Neprijatnost kada se perut koja pada iz kose vidi na džemperu.

Perut u kosi – uzroci perutanja i kako se rešiti peruti?

Perut je neželjeni saputnik kose kod 50 odsto odrasle populacije, a prepoznaćete je po sitnim belim ljuspicama, crvenilu i/ili svrabu.

Zanimljivo je da perut više problema pravi sa samopouzdanjem, nego što je zaista zdravstveni problem, usled stigme da je osoba koja ima perut neuredna, a koža glave nečista.

Međutim, to ne mora uvek biti slučaj.

Perutanje kože glave i perut u kosi može zadesiti svakoga od nas, a razlog ne leži u tome da jednostavno nismo dobro oprali kosu ili da osoba nema ustaljene dobre higijenske navike.

S tim u vezi, u narednim redovima ćemo se pozabaviti pitanjima šta je perut, koji su uzroci perutanja i kako se možete rešiti ovog dosadnog problema.

Šta je perut?

Perut (lat. Pityriasis capitis) predstavlja ljuspice koje se stvaraju na koži glave i otpadaju na kosu. Ovaj proces se naziva: “perutanje”. Ljuspice mogu biti različite boje, a dimenzije variraju od uzroka nastanka. Najčešće je perut bela, pa je samim tim vidljivija kod ljudi tamnije kose, koje posebno nervira. 

Perutanje je čest problem koji se javlja kod mnogih ljudi, bez obzira na uzrast, pol, dužinu kose i druge faktore za koje biste pomislili da su logični. Ovaj problem nije opasan po zdravlje, ali može da bude vrlo iritantan i da izaziva svrab na koži glave. Takođe, može poljuljati samopouzdanje, pa definitivno vredi da se potrudimo da je se otarasimo. 

Pogled kroz lupu na perut u kosi.

Tipovi peruti

Imamo 2 vrste peruti: 

 • Masna perut ili seboreični dermatitis (seboreja) – masne ljuspice, najčešće žute boje, koje se formiraju na koži glave, te se obično lepe za kosu i teme.
 • Suva perut – sitne bele ljuspice, koje podsećaju na prašinu ili sneg, obrazuju se usled perutanja kože.

Ključne razlike u dijagnozi seboreičnog dermatitisa u odnosu na suvu perut su vidljivo crvenilo ili eritem, kao i prisustvo ljuspica i iritacije izvan skalpa (u nazolabijalnim naborima, ušima, obrvama i prsima).

Kako prepoznati perut?

Simptomi peruti uključuju: svrab, iritaciju, suvu kožu i beličaste, sivkaste ili žućkaste ljuspice koje se mogu videti na kosi i odeći.

U težim slučajevima može se javiti crvenilo i upala na koži glave, te je vrlo važno da kontaktirate svog dermatologa ukoliko se simptomi ne povuku za dan ili dva.

Perut ne treba posmatrati samo etiološki, kao kliničku sliku, već definicija treba da uključi i njen uticaj na društvo.

Perutanje kose, odnosno temena kože glave, može izgledati nehigijenski, pa čak i prljavo, što čini da se osoba oseća neugodno.

Na osnovu toga uviđamo da perut pozamašno utiče na samopoštovanje i samopouzdanje kod pojedinca, dok su medicinske posledice skoro zanemarljive.

Kozmetička industrija prilikom plasiranja svojih proizvoda cilja na psihološke aspekte peruti, i to kroz pažljivo planirane reklame.

Važno je znati da je perut u kosi normalna pojava, te da to nije razlog da osećate stid ili sramotu. Perutanje kose, odnosno kože glave, može biti vrlo neugodno i neprijatno, i može nas remetiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Stoga je ključno da spoznate uzrok peruti, kako biste mogli adekvatno da tretirate problem perutanja.

Perut uzrok  – razlozi zbog kojih nastaje perut

Perutanje nije bolest, već dermatološki problem!

