Pariska nedelja mode u senci Ukrajine

Pariska nedelja mode u senci Ukrajine

Modni skup u Parizu trebalo je da bude kreativni praznik, ali pošto se preklopio sa događajima u Ukrajini, brojni dizajneri osetili su potrebu da iznesu stav o buri koja je zatalasala svet

Već drugi put u poslednje dve godine jedna iz „velike četvorke” nedelja mode (koje se održavaju u Njujorku, Parizu, Milanu i Londonu) našla se u vihoru svetskih promena i događanja. Pravedno ili ne, Milanska nedelja mode se na prelasku iz februara u mart 2020. smatrala čvorištem koje je pokrenulo sled događaja koji će dovesti do širenja pandemije koja je obeležila život u godinama koje su za nama.

Ove godine je Pariska nedelja mode bila iščekivana sa velikim nestrpljenjem. Nakon što su kuće visoke mode na protekloj njujorškoj smotri zasijale neočekivanim sjajem i najavile potencijalni oporavak i izlazak iz krize, skup u Parizu trebalo je da bude novi kreativni praznik za poštovaoce veštine kroja, ali u jednakoj meri i umetnosti.

Sasvim nesrećno, datumi početka sukoba na području Ukrajine i start pariskih događanja su se zamalo pa preklopili i brojni dizajneri osetili su potrebu da iznesu svoj stav o buri koja je u par dana zatalasala svet. Preko noći su unapred razrađeni koncepti prilagođeni novonastaloj situaciji i to je obeležilo ovu manifestaciju.

O praksi otkazivanja umetnosti

Tutnjava sukoba u daljini donela je neki sasvim neočekivan osećaj na piste, a posmatračima sa društvenih mreža i blagi osećaj nelagodnosti. Nestala je prozračna radost pariskog proleća i sva ta dugoočekivana radost zbog ponovnih povoda za posebne odevne kombinacije nakon dve sušne pandemijske godine. Umesto toga, jesen/zima koja je i predstavljena ovom prilikom, osećala se u vazduhu bez obzira na predložene palete boja.

Francuska modna federacija u najkraćem roku otkazala je reviju ruskog dizajnera Valentina Judaškina

Ova nedelja mode bila je zbir brojnih brzih odluka u poslednjem trenutku. Francuska modna federacija u najkraćem roku otkazala je reviju ruskog dizajnera Valentina Judaškina. O praksi otkazivanja umetnosti, kako savremene tako i neke iz 19. veka, tek će budućnost dati jasan stav, ali umetnici su svakako bili prvi na meti, iako su neretko baš oni ti koji propagiraju ideje mira i univerzalnih vrednosti.

Tamna paleta i atmosfera

Nakon toga, brend Balensijaga doneo je buru koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Revija koja je zamišljena da skrene pažnju na problem klimatskih promena, inscenirana uz vetar i veštački sneg, brzo je preinačena u reviju podrške ukrajinskom narodu. Posebno je sentimetalnu notu imalo i to što je Demna, dizajner ovog brenda, Gruzijac koji je pod sličnim okolnostima 1993. napustio rodnu Gruziju, pa je izvesno poistovećivanje, kako njega sa aktuelnim događajima tako i publike, bilo neminovno. Dizajner je priznao da nedelja mode deluje kao „apsurd” dok u pozadini bruji sukob u Ukrajini i na taj način je zapravo izneo ono što su na trenutak svi osetili kao svojevrstan teret, kako učesnici tako i posmatrači.

Revija brenda Balensijaga, zamišljena da skrene pažnju na klimatske promene, preinačena je u reviju podrške ukrajinskom narodu

Pitanja i odluke su se gomilali iz dana u dan i održavanje mnogih revija je bilo pod znakom pitanja do poslednjeg momenta. Dok je Stela Makartni pokazala solidarnost putem pozamašne donacije humanitarnoj organizaciji, mnogi dizajneri su privatno razmišljali hoće li nastaviti sa programom ili ne.

Ova nedelja je bila osmišljena kao svojevrsna proslava povratka u relativnu normalnost, jer su se ograničenja pandemije ublažila i gotovo sve kuće su se vratile na revije pred publikom uživo. Ipak, bez obzira na događaje u svetu koji su sustigli ovu modnu manifestaciju, mnogi dizajneri ionako su nastupili sa već pripremljenim tamnim paletama koje su se uklopile sa atmosferom koja je polako obavila medijski prostor.

Da ne bude sve tako tamno i da završimo prikaz u duhu u kome je pokušala i Stela Makartni uz zvuke Lenonove pesme Dajmo šansu miru, koja se čula tokom njene revije – moramo da pomenemo i jedan trijumf života i svojevrsnu hrabru pohvalu silueti i kroju.

Radi se o reviji robne marke Valentino „Život u ružičastom”. Veći deo minimalističkih autfita od ukupno 81 predstavljenog je u hrabrom tonu ciklama boje i sa pozadinom istog tonaliteta. Ova mala oda vraćanju na osnovno je možda i dobra poruka za vremena previranja, iako smo sigurni da kada je kolekcija nastajala, mesecima unazad, ni izbliza nije bio u vidu ovakav razvoj situacije.

I da pomenemo jedan trijumf života i svojevrsnu hrabru pohvalu silueti i kroju – reč je o reviji robne marke Valentino „Život u ružičastom“