Simbolični prikaza lstakiša i rizika za pojavu dijabetesa

Ozempic – etička dilema ili lek

Ozempic je lek koji se izdaje na recept, a koristi se za poboljšanje kontrole šećera u krvi kod odraslih sa dijabetesom tipa 2. Sadrži aktivni sastojak semaglutid, koji pripada klasi lekova koji se nazivaju agonisti GLP-1 receptora.

Agonisti GLP-1 receptora deluju tako što oponašaju efekte hormona GLP-1, koji se prirodno proizvodi u crevima i koji stimuliše oslobađanje insulina iz pankreasa kao odgovora na obrok. To je inkretinski hormon, što znači da pojačava lučenje insulina i snižava nivo glukoze u krvi nakon obroka.

Takođe, GLP-1 usporava brzinu kojom se hrana kreće kroz želudac i tanko crevo, što pomaže da se poveća osećaj sitosti i smanji unos hrane. Pored toga, smanjuje lučenje glukagona iz pankreasa, što pomaže u snižavanju nivoa glukoze u krvi.

Pored toga, GLP-1 igra ulogu u mozgu. Deluje kao neuropeptid i vezuje se za GLP-1 receptore u mozgu, koji se nalaze u regionima koji regulišu ponašanje pri unosu hrane, potrošnje energije i homeostaze glukoze.

Zašto je GLP-1 meta za lečenje gojaznosti

Pokazalo se da aktivacija GLP-1 receptora u mozgu smanjuje unos hrane i povećava potrošnju energije, što ga čini potencijalnom metom za lečenje gojaznosti. Takođe, ima neuroprotektivne efekte i proučavan je kao potencijalna terapija za neurodegenerativne bolesti, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Pored toga, GLP-1 receptori u mozgu uključeni su u regulaciju raspoloženja i anksioznosti. Neke studije sugerišu da agonisti GLP-1 mogu imati antidepresivne i anksiolitičke efekte, mada su potrebna dalja istraživanja da bi se ovaj odnos u potpunosti razumeo.

Sve u svemu, GLP-1 je multifunkcionalni hormon koji igra važnu ulogu u regulisanju i perifernog metabolizma, i funkcije centralnog nervnog sistema.

Ozempic kao agonist GLP-1 receptora daje se kao injekcija jednom nedeljno i pacijent može sam da ga primeni. Obično se koristi u kombinaciji sa ishranom i vežbanjem za poboljšanje kontrole glikemije kod odraslih sa dijabetesom tipa 2.

Uobičajeni neželjeni efekti

Kao i svi lekovi, ozempic može izazvati neželjene efekte. Uobičajeni neželjeni efekti uključuju mučninu, povraćanje, dijareju, zatvor i bol u stomaku. Neki ljudi, takođe, mogu iskusiti glavobolju, vrtoglavicu i reakcije na mestu injekcije. Ako razmišljate da uzmete lek ozempic, važno je da razumete sve potencijalne korisne efekte i rizike.

Međutim, upotreba leka ozempic pokreće nekoliko etičkih dilema u vezi sa cenom leka, potencijalnim neželjenim efektima, odgovarajućom upotrebom i indikacijama za koje se koristi.

Neki tvrde da upotreba lekova ne bi trebalo da bude zamena za promenu načina života povezanog sa ishranom i vežbanjem, i da lekari imaju etičku odgovornost da ohrabre i podrže svoje pacijente u promeni zdravog načina života.

Gojaznost – bolest svih hroničnih bolesti

Ipak, mnogi stručnjaci doživljavaju gojaznost kao osnovnu bolest svih hroničnih nezaraznih bolesti i svesni su da mnogo pacijenata jednostavno nema snage ili ne može da promeni način života, tako da u ozempicu vide spas.

Kod nas je nestašica prouzrokovana povećanom kupovinom od strane ljudi koji žele da oslabe, pa su tako dijabetičari ostali bez dovoljne količine leka. Oglasi na društvenim mrežama samo su povećali tenzije, a suštinski prolazimo kroz nešto što se već desilo u razvijenim zemljama.

Ozmepic jednostavno deluje toliko dobro da ga neki porede sa barijatrijskom hirurgijom, pa je FDA (Američka administracija za lekove) odobrila i neke lekove iz iste grupe za tretman gojaznosti, kao na primer mounjaro, wegovy, itd.

Postoji samo jedan problem – kada se prekine uzimanje leka, kilogrami se polako vrate. Najbolje je to objasnio jedan kolega paralelom sa lečenjem hipertenzije ili dijabetesa, jer i kod jedne i kod druge bolesti, po prestanku uzimanja leka – vraća se i povišen krvni pritisak, i šećer.