Perut nastaje u momentu kada se skrati proces regeneracije (obnavljanja) ćelija kože glave, što dovodi do ubrzanog ljuštenja rožnatih ćelija – one se međusobno spajaju i formiraju karakteristične ljuspice.

Kompletan proces ljuštenja se naziva proliferacija, a podstaknut je dejstvom mikroorganizma Malassezia globosa, koji se hrani prirodnim lipidima (uljima) na temenu glave.

Perut može biti primarni poremećaj u nizu fizioloških perutanja – seboreični dermatitis, psorijaza, ekcem – a stanje pogoršava komenzalna flora Malassezia.

Perut – uzrok perutanja i formiranja ljuspica

Perutanje može biti izazvano različitim faktorima, a najščešći su:

 • Genetika – ova kožna iritacija može biti rezultat biološke predispozicije. Ukoliko nam je koža na temenu prirodno suva, može se dogoditi prekomerno lučenje sebuma i stvaranje masne peruti.
 • Klimatski faktori – eksterni faktori kao što su hladnoća, nagla vrućina, izlaganje suncu i naleti vetra mogu uzrokovati perutanje.
 • Stres anksioznost i stres, bilo fizičke ili emocionalne prirode, mogu uzrokovati perut i opadanje kose.
 • Infekcija – gljivične infekcije mogu izazvati inflamaciju ili upalu, što dalje izaziva perut u kosi i svrab.
 • Hormonske promene – vaši hormoni kontrolišu proizvodnju ulja. Ukoliko dođe do hormonalnog disbalansa, prekomerna proizvodnja sebuma će rezultirati ljuštenjem skalpa. Proizvodnja sebuma takođe dovodi do stvaranja oleinske kiseline, te se perut kose može pojaviti kao nusreakcija.
 • Loša ishrana – iako ne postoje čvrsti dokazi koji sugerišu da promena ishrane može izlečiti perut, stručnjaci, poput Alisije Zalka, asistentkinje dermatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl, smatraju da postoji povezanost. Prosti ugljeni hidrati i trans-masti dovode do inflamacije, što može rezultirati perutanjem.
 • Konzumacija alkohola – konzumiranje alkoholnih pića dovodi do dehidratacije, što zapravo isušuje našu kožu, a samim tim i naš skalp.

Masna i suva koža glave – kako je tip kože povezan sa perutanjem?

Masna i suva koža glave sklonije su peruti od normalne kože. 

Kod masnog temena, jedan od glavnih igrača u ovoj priči je sebum, onaj masni film koji naša koža proizvodi da bi ostala meka i hidrirana. Ako, sebuma ima previše, stvari mogu brzo da izmaknu kontroli. Prekomerna količina sebuma može da se pretvori u gozbu za određene vrste gljivica, što dovodi do prekomernog obnavljanja ćelija kože. 

I tada nastaje – perut!

Gljivica Malassezia je uglavnom ona koja se pojavljuje na glavi. Većina nas je tiho udomila ovog mikroskopskog stanara na vlasištu bez ikakvih problema. Ali, za neke, Malassezia može da stvori potpuni haos, iritirajući kožu i izazivajući hiperprodukciju kožnih ćelija, što dovodi do peruti.

Iako je perut češće povezana sa prekomernom proizvodnjom sebuma i masnom kožom, ona se može pojaviti i kod osoba sa suvom kožom.

Kao što koža na drugim delovima tela može postati suva i ljuštiti se, to isto može da se desi i sa vlasištem. Kada je koža suva, ćelije kože odumiru i ljušte se brže nego obično, što dovodi do formiranja sitnih belih ljuspica – peruti, kao produkta klasičnog perutanja od suvoće.

Takođe, treba naglasiti da je suvo teme uglavnom osetljivije na određene sastojke u proizvodima za kosu kao što su šamponi, regeneratori ili proizvodi za oblikovanje kose, što može dovesti do kontaktnog dermatitisa. To može izazvati: svrab, crvenilo i ljuštenje kože.

