Pet saveta za lakše i bolje peglanje

Pet saveta za lakše i bolje peglanje

Nošenje pravilno i lepo ispeglane garderobe i uredna pojava koja zrači elegancijom, daju nam poseban podsticaj. Zato je važno da peglanje bude brzo i efikasno

Zar ima nečeg lepšeg od trenutka kada se u mekoj, glatko ispeglanoj spavaćici zavučemo u sveže ispeglanu posteljinu. Naravno, i po danu nošenje pažljivo opeglane garderobe i uredna pojava koja zrači elegancijom daju nam dodatni podsticaj.

Konačno, uvek se vidi velika razlika koju stvara ovlaš ispeglana bluza ili košulja i ona koju je ispeglao profesionalac. Ovaj posao zahteva snagu, vreme i posvećenost, mada ima majstorica koje su peglanje dovele do savršenstva i gotovo da mogu da peglaju na auto-pilotu. Ipak, svima su dobrodošli saveti kako da se ovaj zahtevni posao s lakoćom privede kraju.

Nije retkost čuti da nekog ova aktivnost i njen ritam dodatno smiruju, mada je verovatno najveći broj onih koji žele da ga obave brzo i efikasno.

Male greške u peglanju su veliki minus

Mali saveti

1. Svi znamo da je najbolje peglati ovlaženu odeću, jer ako je potpuno suva ili izašla iz sušača, to je nemoguć zadatak. Postoji i dobro poznati stari način takozvanog fajtanja, da bi se svi delovi lepo ovlažili pre peglanja, ali to traži dodatno vreme. Zato je dobra opcija izlaganja pari koju otpušta vrela voda iz tuša ili stavljanje isceđenog mokrog peškira u sušač na pet minuta.

Magična aluminijumska folija

2. Ako se ispod navlake za dasku za peglanje stavi aluminijumska folija (sjajna strana gore), ona će odbijati toplotu i efekat peglanja biće vrlo glatka površina tkanine, lakše se ispravljaju nabori i ubrzava se ceo proces peglanja.

Čišćenje pegle

3. U zavisnosti od vrste zaprljanosti pegle, može se koristiti razblažen deterdžent. Dobra mešavina za čišćenje je kombinacija vode i soda bikarbone. Takođe, treba paziti da peglu koja koristi paru ne stavimo na tkaninu pre nego što se ona dobro zagreje, jer onda neće izlaziti para već voda koja može biti obojena zbog zaprljanih izvoda za paru.

Njih je najbolje očistiti štapićem za uši natopljenim rastvorom jednake količine vode i alkoholnog sirćeta, a potom se može pritisnuti i dugme za samočišćenje, ukoliko pegla ima tu funkciju. Ovaj rastvor je dobar i za fajtanje, naročito kragni i delova odeće ispod pazuha, jer sprečava pojavu fleka od znojenja, a i peglanje čini bržim i lakišm.

Feniranje

4. Za haljine i suknje koje se teže peglaju, a naročito za odeću od svile i vune, jači fen za kosu može prijatno da nas iznenadi. Potrebno je samo navlažiti odeću, okačiti, zategnuti i osušiti fenom.

Pegla za kosu

5. Za brzo ispravljanje kragne i manžetni ili određenog dela odeće od pamuka, može da posluži i presa za kosu, koja i jeste vrsta pegle.