Mišel Jeo, ovogodišnja dobitnica Oskara za glavnu žensku ulogu , u filmu Sve u isto vreme

Oskar za čarobnu Mišel Jeo – dokaz da je život multiverzum

Mišel Jeo Ču Keng, glumica rodom iz Malezije, dobila je Oskara za glavnu žensku ulogu na ovogodišnjoj 95. dodeli Akademijinih nagrada. Time je ona postala prva iz svoje postojbine, ali i prva Azijatkinja uopšte koja je stigla do ovog priznanja.

Mišel Jeo ponosna je predstavnica kontinenta sa koga potiče, što je istakla i u svom pozdravnom govoru. „Za sve dečake i devojčice koji izgledaju kao ja i koji me gledaju večeras, ovo je svetionik nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da treba da sanjaju velike snove jer se snovi ostvaruju”, rekla je Mišel.

Još od kad je zvanično nominovana za Oskara, ona je izjavljivala: „Azijati mi stalno prilaze i govore: Možeš ti to, ti to radiš za sve nas. I ja to razumem, potpuno razumem. Sve ovo vreme njih niko ne prepoznaje, niko ih ne čuje.”

Dokazi da nikad nije kasno za uspeh

Mišel Jeo se u govoru posredno osvrnula i na činjenicu da svog Oskara dobija u 61. godini života. Obratila se svim ženama svojih godina: „Dame, nikada i nikome ne dozvolite da vam kaže da je vaš zenit prošao.”

Jer, Mišel nije dobila nekakvu utešnu nagradu, već Oskara za glavnu ulogu u filmu Sve u isto vreme, koji je najnagrađivaniji ovogodišnji film, sa 11 nominacija i sedam osvojenih Oskara. Osim Mišel u šezdeset prvoj, u istom filmu Oskara za sporednu žensku ulogu osvojila je 64-godišnja Džejmi Li Kertis.

Zaključak da se nikada ne može reći kad je nečiji zenit prošao Mišel je mogla da izvede i iz onoga što se dogodilo glumcu Brendanu Frejzeru, ovogodišnjem dobitniku Oskara za glavnu mušku ulogu u filmu Kit. Ta počast došla mu je nakon dugog niza neuspeha. U mladosti se Frejzer proslavio glavnom ulogom u serijalu filmova Mumija. Mišel Jeo je sa Frejzerom igrala u trećem nastavku Mumija: Grobnica zmaja imperatora. Treba reći da je svog prvog Oskara u karijeri, za najbolju sporednu žensku ulogu,upravo u filmu Sve u isto vreme dobila i legendarna Džejmi Li Kertis.

Osim Oskarom, šezdesete godine života Mišel Jeo biće obeležene i ulogom u filmu Avatar 2, a najavljeno je da ćemo je gledati i u 3, 4. i 5. nastavku tog serijala.

Uspon, pad i odraz malezijske balerine

Mišel Jeo rođena je 6. avgusta 1962. u malezijskom gradu Ipohu, u etnički kineskoj porodici budističke vere, koju Mišel i danas praktikuje. Otac joj je bio dobrostojeći advokat, a majka se brinula o porodici.

Od četvrte godine Mišel je išla u baletsku školu. Roditelji su je podržavali u želji da postane balerina, pa su je sa 15 godina doveli u London da bi se pripremila i upisala u Kraljevsku akademiju za ples. Zbog povrede kičme tokom studija, morala je da promeni odsek pa je diplomirala koreografiju i dramu.

Posle diplomiranja predstavljala je Maleziju na izboru za mis sveta, a pojavila se u reklami sa Džekijem Čenom, što je privuklo pažnju agenata za talente

Za Džekija danas kaže da joj je kao stariji brat.

Majke su superheroji

Karijeru je počela u Hongkongu. Kasnije, u Americi, u jednom intervjuu je objašnjavala: „U Aziji, mi stalno igramo Korejce, Malezijce, Kineze. Mi to ne preispitujemo, kao što vi ne preispitujete zašto Englez igra Amerikanca ili Nemca.”

Iako rođena u Maleziji, nikada nije radila u Bolivudu, mada je kao dete uz majku gledala mnogo malezijskih i indijskih filmova.

U početku, Mišel je u Hongkongu radila reklame, a onda se udala za direktora jedne prestižne marketinške kuće. Umesto da joj ta udaja bude odskočna daska u karijeri, ona je označila njeno gotovo potpuno povlačenje iz profesije. Ipak, posle tri godine bračnog života Mišel je odlučila da joj uloga domaćice ne odgovara, pa se razvela i vratila poslu.