Ukoliko imate problem sa perutanjem suve kože, korisno je probati šampone dizajnirane za suvu kožu, koristiti toplu umesto vruće vode za pranje kose, i pokušati da izbegnete sušenje kose na vrućem vazduhu. Ako ove metode ne pomognu, najbolje je da se posavetujete sa dermatologom.

Sada, kada znate koji sve faktori mogu izazvati ovu nelagodnost, možemo preći na ono što vas najviše zanima:

Kako se rešiti peruti u kosi?

Devojka se zabrinuto gleda u ogledalu, jer kada je razdelila kosu na razzdeljku, ugledala je perut.

Kako se rešiti peruti? Da, solucija postoji!

Pre svega, treba naglasiti da je perutanje – deramtološki problem. I kao što nam ova kovanica sama govori – dermatolog je osoba kojoj se u slučaju pojave peruti treba i obratiti. 

Samo lekar specijalista dermatolog može stručno da dijagnostikuje perut, njen uzrok i na kraju – prepiše kako se treba boriti protiv iste.

Danas zahvaljujući dostupnosti informacijama, možemo da pročitamo iskustvo sa peruti kod drugih ljudi, pa izvučemo zaključke šta može da nam pomogne da se rešimo pertui. To su pre svega, različiti preparati koji mogu pomoći u borbi protiv peruti. Jedan od najefikasnijih je šampon namenjen borbi protiv peruti. Ovi šamponi sadrže aktivne sastojke koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma peruti.

Preporučujemo da obavite dermatološki pregled i na taj način dobijete profesionalnu, stručno određenu terapiju za perut, saznate njen uzrok i pronađete soluciju za rešavanje problema.

Istražili smo šta to najčešće dermatolozi preporučuju za rešavanje problema peruti na kosi i to su uglavnom preparati sa agensima kao što su:

 • Cink-pirition – predstavlja aktivni biocid koji eliminiše sve oblike tvrdokorne peruti i sprečava njeno ponovno javljanje. Uz to, reguliše floru kože i smanjuje rast gljivica i bakterija.
 • Selen-sulfid – efikasno sprečava iritacije i svrab, ima antiseptički efekat i rešava problem zapušenih pora.
 • Salicilna kiselina – spada u grupu beta hidroksi kiselina i funkcioniše kao eksfolijant (uklanja izumrle ćelije sa epidermisa). Ukoliko nam se pore zatvore, doći će do prekomernog lučenja sebuma, što povećava mogućnost nastanka peruti. Salicilna kiselina efikasno smanjuje produkciju lipida.
 • Katran – deluje antifungalno i antiseptički, a uz to i normalizuje funkciju lojnih žlezda i ubrzava regeneraciju kose i epiderma (površinskog sloja temena).
 • Hidrokortizon – potpada pod kategoriju slabih kortikoida, vrlo je delotvoran i efikasan u borbi protiv ekcema, dermatitisa i sličnih kožnih oboljenja. Ukoliko pored perutanja imate i upalu, nikako nemojte koristiti preparat koji sadrži samo hidrokortizon, već ga kombinujte sa antibioticima.
 • Ketokonazol – antimikotik koji deluje na gljivicu Malassezia, dubinski čisti i vraća pH vrednost kože u normalu.

Drugi antimikotici, kao što su: itrakonazol, terbinafin, bifonazol, klimbazol, flukonazol, klotrimazol, ditranol i liquor carbonis, takođe imaju sposobnost inhibicije, tj. sprečavaju nastanak peruti.

Takođe, postoje i drugi tretmani, kao što su specijalizovane kreme, maske i losioni protiv peruti. Oni sadrže sastojke i biljke koje mogu pomoći u borbi protiv perutanja.

Hamamelis (eng. witch hazel) i lavanda imaju antibakterijska svojstva, te deluju protivupalno, a menta i kamilica su čuvene po svom umirujućem dejstvu – ublažavaju crvenilo i svrab, dok istovremeno neguju kožu.

