Devojka s akarticom u ruci, razmišlja o online kupovini

Onlajn kupovina – novo poglavlje, novi izazovi

Neka digne dva prsta (kako bi rekli Instagram influenseri) svako ko se nije pokajao barem jednom u poslednjih godinu dana zbog neke porudžbine odevnih predmeta sa interneta.

Čini se da je prodaja u virtuelnom svetu poprimila neki novi oblik i, kako to biva s povećanjem interakcija, došlo je i do većeg broja reakcija. Nakon što smo prošli dečje bolesti straha od plaćanja preko interneta, zatim mogućih prevara i beskrajnih provera onih koji robu nude, svanuli su neki novi dani za one koji trguju uz pomoć slika, opisa i posredstvom kurirskih službi.

U većim gradovima, a sve češće i u manjim mestima, ispred skoro svakog ulaza u zgradu susreću se i smenjuju kombiji službi za prevoz sa biciklima dostavljača hrane.

Sem onih udobnih i prijatnih aspekata ovakve kupovine, mi smo za vas sabrali i sortirali i ono manje prijatno, s nadom da će nekome biti od pomoći ili da će na njih obratiti pažnju neko od trgovaca sa mreža.

Dostava paketa sa poručenom robom

Nije sve onako kako se čini

Zaista nije. S obzirom da su preko noći počele prodaju i male kućne delatnosti kao i veliki konglomerati, nećete uvek naići na standardizaciju fotografija onoga što poručujete. Obratite pažnju na boju. Više puta smo se susreli sa situacijom da boja odevnog predmeta koji dobijemo nije baš ono što smo očekivali.

Fotografije, neretko rađene telefonom, zatim provučene kroz filtere da bi se dobio što bolji kontrast, drastično menjaju izgled objekta. Predlažemo vam, ako niste sigurni, da zatražite od prodavca i pokoji dodatni snimak, kako biste bili sigurni da ćete zaista dobiti crne , a ne teget patike, na primer.

Sem toga, i oblici mogu da budu nedosledni onome što ćete videti uživo. Ovo se posebno odnosi na objekte koji se fotografišu iz veće blizine, kao što je obuća. Kamera na pametnim telefonima ima sočivo koje izdužuje sliku onoga što je bliže donjoj ivici fotografije, pa vam se može učiniti da je cipela izduženijeg vrha nego što zapravo jeste.

Koliko god ovo bio zahvalan princip za one koji žele da imaju duge noge kada poziraju ispred znamenitosti velikih gradova, može dovesti do neprijatnog iznenađenja za proizvode koje sa uzbuđenjem vadite iz kutije, sveže pristigle na vašu adresu

Devojka razgleda kolekciju odevnih predmeta koju će dopuniti onlajn porudžbinom

Neželjeni kontakt

Mnogi će se sada zapitati – zar nije izbegavanje kontakta s prodavcem baš draž ovakvog načina kupovine? Ispostavilo se da ipak nije. Kako je Instagram postao jedan od glavnih načina susreta kupca i trgovca, vi zapravo posredno puštate nekoga da zaviri kroz prozor u vaš intimni prostor.

Iako moramo priznati da to nije čest slučaj, dešava se da ovo može postati prostor pritiska na vas, i to vam govorimo iz ličnog iskustva.

Zamislite da u analognom svetu šetate ulicom i u izlogu vidite haljinu koja vam se izuzetno dopala. Kažete sebi – ovo je haljina mojih snova, i zamolite prodavca da vam je sačuva dok razmislite. Zatim izađete iz radnje, šetate i razgledate izloge, i par ulica kasnije naletite na haljinu koja uopšte nije tako specijalna kao ona malopre. Nije ni glamurozna, ni posebna, ali je zapravo baš ono što vam treba za svaki dan. Drugim rečima, vaša nova neophodnost. Dakle, vi kupujete tu haljinu, a ako ste lepo vaspitani, vratite se da se izvinite prodavcu u prethodnoj radnji ili, ako se plašite susreta, nastavite dalje i nikada ne sretnete te ljude.

Kada prenesete ovo u virtuelni svet, može vam se desiti da bez obzira na vašu ljubaznost i pravovremeno odustajanje koje nikoga ništa ne košta, naiđete na nekoga ko kroz prozor u vaš svet vrši pritisak. Naravno, možete ga i blokirati, ali to ne menja činjenicu da osećate da je vaš privatni prostor narušen.

Impulsivna kupovina

Moglo bi se reći da je ovo ujedno i najveća zamka ovakvog načina nabavke. Koliko god vam se činilo da ste bili impulsivni dok ste šetali tržnim centrom sa tek podignutom platom u novčaniku, ništa neće moći da se meri sa kupovinom telefonom iz kreveta, dok ste na ivici da utonete u san.

Devojka koja jezadrenmala pored laptopa, tokom noćnog surfovanja i naručivanja

Šta će vam sve tada izgledati privlačno i neophodno, i koliko ćete se samo iznenaditi za par dana kada vam se telefon usija od poziva kurira, nije moguće opisati rečima. Pod svetlom dana, postaće vam mnogo jasnije koja su vaša finansijska ograničenja. Zato, naš vam je savet da za kupovinu koristite prepodnevne sate, kada će vaš razum biti mnogo jači od slabosti večeri.

Mogli bismo se na kraju osvrnuti i na još poneki aspekt problema onlajn kupovine odeće, ali ona je i naša slabost, pa ipak… ne bismo. Kada nas prođe ljutnja zbog pogrešnih odluka i nepromišljenih akcija, sa zadovoljstvom ćemo se vratiti u virtuelne radnje da biramo i razgledamo, i da, opet, često popustimo.

Prijatno vam surfovanje!