stvari koje pakujemo

Pakujmo se pametno ili barem pokušajmo

Priprema zavisi od toga da li ste od onih koji imaju uredno skockane liste, na kojima redom štriklirate jednu po jednu stavku, ili ćete moliti nekoga od ukućana da sedne na kofer kako bi vam pomogao da ga zatvorite

Ako ste nekada unezvereno stajali ispred širom otvorenog ormara, dok se u drugom planu prizora ocrtava otvoren kofer sa samo nekoliko nabacanih stvari, pritom svesni da avion poleće za par sati, onda tačno znate o čemu govorimo.

Dobro došli, jer ova priča će vama možda najviše značiti, možda ne toliko savetodavno koliko da shvatite da imate sapatnike.

S druge strane, možda ste od onih koji imaju uredno skockane liste, na kojima redom štriklirate jednu po jednu stavku.

Ono što na putu može da se desi van očekivanog ponekad će putovanje da obeleži više nego bilo koja unapred predviđena situacija

Vama pomalo zavidimo, ali možda ćete i vi pronaći nešto za sebe u ovoj temi, što do sada niste čuli ili zapisali.

Dakle, da krenemo od očiglednog. Prilikom pakovanja, na primer za godišnji odmor, najvažnije stvari koje morate imati na umu su dužina putovanja, vreme i sva nestandardna odeća ili oprema koja će vam trebati.

Ovo je nešto što nismo pročitali ili naučili u bilo kakavom udžbeniku, to su prosto parčići iskustva koji su nas doveli do ovih redova i mi ih nesebično širimo dalje.

Naime, ono što na putu može da se desi van očekivanog ponekad će putovanje da obeleži više nego bilo koja unapred predviđena situacija.

Vaš prvi korak prilikom pakovanja je odabir veličine kofera – da li ćete imati ručni prtljag ili ćete moći malo da se raskomotite. Na temelju te odluke, odredite zatim potrebnu količinu odeće. Ha! Reći ćete vi, to i nije neki bogzna kako mudar savet, ali to je ipak početak u vašem razmišljanju, pa zašto onda da zaista ne krenemo od samog početka.

Pridružite se velikoj raspravi, koja malo-malo pa odnekud iskoči: slaganje protiv rolanja odeće

Šta je zapravo poenta ovakvog razmišljanja? Ako pakujete minimalnije, usredsredite se na slojevitu odeću neutralnijih boja. To nije zato što ne volimo zabavne boje i dezene; to samo znači da je odeća neutralne boje lakša za međusobno kombinovanje, tako da ove predmete možete nositi više puta, kada vam kofer ne ostavlja dovoljno prostora.

Kada pripremate spisak za pakovanje, imajte na umu dužinu putovanja i neka vas to vodi kroz matematičku formulu priprema.

Za kraće putovanje (od tri do pet dana) verovatno se možete snaći sa sledećim: jedan par donjeg rublja i čarapa dnevno, jedna pidžama, jedna-dve odevne kombinacije, jedan ili dva kompleta aktivne ili sportske odeće, kao i ležerne odeće i jedan-dva para cipela.

Ako pakujete minimalnije, usredsredite se na slojevitu odeću neutralnijih boja

Za duže putovanje (preko nedelju dana) zavisno od tipa odmora, duplirajte neke od navedenih stavki. Deluje jednostavno, ali nije za nas koji ne volimo da svoje planove stavimo na papir, već mislimo kako samouvereno vladamo zamišljenim spiskovima u glavi.

Nećete verovati, ali marama (sarong) može biti jedan od korisnijih predmeta na putovanjima, može se koristiti za razne situacije – da se pokrijete ako vam je hladno u avionu, da je kao prostirku raširite na plaži ili da je prebacite preko ramena tokom retkih, svežijih letnjih večeri.

Pitate se kako da, bez obzira na sva planiranja, najekonomičnije spakujete sve svoje predmete? Možemo vam samo reći – pridružite se velikoj raspravi, koja malo-malo pa odnekud iskoči: slaganje protiv rolanja odeće! Ni sami ne znamo šta bismo vam na tu temu rekli, sem da probate oba načina i vidite koji vam se čini pogodniji.

Nećete verovati, ali marama (sarong) može biti jedan od korisnijih predmeta na putovanjima, može se koristiti za razne situacije

Ako ste, kao neki od nas, opsednuti svojim tehničkim napravama: telefon, laptop, foto-aparat, uvijač za kosu i tome slično, verovatno ćete se radije odreći prostora u prtljagu koji je rezervisan za odeću ili, ne daj bože, obuću, nego nekog dragog gedžeta i serije punjača koji ga prate. Šta se može, novo vreme, novi prioriteti.

Na kraju ćete, verovatno, opet stajati sa pakovanjem za kosu, micelarnom vodom i peškirom za plažu u rukama i pitati se – gde još i ovo da smestim? Jer, da se ne lažemo, koliko god da ste kupili mini-setova bočica za putovanja, da li ste ikada zapravo išta presuli u njih?

Zatim ćete moliti nekoga od ukućana da sedne na kofer kako bi vam pomogao da ga zatvorite. Ili, u stvari nećete, jer vi ste oni sa listom sa početka. U svakom slučaju, čuli smo da postoje i aplikacije koje vam mogu pomoći, ako baš i niste tako stara škola pakovanja.

Srećan put!