji je neophodan za zdrav imunosistem i za zaštitu ćelija od oštećenja. Grejpfrut posebno ima dosta flavonoida koji aktiviraju imunosistem. Limunova kora sadrži limonen i limonoid, a pošto je gorka, može da se koristi prilikom pripremanja čajeva.

Integralno brašno sadrži antioksidanse, cink, vitamine E i B, pored ostalih minerala i vitamina. Tako unosimo i kvasac, koji nekome ne prija, međutim ako ne predstavlja problem, on je bitan za zdrav i izbalansiran digestivni sistem i čini zajednicu sa dobrim bakterijama u crevima. On pomaže da imunosistem dobro funkcioniše, kao i u apsorpciji minerala i vitamina.

Kombinacije za zdravlje

Brokoli je bogat vitaminima A, C i glutationom. Šargarepa ima vitamin C, kao i beta karoten, prekursor vitamina A.

Višnje, trešnje, borovnice, kupine i ostalo jagodičasto voće sadrži razne antioksidanse, kao što je antocijanin koji štiti ćelije od oštećenja i jača naš organizam, a jagode su izvanredan izvor vitamina C.

Sve ove namirnice mogu da se kombinuju u raznim jelima kao svojevrstan kombinovani izvor zdravlja.

Među namirnicama koje unosimo kako bismo osnažili organizam najsjajnija zvezda je antizapaljenska supa! Reč je, u stvari, o dobro poznatoj pilećoj supi, na čije pominjanje smo se možda mrštili dok smo odrastali. Međutim, pileća supa sadrži amino-kiselinu cistein, odličnu za razređivanje sluzi, što nam veoma pomaže kod kašlja i zapušenog nosa.

Antizapaljenska supa sadrži amino-kiselinu cistein, odličnu za razređivanje sluzi

Pileća supa ima i vitamine A i C, magnezijum, fosfor, želatin, antioksidanse koji dobro utiču na imunosistem. Takođe, natrijum i kalijum iz supe održavaju balans elektrolita u organizmu, što je naročito bitno ako se znojimo. Luk, šargarepa, celer, paškanat i peršun dodaju supi zdravstvene koristi.

Med pomaže kod upale grla i kašlja, sadrži antioksidanse i deluje antibakterijski. Čaj sa medom, limunom, đumbirom i cimetom idealno je pomoćno sredstvo kada nas „napadne” prehlada.

Đumbir u prahu, kao čaj ili dodatak hrani, smanjuje zapaljenja mukoznih membrana.

Alkoholna pića i kafa

Šećer, i slatke namirnice uopšte, mogu da utiču na slabljenje imunosistema, kao i loše masti, pa ih treba izbegavati. Dobre masnoće, da podsetimo, imaju masne ribe i semenke poput lana.

Velike količine kofeina dovode do stvaranja veće količine kortizola, koji se obično oslobađa kada smo pod velikim stresom

Alkoholna pića, ako se ne konzumiraju umereno, mogu da utiču na smanjenje leukocita, belih krvnih zrnaca, bitnih za uništavanje patogena. Takođe, alkohol loše deluje na B-limfocite koji su odgovorni za stvaranje antitela, koja se normalno stvaraju kod infekcija. Generalno, preterane količine alkohola loše utiču na apsorpciju hranljivih sastojaka.

Alkoholna pića, ako se ne konzumiraju umereno, mogu da utiču na smanjenje leukocita, belih krvnih zrnaca, bitnih za uništavanje patogena

Velike količine kofeina dovode do stvaranja veće količine kortizola, koji se obično oslobađa kada smo pod velikim stresom, a on opet utiče na slabiju odbrambenu moć organizma.

Umerena količina kafe nema takav uticaj i može da prija.