Lakat

Oslonite se na negovane laktove

Laktovi i donji delovi nogu proizvode manje zaštitnih lipida, s obzirom da sadrže manje lojnih žlezda, pa je i elastičnost kože manja u ovim regijama, pri čemu ona postaje hrapava i lako puca

Nakon zime svi se susrećemo sa problemom suve kože koja nastaje kao posledica hladnog vremena i smanjene vlage u prostorijama, što dodatno isušuje kožu i remeti njenu lipidnu barijeru. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se različiti delovi kože razlikuju pre svega po svojoj debljini, ali i sadržaju lojnih žlezda u njima, onda nam je jasno da su laktovi delovi tela na kojima se ove posledice najviše primećuju.

Ispucala i potamnela koža nas podseća da nešto moramo preduzeti, kako bi nam ruke u kratkim rukavima izgledale privlačno i lepo.

Tamne i ispucale laktove nemoguće je ignorisati, zato njihovu negu uključite u dnevnu rutinu i ponosno šetajte svoje majice

Specifični preparati

Laktovi i donji delovi nogu proizvode manje zaštitnih lipida, s obzirom da sadrže manje lojnih žlezda, pa je i elastičnost kože manja u ovim regijama, pri čemu ona postaje hrapava i lako puca. U slučaju da ste tokom posla često oslonjeni na njih, posebno u tkaninama koje su grublje, poput vune ili sintetike, ovo stanje se dodatno pogoršava. Manjak lipidnog zaštitnog sloja vodi u dehidrataciju kože, pa je zato pravilna nega, posebno posle zime, najvažniji preduslov za njihov oporavak.

Pored dehidratacije kože celog tela, postoje i drugi faktori koji dovode do ovog problema, kao što su pušenje, kupanje u toplim mirišljavim kupkama, hormonske promene (menopauza), kao i neke bolesti poput dijabetesa, poremećaja štitne žlezde, ekcema, psorijaze…

Prvi korak u tretiranju suvih laktova je izbegavanje toplih kupki sa preparatima koji uklanjaju zaštitni lipidni omotač. U tu svrhu dobro je koristiti uljane kupke ili kupke za atopičnu kožu koje su izuzetno blage, ili pak pre tuširanja na laktove naneti melem ili vazelin koji će okluzijom zaštititi gubitak vlage i omekšati kožu. Zatim je dobro nabaviti poseban preparat za negu ove regije koji će biti bogat biljnim voskovima (shea butter, kakao puter, kokos, pčelinji vosak…).

Za odstranjivanje mrtvih ćelija sa laktova preporučuju se pilinzi bogati voćnim kiselinama, vitamnom C i retinolom

Za one kojima je zahtevno da nabavljaju preparate namenjene nezi pojedinačnih regija kože, melem, hranljivi puter, jača noćna krema, vazelin ili jednostavno kokosov puter mogu biti sasvim dovoljni za ovu regiju kojoj nedostaju lipidi. Pored toga, svi preparati za tretiranje ekcema i atopične kože su blagotvorni u ove svrhe, kao i hranljiva mleka za telo obogaćena ceramidima koji omogućavaju regeneraciju lipidnog sloja.

Blagotvorni piling

Dobro je koristiti uljane kupke ili kupke za atopičnu kožu koje su izuzetno blage

Veoma često možemo da pročitamo da je piling blagotvoran u ovakve svrhe, ali je pitanje koji!? Mehanički pilinzi mogu biti kontraproduktivni, a njihove abrazivne čestice mogu upasti u oštećenu kožu ili je dodatno oštetiti i time pogoršati njeno stanje. Zato se za odstranjivanje mrtvih ćelija sa laktova preporučuju pilinzi bogati voćnim kiselinama, vitamnom C i retinolom (može i vaš serum da posluži), enzimski pilinzi (papaja) kao i blagi fitopilinzi.

Neretko od svojih prijateljica čujete savete da je dobro utrljati koru limuna ili banane u laktove, kako biste omekšali kožu, a suština priče leži upravo u visokom sadržaju vitamina C i voćnih kiselina koje pomažu u eksfolijaciji mrtvih ćelija. Ovi pilinzi mogu biti i u formi maske obogaćene ovakvim supstancama, ali i drugim, koje povećavaju hidrataciju i lipidni status kože (urea, biljna ulja i voskovi, antioksidansi, umirujući biljni ekstrakti…).

Nakon pilinga obavezno naneti preparat za negu i hidrataciju ili neko umirujuće biljno ulje, pa je najbolje piling raditi uveče, kako bi ovi preparati delovali što duže i kako ne bi ostali na vašoj odeći.

Ako su laktovi veoma ispucali, onda pre spavanja naneti melem i ostaviti ga u toku noći da deluje (zaštititi nekim materijalom), kako bi se što više upio u kožu i omekšao je.

Manjak lipidnog zaštitnog sloja vodi u dehidrataciju kože, pa je pravilna nega, posebno posle zime, najvažniji preduslov za oporavak

Posebno je potrebno naglasiti da veštačke i grube tkanine dodatno iritiraju kožu, naročito ako ste naslonjeni na laktove, pa bi bilo poželjno da prirodne tkanine, pre svega pamuk, prekrivaju laktove dok se ne oporave.

Tamne i ispucale laktove nemoguće je ignorisati sada, kada stižu sunčani dani, i kada ćemo ih uskoro otkriti.

Zato njihovu negu uključite u vašu dnevnu rutinu i ponosno šetajte svoje letnje majice!