Osobena lepota, karijera i stav – Franses Makdormand

Poznata američka glumica, zapravo, ni na filmu nema preteranu šminku, naročito u poslednjim ulogama. Šminkerske intervencije su minimalne i neprimetne, a ipak urađene u funkciji njenog karaktera

Problem većine glumica je što imaju ponude za uloge na filmu kad su mlade, dok su u srednjim godinama uloge retkost, a ponude ponovo pristižu kad ostare. Da bi produžile prvi deo profesionalne karijere, većina glumica pribegne estetskoj hirurgiji.

Retke su one koje to urade prilično neprimetno, tako da zadrže sopstveni lik. Još ređe su glumice koje izdrže pritisak komercijalne strane karijere i javnosti – da ostanu mlade po svaku cenu. A možda ni same ne mogu da prihvate da se njihova fizionomija menja.

U svakom slučaju, sigurno je potrebno mnogo hrabrosti i sigurnosti da se bez šminke dođe na dodelu Oskara. To može samo žena koja je sigurna u sebe i svoje kvalitete, zadovoljna svojim životom, postignućima i odigranim ulogama, poput Franses Makdormand, koja je to uradila 2018. godine.

Fotografije koje slavne ličnosti same objave kao #nomakeup stvarno su u većini slučajeva bez šminke, ali zato su vidljive druge intervencije

Puna ratna oprema

Zanimljivo je da američka glumica Franses Makdormand zapravo ni na filmu nema preteranu šminku, naročito u poslednjim ulogama. Šminkerske intervencije su minimalne i neprimetne, a ipak urađene u funkciji njenog karaktera. Za film Nomadland nisu čak ni angažovali maskera/šminkera.

U filmu nosi kratku, tamnije ofarbanu kosu, tako da joj ni oko frizure nije bila potrebna pomoć, osim šišanja, kako bi dužina kose kroz ceo film bila ista. Upravo sam razmišljala kako, ipak, relativno često menja frizuru i boju kose.

Slična pitanja imala sam i u vezi sa slanjem fotografija pod nazivom #nomakeup. Nekoliko dana, pripremajući se za pisanje ovog teksta, pregledala sam priličan broj tih objava, kao i paparaco fotografija žena koje se bave javnim poslom, „uhvaćenih” bez šminke. Kome je toliko interesantno da gleda fotografije nenašminkanih glumica?

Sasvim mi je razumljivo da između snimanja filmova, pozorišnih predstava ili drugih poslova glumice žele da odmore svoje lice i sebe od šminkanja

Da li one imaju ili nemaju pravo da privatno izađu nenašminkane u grad i da ih za to niko ne kritikuje i komentariše? Ne razumem da li se od glumica onda očekuje da stalno idu „pod punom ratnom opremom” iz poslednjeg filma, a od pevačica da se pojave u prodavnici u koncertnom izdanju?

Fotografije koje slavne ličnosti same objave kao #nomakeup stvarno su u većini slučajeva bez šminke, ali zato su vidljive nadogradnja noktiju i trepavica, tetovirane obrve, kao i povećanje usta i druge intervencije. Da li to znači da treba ukinuti šminkanje i estetsku hirurgiju, ali i friziranje, nadogradnje, tetovaže? Jer, farbanje kose i obrva takođe je intervencija koja nas čini mlađim.

Besprekorna šminka

Svakako postoji razlika između javnih ličnosti i nas običnih. Nekim glumicama u ugovoru stoji kako moraju da prezentuju svoje filmove, na koliko premijera moraju da se pojave. Svaki ugovor je drugačiji.

Sasvim mi je razumljivo da između snimanja filmova, pozorišnih predstava ili drugih poslova, glumice žele da odmore svoje lice i sebe od šminkanja. Svaki put ovde ponovim da je vaš lični izbor – da li, kada i koliko ćete se našminkati. Izuzetak su poslovi na kojima šminka igra uniformu zaposlene. Da li je diskriminatorno zahtevati od ženskog osoblja da dolazi na posao našminkan, a od muškog da se ne šminka?

Treba dosta hrabrosti i sigurnosti u sebe da se bez šminke pojaviš na dodeli Oskara

Neodoljiva Franses Makdormand Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Javno priznajem da se sama šminkam samo kad moram. Sve kolege, i svi koji me znaju, mogu to da potvrde. Imam i problem: ako je šminka na licu, želim da bude besprekorna, a najteže mi je skidanje šminke, jer kući sa posla dođem premorena.

Našminkam se obavezno ako moram da stanem pred objektiv ili imam javni nastup, možda za prvi razgovor sa novim rediteljem ili za neku posebnu priliku. Možda deluje neobično što se na poslu pojavljujem nenašminkana, ali stvarno mislim da mogu bolje da iskoristim vreme, posebno što tokom snimanja radimo po ceo dan i tako šest dana u nedelji.

Svaka čast svakoj ženi koja se svakodnevno šminka!

Vaš izbor

Da li ćete se šminkati ili ne – vaš je izbor. Takođe, vaš je izbor kako ćete stariti. Neke zvezde i u poslednjem času izgledaće mlađe od svojih unuka, ali i to je njihov izbor. Pošto nikoga ne ugrožavaju, ne treba da se potresamo oko toga. Kritika i osuda dolazi u oba slučaja, i za one koje se šminkaju i za one koje to ne čine.

Pitanje zašto se neko šminka ili ne, često se postavlja. Zašto smo predmet priče ako ne ispunjavamo nečije društvene norme ili estetske standarde? Idealno bi bilo da svako sa svojim licem radi ono što želi, bez osuda i pritisaka.