Oskarovka Rene Zelveger, kraljica transformacije | To sam ja

Rene Zelveger – biografija i život poznate dobitnice Oskara

Rene Zelveger, američka glumica koja je na filmskoj sceni više od 30 godina, u javnosti je poznata kao kraljica transformacija. Zarad uloga koje je tumačila doživljavala je potpune fizičke transformacije, a poslednjih godina u žiži je javnosti zbog brojnih estetskih intervencija, ali i ljubavnog života. 

U nastavku teksta saznajte sve o ovoj poznatoj glumici, njenim karijernim poduhvatima, velikim transformacijama za uloge, kao i o njenom privatnom i ljubavnom životu.

Privatni život poznate glumice

Rene Zelveger rođena je 1969. godine u Teksasu

Odrasla je u malom gradu Kejtiju u blizini Hjustona. 

Otac joj je poreklom iz Švajcarske, a majka iz Norveške. U srednjoj školi bila je član dramske sekcije, a na Univerzitetu u Ostinu na kom je studirala engleski jezik i književnost pohađala je sekciju glume. Svoj prvi film je snimila 1992. godine u Teksasu, a nakon fakulteta se preselila u Los Anđeles kako bi gradila svoju glumačku karijeru.

Rene Zelveger – deca i ljubavni život

Kako se njen ljubavni život do sada nije odlikovao dugim i stabilnim vezama, naučila je da bude sama. „Ja nisam slobodna žena, ja sam prezauzeta žena”, govorila je za medije i otkrivala da sama ide na koncerte, što ima i svojih prednosti, „jer možeš da odeš kad hoćeš i ne moraš ni sa kim da se tražiš u gužvi”.

Sredinom 2020. Rene je izgubila najbolju prijateljicu, a 2021. je prodala kuću u Malibuu, jer joj je dosadila „nakon dve godine zurenja u zidove”.

Povratak u civilizaciju doneo je i druge promene. Gostovanje u televizijskom rijaliti programu u kome je domaćin bio zgodni Britanac, 12 godina mlađi Ant Ansted, pretvorilo se u vezu.

Spočetka ništa javno nisu govorili, ali je onda ona uslikana na balkonu njegove kuće, zatim su počeli zajedno da se pojavljuju na zvaničnim mestima, a potom su na mrežama osvanule i njihove slike sa Antovim dvogodišnjim sinom, koji živi sa majkom u Britaniji. Nedavno, Ant je podneo zahtev za starateljstvo nad dečakom.

© Denis Makarenko / Shutterstock.com

Rene nema svoje biološke dece. Njen dosadašnji ljubavni život nije se odlikovao trajnim vezama. Godinu dana zabavljala se sa Džimom Kerijem, a potom je godinu i po bila u vezi sa Džekom Vajtom, muzičarem i glumcem iz Denvera, koji je imao malu ulogu u filmu za koji je ona dobila Oskara.

Udala se 2005. za kantri pevača Kenija Česnija, ali je na njen zahtev brak posle nekoliko meseci poništen. Najbliže braku bila je sa kolegom Bredlijem Kuperom, sa kojim je igrala u filmu Slučaj 39.

Tabloidi su pisali da je ta veza raskinuta 2011. jer je ona želela dete, a on nije bio spreman. Najduže, čak sedam godina, bila je u vezi sa muzičarem Dojlom Bramalom II, sa kojim se poznaje još od studija na Univerzitetu u Teksasu. Vreme će pokazati da li je i ljubavni život Rene Zelveger konačno doživeo transformaciju.

Rene Zelveger filmovi – kraljica transformacije

Međunarodnu prepoznatljivost Rene Zelveger je donela uloga u filmu Džeri Mekvajer iz 1996. godine u kom je glumila sa Tom Kruzom dok je presudna uloga njene karijere u filmu bila u filmu Dnevnik Bridžit Džouns koja joj je donela nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu.

Tokom svoje karijere Rene je u više navrata hrabro ulazila u rizike, naročito one da transformiše svoje telo. Prvi put, ugojila se 15 kilograma za Dnevnik Bridžet Džouns (2001), a ubrzo sve izgubila i dobila na mišićima i kondiciji, za ulogu Roksi Hart u mjuziklu Čikago (2002).

© Everett Collection / Shutterstock.com

Za Bridžet Džouns na ivici razuma (2004) dobila je više od 15 kilograma. Činjenica je da je za prvi deo serijala zaradila 3 700 000 dolara, a za drugi čak jedanaest miliona. Publika je obožavala slatkicu Bridžet koja svojim okruglim licem i naivnošću osvaja Kolina Ferta i Hjua Granta, ali kad bi se reflektori ugasili Rene Zelveger je morala da se bori sa skidanjem kilograma, dijetama i intenzivnim vežbanjem.

Do 2010. mnogo je radila, išla iz uloge u ulogu, za tri godine zaslužila tri nominacije za Oskara, a onda je odlučila da se na neko vreme povuče. „Trebalo mi je da nemam stalno nešto da radim”, govorila je u to vreme. „Usporiš i postaneš kreativan. Prezauzetost je neprijatelj kreativnosti”, objašnjavala je svoje motive.

Povratak na filmsko platno 

Ponovo je izašla na crveni tepih 2016. godine, ali sa licem koje publika gotovo da nije prepoznala. Tada su mnogi smatrali da je njena karijera završena, da ovo više nije Rene Zelveger. 

Vrhunski estetski hirurzi davali su izjave o njenom licu, Holivud je izbegavao da joj daje uloge. Kao da niko nije uzimao u obzir da ni lice Bridžet Džouns nije njeno pravo lice. Jedno vreme se trudila da objasni: „Meni se sviđa moj novi izgled.” A onda se posvetila velikom projektu za koji je osim glume bilo važno i pevanje.

U filmu Džudi, o životu Džudi Garland, mnoge numere Rene je otpevala uživo na setu. I naravno, kosu je ofarbala u izrazito crno. Zahvaljujući se na drugom Oskaru koji je dobila za taj film, ova inspirativna žena postala je jedna od samo sedam glumica koje su dobile Oskara i za sporednu i za glavnu ulogu.

U svojoj najnovijoj glavnoj ulozi u seriji od šest epizoda The Thing about Pam, Rene je ponovo dokazala da je kraljica transformacije i da je transformacija njeno oružje, sviđalo se to drugima ili ne. 

U seriji koja je rađena po istinitim događajima iz 2011. godine, Pam je sredovečna žena koja, prema slobodnoj proceni, ima više od 80 kilograma. Rene, koja se stvarno gojila za ulogu Bridžet Džouns, ovoga puta to nije učinila. Volumen tela i lica povećan je specijalnim silikonskim umecima i maskom.

Kako će glumiti sa tim, pitali su se mnogi pre nego što je serija prikazana. Naročito oni koji su tvrdili da posle plastičnih operacija lica više ne može dobro da glumi.Sa samopouzdanjem zrelih godina Rene je prihvatila ulogu jednostavne debele žene iz susedstva za koju će se ispostaviti da je višestruki ubica. Čak je prihvatila da bude i izvršni producent serije. Sam režiser je rekao da ni u snu nije očekivao da će dvostruka dobitnica Oskara prihvatiti da igra Pam.