paskanat

Paškanat – od našeg dodatka za supu, Rimljani su pravili kolače

Sladak, orašast ukus paškanata dobro se uklapa s drugim povrćem. Odličan je kada se kuva ili peče, a može da zameni krompir i drugo povrće bogato skrobom

Paškanat je u našem podneblju nepravedno zanemareno povrće. Uglavnom se koristi kao dodatak supama, kojima obogaćuje miris i ukus. Za razliku od nas, Rimljani su ga smatrali luksuznom hranom i koristili za pripremanje kolača.

Paškanat i peršun pripadaju istoj familiji, ali se razlikuju po ukusu i veličini korena; peršun ima tanji koren, sitnije lišće i ukus koji pomalo podseća na mešavinu celera i šargarepe.

supa od paskanata

Paškanat je niskokalorično povrće koje obiluje kalijumom, vitaminima C, E i folnom kiselinom

Karakterističan miris daju eterična ulja

Sladak, orašast ukus paškanata dobro se uklapa sa drugim povrćem, kad se zajedno kuvaju u jelima ili supama. Ovo povrće je veoma hranljivo, obiluje kalijumom, vitaminima C, E i folnom kiselinom, koji mogu da budu korisni kod hroničnih oboljenja, kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti, a takođe jačaju imunosistem. Velika količina vlakana važna je za dobru probavu, pomaže kod digestivnih tegoba, a reguliše i nivo šećera u krvi. S druge strane, upravo zbog velike količine vlakana, paškanat nije pogodan za jelo u svežem stanju.

Paškanat je niskokalorična namirnica. Guste supe od paškanata i praziluka imaju diuretičko dejstvo i mogu da utiču na smanjenje telesne težine, kao i na brže oslobađanje od celulita.

Ovo vlaknasto povrće dobro je za probavu, ali upravo zbog velike količine vlakana ne može da se jede sveže

grilovani paskanat

U zvaničnoj medicini nije priznata njegova lekovitost, mada se alkaloid pastinacid u pojedinim zemljama koristi protiv neuroze, nesanice i grčeva u želucu i crevima. U tradicionalnoj medicini preporučuje se čaj od semena paškanata za lečenje vitiliga. Čaj se pije i koristi za premazivanje kože koja je izgubila pigment.

Koren paškanata najukusniji je posle prvog mraza, jer izlaganje hladnoći dovodi do prelaska skroba u šećer

Nažalost, ovo povrće nije dovoljno iskorišćeno, jer se uglavnom koristi kao dodatak supama. U ishrani se, pored korena, upotrebljava i list, a karakterističan miris i ukus potiču od eteričnih ulja.

Paškanat može da se peče, a može i da zameni krompir ili drugo povrće bogato skrobom. Od njega se prave pire i potaži. Paškanat ima najbolji ukus posle prvog mraza, jer izlaganje hladnoći dovodi do prelaska skroba u šećer. Prilikom kupovine treba izabrati jedar, gladak koren veličine srednje šargarepe. Paškanat može da se čuva u frižideru nekoliko nedelja.