Mišel Jeo dolazi na događaj ELLE Women u Holivudu 2022. © DFree / Shutterstock.com

Međutim, to iskustvo pomoglo joj je da shvati život svoje majke, pa nije propustila da na ceremoniji kaže kako svog Oskara posvećuje svojoj mami, koja je u Maleziji i gleda prenos na televiziji, kao i „svim majkama na svetu jer one zaista jesu superheroji i bez njih niko od nas ne bi bio ovde”.

Bez dublerke u borilačkim veštinama

Prvi film koji je radila po povratku u profesiju zvao se Policijska priča 3: Superpolicajac i sniman je u Kuala Lumpuru.

Potom je igrala u brojnim filmovima sa istočnjačkim borilačkim veštinama. Scene borbe uvek je radila sama, bez dublerke, mada nikada ništa nije trenirala. „Ja sam vežbala balet, klavir i te stvari, a moj brat je trenirao borilačke veštine – ono što je bila moja strast.”

Izjavljivala je da joj kod takvih scena ipak pomaže ono što je o pokretu naučila studirajući ples i balet, uz male sugestije trenera na setu.

Pohod na Holivud u 40.

Kao i većina glumaca iz Hongkonga, i Mišel je želela da oproba sreću u Holivudu. Prvi film na engleskom jeziku Dodir snimila je 2002, kad je imala 40 godina.

Igrala je u Memoarima jedne gejše, o čemu je između ostalog rekla: „Učiti kako se hoda u kimonu bila je umetnička forma za sebe. Ako to ne naučiš dobro, izgledaš kao da vučeš mrtvu mačku za sobom.”

Film Pritajeni tigar, skriveni zmaj iz 2000. bio je apoteoza istočnjačkim borilačkim veštinama, o kojima je Mišel Jeo rekla da zaslužuju „više poštovanja i dostojanstva nego što im je ikada bilo dato”. „Ranije, ljudi su to gledali kao bajku; činilo im se da to mogu lako da shvate. Ali ne bi trebalo da se radi o tome. One (borilačke veštine) su toliko utkane u našu kulturu i treba ih prikazati sa više dubine.”

Igrala je u Mumiji 3 i Čuvarima galaksije 2. Bila je Bondova devojka u Sutra ne umire nikad, ali je povodom tog filma izjavila: „Uvek sam o sebi mislila kao o Džejmsu Bondu.”

Dugo čekala ulogu žene svojih godina

Uloga u filmu Sve u isto vreme razlikuje se od većine njenih prethodnih ostvarenja. Igra Evelin Vang, Amerikanku azijskog porekla, kojoj se zaista dešava sve u isto vreme: mora da spase svet, da istražuje svoje moguće živote u multiverzumu, da izbavi svoju porodicu od raznih opasnosti, od kojih je najveća – kazna za neplaćeni porez. Film je komedija, drama, akcioni, SF – takođe, sve u isto vreme.

Mišel Jeo u tom filmu zapravo igra više uloga jer se u svakom delu multiverzuma odvija jedna moguća biografija glavne junakinje. Zato ona kaže: „Dosta dugo sam čekala ovakvu ulogu žene mojih godina, Azijatkinje, imigrantkinje, obične žene koja se pretvara u superheroja.”

Verena sa direktorom iz sveta automobilizma

Slično svojoj junakinji, i sama Mišel Jeo kao da je živela u multiverzumu sa više različitih biografija. U mladosti je iskusila ulogu lepe supruge uspešnog muža, potom je bila razvedena ambiciozna akciona glumica.

Po dolasku u Ameriku 90-ih godina bila je u vezi sa američkim kardiologom, a od 2004. do danas verena je sa Žanom Todom, nekadašnjim izvršnim direktorom Ferarija.

Mišel Jeo i Žan Tod, Rim 2011. © Andrea Raffin / Shutterstock.com

Tod je poznat po tome što je doveo Šumahera u Ferari. Dugogodišnji je predsednik Svetske automobilske federacije, a njegov sin iz prethodnog braka je menadžer u Formuli 1.

Iako Mišel Jeo nerado govori o svom privatnom životu, ipak kaže: „Imam ljude koji me vole i ljude koje volim i muškarca koga volim. Tako da sam u tom smislu sasvim dobro zaokružena.”Mišel i Tod danas žive u Švajcarskoj.

Ona ima i svoju produkcijsku kuću Mythical Films, koju želi da iskoristi „za otkrivanje i negovanje i akcije ali i dubljih duhovnih tema”.

Naslovna fotografija Mišel Jeo © DFree / Shutterstock.com