Ulje Shea drveta (afričko drvo karite) može biti efikasno u sprečavanju prekomernog lučenja sebuma. Ono ujedno čini kosu mekom, a dlaku čvršćom.

Savet dermatologa je da šamponom operete sve zahvaćene regije, bilo da su u pitanju uši, grudi, obrve, skalp ili lice!

Kako se rešiti peruti na prirodan način?

Sigurno se pitate šta koristiti protiv peruti, a da je na prirodnoj bazi?

Ukoliko ne želite odmah da posegnete za dermatološkim preparatima, možete najpre isporbati prirodne metode  za suzbijanje peruti

Ulje čajevca

Ulje čajevca dobija se iz listova biljke Melaleuca alternifolia koja potiče iz Australije. To je prirodni antiseptik koji ima antibakterijska, antivirusna i hidrirajuća svojstva.

Vrlo je delotvoran u čišćenju i dezinfekciji masne kože i kose, zahvaljujući supstancama terpinen-4-ol i 1,8-cineol.

Da biste koristili ulje čajevca kao masku za perut, potrebno je da ga prethodno razredite u baznom ulju (maslinovo ulje, laneno ulje ili kokosovo ulje). Ovaj korak je neophodan kako bi se sprečila iritacija kože.

Način upotrebe:

 1. U jednu kašiku baznog ulja dodajte od 3 do 5 kapi ulja čajevca.
 2. Natopite tupfer uljem i nanesite ga ravnomerno na teme.
 3. Ostavite da odstoji 20–30 minuta, a nakon toga operite kosu šamponom. Izbor šampona je na vama, samo je važno da je blag i neutralan.
 4. Ovaj tretman obavljajte jednom do dva puta nedeljno, a prve rezultate ćete videti nakon desetak dana.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima brojne benefite za zdravlje – ono pomaže u održavanju pH ravnoteže kože, sprečava zapušavanje folikula kose i odlaže taloženje mrtvih ćelija kože na temenu.

Da biste koristili jabukovo sirće za ispiranje kose i novoformiranih ljuspica, potrebna vam je jedna šolja tople vode i 1/4 šolje jabukovog sirćeta.

Proces je sledeći:

 1. U šolju sa toplom vodom dodajte jabukovo sirće i dobro promešajte.
 2. Nakon pranja kose šamponom, isperite kosu pripremljenom smesom.
 3. Masirajte skalp nekoliko minuta, kružnim pokretima.
 4. Ostavite smesu na kosi od 5 do 10 minuta pre ispiranja.
 5. Ovaj tretman se može primenjivati jednom nedeljno.

Napominjemo: jabukovo sirće može biti preagresivno za kožu, pa savetujemo da prvo testirate reakciju kože na malom delu. Sipajte par kapi na određeni deo kože i prespavajte ne ispirajući ga. Pogledajte da li je bilo reakcije ujutru. Ako nije – verovatno bezbedno možete da koristite jabukovo sirće i za ispiranje temena. 

Soda bikarbona

Ovo je sastojak koji se nalazi u gotovo svakoj kuhinji!

Mnogi ga koriste kao sredstvo za podizanje testa (prilikom pravljenja peciva) ili u domaćinstvu za čišćenje, ali malo ljudi zna da ova alkalna supstanca pomaže da se rešite peruti.

Soda bikarbona, poznata i kao natrijum-hidrogenkarbonat, je kristalni prah koji pomaže u borbi protiv gljivica koje uzrokuju ljuštenje temena. Antibakterijska svojstva sode bikarbone štite skalp od štetnih materija – a masna koža postaje stvar prošlosti.

Kako koristiti sodu bikarbonu za ispiranje peruti sa temena glave?

