Pametni telefon i aplikacija za uređenje bašte

Pametna baštovanka – do bašte iz snova preko aplikacije

Raskošne biljke koje su uvek bile znak posebne pažnje i nege danas su nam dostupne „na klik”, sve je više uređaja koji se staraju da one budu savršene

Gajenje biljaka je divan hobi, ali u današnje vreme sve užurbanijeg života, okruženi betonom, staklom i asfaltom, sve više se udaljavamo od prirode. Ne treba naglašavati da je lepo i zdravo imati zelenu baštu, odnosno kutak u stanu. U ostvarenju tog hobija koji, ipak, pored ljubavi zahteva i vreme, pomažu nam razne inovacije koje nas mogu odmeniti, kao što su na primer pametne bašte.

Čeri paradajz i ukrasno cveće u bilo kojoj sezoni

Jedna američka firma osmislila je futuristički sistem u kome se može gajiti 90 raznih vrsta voća i povrća koje, osim zelenila, služe i kao dodatak jelima. Naravno, u njima uspeva i cveće koje predstavlja izuzetan ukras. Bitno je da se oni mogu gajiti u isto vreme, bez obzira na sezonu, tako da i zimi možemo uživati u okruženju biljaka i njihovim plodovima. Radi se o cirkularnoj bašti koja je napravljena kao neka vrsta inkubatora u kome se biljke automatski zalivaju i osvetljavaju, po potrebi. Voda se u rezervoar dodaje na 10 dana, što nas oslobađa obaveza, a biljkama svakako prija.

Osmišljen je futuristički sistem u kome se može gajiti 90 raznih vrsta voća i povrća koje, osim zelenila, služe i kao dodatak jelima

Druga kompanija, „na klik”, preko aplikacije nadgleda rast biljaka, bez upotrebe pesticida. Posude za gajenje mogu se izabrati u raznim oblicima i bojama: sivoj, beloj, bež. Koristi se sopstveno seme, ili se ceo set može kupiti sa kapsulama koje ga sadrže. U setu se prodaje seme za devet biljaka, na primer tri paradajza, tri bosiljka i tri zelene salate.

Još jedan od pametnih sistema za gajenje biljaka preko vaj-faja, odnosno bežičnih aplikacija, omogućava gajenje začinskih biljaka, salate, jagoda, i to čak i do pet puta brže nego u tradicionalnim baštama. Zvuči neverovatno, ali ovaj sistem može se kontrolisati iz bilo kog dela sveta, a cena mu se kreće oko 300 dolara.

Samozalivanje – optimalna nega biljaka

I kod nas je osmišljena slična pametna bašta. Naše bake zaista ne bi mogle da veruju da danas u stanu možemo da uzgajamo sve, od salate do jagoda i baštenskog cveća, i to bez zemlje. U posudu za gajenje se dodaje voda, kao i kapsule sa semenom i hranivom, sve se uključi u struju i poveže sa aplikacijom koja ima ulogu savetnika. Kapsule sadrže i idealnu mešavinu hrane i minerala za rast biljaka.

Voda se dodaje na tri nedelje i samozaliva u zavisnosti od biljke. Pametna baštica ima i svetlo koje se dozira u zavisnosti od potreba biljke, a ako kojim slučajem zaboravimo da dodamo vodu kada nestane, tu je aplikacija da nas podseti.

Na ovaj način možemo imati svež čili, čeri paradajz, majčinu dušicu, neven, nanu, rukolu, žalfiju, lavandu, bebi-spanać u bilo koje doba godine.

Naše bake zaista ne bi mogle da veruju da danas u stanu možemo da uzgajamo sve, od salate do jagoda i baštenskog cveća, i to bez zemlje

Bašte divne, a mi u fotelji?!

Osim u stanovima, sve više nam pomažu pametne inovacije – gadžeti namenjeni baštovanstvu. Kada uzgajamo biljke, jedan od najbitnijih zahteva je vlaga i dobar ritam zalivanja. Zato postoje pametni kontrolori sistema za zalivanje koji programiraju raspored prskanja, uzimajući u obzir i vrstu biljke, zemlje, izloženost suncu.

Toliko su pametni da čak imaju mogućnost praćenja prognoze, tako da ne zalivaju kada pada kiša! A ako ipak želimo da nešto izmenimo, to možemo uraditi preko aplikacije ili glasovne kontrole prskalice.

Prijatno ćemo se iznenaditi ako robot-kosač trave, sa detektorom za prepreke, pokosi travnjak dok smo mi na poslu

Na tržištu postoje i senzori za merenje vlage, mali instrumenti koji se mogu staviti u saksije koje se drže unutra, a mogu se koristiti i napolju. Oni sadrže bazu od oko 50 000 biljaka, tako da očitavanjem podataka iz zemlje tačno određuju da li treba zalivati ili ne. Na taj način, zemlja u kojoj se gaje biljke nikad nije ni suviše suva, ni suviše vlažna. Senzor, koji je preko aplikacije povezan sa mobilnim telefonom, o svemu nas obaveštava.

Baštenski pomoćnici

Ko želi da se zanima i svoju baštu posmatra i kada nije kod kuće, može postaviti kamere specijalno predviđene za praćenje rasta biljki, koje su preko aplikacija povezane sa mobilnim uređajem.

Pametna baštica ima i svetlo koje se dozira, a ako kojim slučajem zaboravimo da dodamo vodu kada nestane, tu je aplikacija da nas podseti

Bašte mogu biti uredne i bez našeg angažovanja, jer postoje i druga pomagala. Prijatno ćemo se iznenaditi ako robot-kosač trave, sa detektorom za prepreke, dok smo mi na poslu pokosi travnjak. Drugi baštenski pomoćnik, robot koji seče korov, prepoznaje visoke biljke i uključuje sekač za korove samo kada naiđe na nisko rastinje. Napaja se preko solarnih ćelija, a preko blututa je povezan sa mobilnim telefonom, te se lako može pratiti progres.