Pia Leon, mlada zvezda svetske gastronomije

Peruanka, koja je proglašena za najbolju kuvaricu 2021, u svom restoranu priprema hranu od autohtonih namirnica sa Anda i iz Amazonije

Peruanka Pia Leon proglašena je za najbolju kuvaricu na svetu 2021. godine (The World’s Best Female Chef). Ona je nekada, zajedno sa suprugom Virhilijem Martinezom, bila jedan od suvlasnika i šef Centrala, najčuvenijeg restorana u Latinskoj Americi. U međuvremenu, otvorila je samostalno svoj restoran Kjolle u Limi. Reč u nazivu restorana označava cvet narandže koja raste na velikoj visini.

Školjke u mahunama kakaovca samo su deo hedonističkih zalogaja koje priprema Pia Leon u svom, sada već slavnom, restoranu u Limi

Ovu titulu, tridesetčetvorogodišnja Pia Leon ponela je u okviru ceremonije izbora 50 najboljih svetskih restorana (The World’s 50 Best Restaurants). Ovaj izbor se organizuje već dve decenije, kada je reč o najboljim svetskim restoranima i barovima, a kategorija u kojoj je trijumfovala mlada latinoamerička zvezda promoviše i ljude zahvaljujući kojima su ti restorani najbolji.

U kulinarskom svetu Pia Leon naročito je cenjena zbog njene uloge u vođenju restorana Central, koji je tri godine uzastopno proglašavan za najbolji restoran u Latinskoj Americi.

U restoranu Kjolle koji vodi sama, Pia Leon stvara sopstveni kulinarski identitet koji odlikuje opušteniji pristup hrani. Njen cilj je da promoviše bogatstvo peruanske kuhinje i biodiverziteta, bilo da je reč o degustacionom ili a la kart meniju, koristeći autohtone namirnice iz celog Perua, odnosno bez obzira na to da li potiču sa Anda ili iz Amazonije.

U ovom specifičom restoranu, u specijalno dizajniranim tanjirima, služi se hrana svetlih i jarkih boja, sa živopisnim sastojcima. Deo gurmanskog iskustva, na primer, mogu da budu školjke koje se služe u mahunama kakaovca!

Pia Leon volela je da kuva od malih nogu, a zatim je završila poznatu kuvarsku školu u Limi. Pre nje, titulu najboljeg ženskog kuvara na svetu ponele su: Danijela Soto Ines, Kler Smit, Ana Roš iz Hiše Franko u Sloveniji, Dominik Kren i Elen Daroz.