Postoji nekoliko načina da se koristi soda bikarbona za uklanjanje peruti ispiranjem:

 1. Jedan od najjednostavnijih načina je dodavanje sode bikarbone u šampon koji koristite. Uzmite količinu šampona koju biste obično koristili, dodajte malo sode bikarbone i dobro promešajte. Zatim nanesite šampon na glavu i lagano masirajte. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim temeljno isperite.
 2. Drugi način je da napravite masku od sode bikarbone i vode. Pomešajte 2 kašike sode bikarbone sa malo vode da biste napravili masku za celo teme. Nežno umasirajte smesu. Ostavite je da deluje oko 5 minuta, a zatim dobro isperite vodom. Ovaj tretman možete ponavljati jednom nedeljno.

Važno je napomenuti da se soda bikarbona ne sme koristiti prečesto, jer može dovesti do isušivanja kože.

Takođe, ukoliko vam je koža suva ili imate jako osetljivo teme, možda je bolje da se posavetujete sa dermatologom pre korišćenja sode bikarbone.

Limun

Limunska kiselina sprečava neželjena ljuštenja jer ima antifungalna i antibakterijska svojstva koja suzbijaju rast gljivica. Kada se koristi redovno, limunov sok može pomoći u uklanjanju upornih ljuspica i smanjenju iritacije kože.

Takođe, limun je bogat vitaminom C koji jača vlas i smanjuje opadanje kose, a folna kiselina unutar njegovog sastava pomaže njenom rastu.

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti limun za sprečavanje peruti:

 1. Prvi način je da napravite mešavinu limunovog soka i vode (u suštini – treba vam recept za limunadu bez šećera), i nanesete je na teme. Ovo možete uraditi tako što ćete iscediti sok od jednog limuna i pomešati ga sa šoljom vode. Nanesite mešavinu na skalp i ostavite da deluje od 15 do 20 minuta pre ispiranja. Ovaj postupak možete ponoviti jednom nedeljno.
 2. Drugi način je da napravite mešavinu limunovog soka i maslinovog ulja. Pomešajte sok od jednog limuna sa kašičicom maslinovog ulja i nanesite na epidermis. Ostavite da deluje 20–30 minuta, a potom temeljno isprerite, koristeći šampon.

Pored njih, biljke kao što su aloja vera (lat. Aloe vera) i kopriva mogu biti delotvorne.

Aloja vera je poznata po svojim umirujućim svojstvima i hipoalergenom dejstvu, pa možete naneti sveže isceđen sok aloja vere na teme i ostaviti da deluje 30 minuta pre pranja kose i ispiranja.

Kopriva je biljka koja deluje protivupalno, pa je možete koristiti u obliku čaja za ispiranje kose ili kupiti šampon sa ekstraktom koprive.

Sve ove biljke i lekovi mogu biti korisni u borbi protiv peruti, ali svakako se posavetujte sa lekarom ili dermatologom pre upotrebe, posebno ako imate osetljivo teme ili ako ste skloni alergijama.

Prevencija peruti – šta je najbolje protiv peruti?

Kako biste sprečili nastanak peruti, potrebno je da vodite računa o higijeni kose i kože glave. Potrebno je redovno češljati kosu kako biste podstakli cirkulaciju i uklonili nataloženu prljavštinu. 

Pranje kose se podrazumeva, međutim ne treba da bude dnevna rutina – nije preporučljivo da svaki dan perete kosu kako ne biste isušili epidermis.

Koristite blage šampone koji ne isušuju skalp, i birajte preparate bez silikona i parabena, jer oni mogu oštetiti vašu vlas.

Treba izbegavati preteranu upotrebu preparata za stilizovanje kose i toplotne uređaje koji mogu isušiti kožu glave. Važno je i da kontrolišete stres, jer on može uticati na slabljenje imuniteta, a samim tim i pojavu peruti.

Takođe, nega kose iziskuje zdravu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, te je ključno da na dnevnom nivou unosite ove nutrijente.Ukoliko simptomi peruti postanu teži, a vi još niste – ovo je trenutak u kome se  obavezno treba obratiti izabranom lekaru ili dermatologu, koji će preporučiti odgovarajući tretman.