Oskarovka Rene Zelveger, kraljica transformacije | To sam ja

Oskarovka Rene Zelveger, kraljica transformacije

Posle dva Oskara smeši joj se Emi, promene težine i estetske intervencije učinile su je pravom primadonom metamorfoza, a na redu su promene u ljubavnom životu

Rene Zelveger, koja je krajem aprila napunila 52 godine, ponovo je dokazala da je kraljica transformacije. I da je transformacija njeno oružje, sviđalo se to drugima ili ne. Upravo je prikazana serija od šest epizoda The Thing About Pam, rađena po istinitim događajima iz 2011. godine, u kojoj Rene igra glavnu, naslovnu ulogu.

Pam je sredovečna žena koja, prema slobodnoj proceni, ima više od 80 kilograma. Rene, koja se stvarno gojila za ulogu Bridžet Džouns, ovoga puta to nije učinila. Volumen tela i lica povećan je specijalnim silikonskim umecima i maskom.

Sa samopouzdanjem zrelih godina Rene je prihvatila ulogu jednostavne debele žene iz susedstva za koju će se ispostaviti da je višestruki ubica

Kako će glumiti sa tim, pitali su se mnogi pre nego što je serija prikazana. Naročito oni koji su tvrdili da posle plastičnih operacija lica više ne može dobro da glumi.

A ona ne samo da glumi i posle promene, već je 2019. osvojila svog drugog Oskara za ulogu u filmu Džudi. (Tako je postala jedna od samo sedam glumica koje su dobile Oskara i za sporednu i za glavnu ulogu.)

Oni koji su tvrdili da posle plastičnih operacija lica više ne može dobro da glumi, prevarili su se

Usporiš i postaneš kreativan

Sa samopouzdanjem zrelih godina Rene je prihvatila ulogu jednostavne debele žene iz susedstva za koju će se ispostaviti da je višestruki ubica. Čak je prihvatila da bude i izvršni producent serije. Sam režiser je rekao da ni u snu nije očekivao da će dvostruka dobitnica Oskara prihvatiti da igra Pam.

Sada, kad je serija prikazana, i kritičari i kladionice tvrde da je Rene ozbiljna kandidatkinja za osvajanje Emi nagarade.

I do sada je Rene u više navrata hrabro ulazila u rizike, naročito one da transformiše svoje telo. Prvi put, ugojila se 15 kilograma za Dnevnik Bridžet Džouns (2001), a ubrzo sve izgubila i dobila na mišićima i kondiciji, za ulogu Roksi Hart u mjuziklu Čikago (2002).

U filmu Džudi, o životu Džudi Garland, mnoge numere Rene je otpevala uživo na setu

Za Bridžet Džouns na ivici razuma (2004) dobila je više od 15 kilograma. Činjenica je da je za prvi deo serijala zaradila 3 700 000 dolara, a za drugi čak jedanaest miliona. Publika je obožavala slatkicu Bridžet koja svojim okruglim licem i naivnošću osvaja Kolina Ferta i Hjua Granta, ali kad bi se reflektori ugasili Rene Zelveger je morala da se bori sa skidanjem kilograma, dijetama i intenzivnim vežbanjem.

Do 2010. mnogo je radila, išla iz uloge u ulogu, za tri godine zaslužila tri nominacije za Oskara, a onda je odlučila da se na neko vreme povuče. „Trebalo mi je da nemam stalno nešto da radim”, govorila je u to vreme. „Usporiš i postaneš kreativan. Prezauzetost je neprijatelj kreativnosti”, objašnjavala je svoje motive.

Predviđali su da neće moći da glumi

Ponovo je izašla na crveni tepih 2016, ali sa licem koje publika gotovo da nije prepoznala. Tada su mnogi smatrali da je njena karijera završena, da ovo više nije Rene Zelveger. Vrhunski estetski hirurzi davali su izjave o njenom licu, Holivud je izbegavao da joj daje uloge. Kao da niko nije uzimao u obzir da ni lice Bridžet Džouns nije njeno pravo lice. Jedno vreme se trudila da objasni: „Meni se sviđa moj novi izgled.” A onda se posvetila velikom projektu za koji je osim glume bilo važno i pevanje.

Tokom perioda izolovanosti zbog pandemije, Rene, rođena u Teksasu, učila je norveški jezik

Dobitnica Oskara Rene Zelveger | To sam ja
© Everett Collection / Shutterstock.com

U filmu Džudi, o životu Džudi Garland, mnoge numere Rene je otpevala uživo na setu. I naravno, kosu je ofarbala u izrazito crno. Zahvaljujući se na Oskaru koji je dobila za taj film, Rene je pomenula i svoju braću – doseljenike koji su došli u Ameriku da ostvare svoje snove. U publici je bila i njena majka, poreklom Norvežanka, dok joj je otac došao iz Švajcarske.

Tokom perioda izolovanosti zbog pandemije, Rene, rođena u Teksasu, učila je norveški jezik. Vreme je provodila sama sa svojim psima u rustičnoj kući u Malibuu. Kako se njen ljubavni život do sada nije odlikovao dugim i stabilnim vezama, naučila je da bude sama. „Ja nisam slobodna žena, ja sam prezauzeta žena”, govorila je za medije i otkrivala da sama ide na koncerte, što ima i svojih prednosti, „jer možeš da odeš kad hoćeš i ne moraš ni sa kim da se tražiš u gužvi”.

Promena ljubavnog života

Sredinom 2020. Rene je izgubila najbolju prijateljicu, a 2021. je prodala kuću u Malibuu, jer joj je dosadila „nakon dve godine zurenja u zidove”.

Povratak u civilizaciju doneo je i druge promene. Gostovanje u televizijskom rijaliti programu u kome je domaćin bio zgodni Britanac, 12 godna mlađi Ant Ansted, pretvorilo se u vezu.

Spočetka ništa javno nisu govorili, ali je onda ona uslikana na balkonu njegove kuće, zatim su počeli zajedno da se pojavljuju na zvaničnim mestima, a potom su na mrežama osvanule i njihove slike sa Antovim dvogodišnjim sinom, koji živi sa majkom u Britaniji. Nedavno, Ant je podneo zahtev za starateljstvo nad dečakom.

Promena ljubavnog života | To sam ja
© Denis Makarenko/ Shutterstock.com

Rene nema svoje biološke dece. Njen dosadašnji ljubavni život nije se odlikovao trajnim vezama. Godinu dana zabavljala se sa Džimom Kerijem. Potom je godinu i po bila u vezi sa Džekom Vajtom, muzičarem i glumcem iz Denvera, koji je imao malu ulogu u filmu za koji je ona dobila Oskara.

Udala se 2005. za kantri pevača Kenija Česnija, ali je na njen zahtev brak posle nekoliko meseci poništen. Najbliže braku bila je sa kolegom Bredlijem Kuperom, sa kojim je igrala u filmu Slučaj 39.

Tabloidi su pisali da je ta veza raskinuta 2011. jer je ona želela dete, a on nije bio spreman. Najduže, čak sedam godina, bila je u vezi sa muzičarem Dojlom Bramalom II, sa kojim se poznaje još od studija na Univerzitetu u Teksasu. Vreme će pokazati da li je i ljubavni život Rene Zelveger konačno doživeo transformaciju.