medjugeneracijske prijateljice

Ona će reći ono što nama nikada ne bi palo na pamet

Da bi za nas bila genijalna, prijateljica samo treba da bude dovoljno mlađa ili dovoljno starija

Prijateljica ne mora da bude genijalna, ali ako je znatno mlađa ili znatno starija, može da bude genijalan sagovornik, inspiracija i podsticaj. Da prijateljstva između osoba na različitim životnim stepenicama ne treba izbegavati, potvrđuju brojni primeri.

Nije redak slučaj da se uspostavi prijateljski odnos sa, recimo, bivšom učiteljicom ili nastavnicom koja nas poznaje od detinjstva, što je čini prisnim sagovornikom od poverenja u kasnijim godinama. Kad iz svoje generacije biramo prijateljice, biramo one s kojima imamo slično iskustvo i način razmišljanja. S njima se slažemo u većini stvari i to nam prija.

Ali, s druge strane, u složenim situacijama potreban nam je drugačiji par očiju, neko od koga ćemo čuti nešto što nama samima nikad ne bi palo na pamet. Takođe, vrlo često može biti reč o osobi kojoj se divimo i koja je uzor, što imponuje na poseban način.

„Prijateljstvo između mlađe i starije osobe pomaže u širenju perspektive, i jačanju empatije u svakodnevnom životu”, kaže Ana Kudak, autorka knjige Šta rade srećne žene. Ona ukazuje da premošćavanje generacijskog jaza ne samo da širi krug potencijalnih prijatelja, već podstiče mentalne aktivnosti i osećaj smirenosti kod obe strane.

Iako takva prijateljstva zahtevaju malo više truda i razumevanja, ona donose brojne blagodeti. Stariji su „bili tamo, radili to” u čemu se mlađi upravo krčkaju, pa zato raspolažu dragocenim iskustvima i praktičnim znanjima. Oni mogu s mlađim prijateljem da podele korisne i proverene tehnike, na primer o tome kako da se pliva kroz izazove poslovnog života.

Neko ima samopouzdanje, a neko zna s kompjuterima

Starija prijateljica ne samo da može biti važna psihološka podrška za mlađu koja prolazi kroz raskid ili razvod, već može da ponudi i korisne savete o podeli bračne imovine ili oko starateljstva nad decom. Takođe, starija prijateljica će imati prave reči utehe u slučaju gubitka dragih osoba, ali će takođe imati i praktična uputstva. I naravno, starija prijateljica će uvek imati broj telefona dobrog električara ili vodoinstalatera.

Prijateljstvo između mlađe i starije osobe pomaže u širenju perspektive i jačanju empatije u svakodnevnom životu

S druge strane, mlađe generacije su vešte sa novim tehnologijama, a starijima će trebati pomoć oko telefona ili kompjutera. Često će izgledati da im treba ohrabrenje da se otisnu na mreže, ali im zapravo trebaju samo strpljivo data uputstva.

Iako su često nesigurne s novim tehnolgijama i novim praksama, starije osobe u stvari imaju stabilno samopouzdanje. „Ne samo da starije osobe imaju iskustvo, već su one manje zavisne od mišljenja drugih, pa će uvek reći ono što misle”, kaže za Dejli mejl Mark Vernon, autor knjige Značenje prijateljstva. „Njihov pogled doneće vam uvek nešto neočekivano”, kaže on. I dok starija prijateljica zrači tim dubinskim samopouzdanjem, mlađa je sklona da previše „drami”, smatra Vernon. Zato je tu međusobna razmena višestruko korisna.

Upoznavanje ruši predrasude

Ono što je naročito važan dobitak od prijateljstva različitih generacija je razbijanje predrasuda. Dok mladi uglavnom smatraju da su životi starijih dosadni, u očima starijih milenijalci su egocentrični. Ali kad se generacije bolje upoznaju, ne samo da se gube predrasude, već mogu da nastanu i kvalitetna prijateljstva.

Dok mladi uglavnom smatraju da su životi starijih dosadni, u očima starijih milenijalci su egocentrični

Zanimljiv je primer iz Škotske i prijateljstvo kakvo je ono između dve 18-godišnjakinje Ejmi i Erin sa 96-godišnjom Margo. Naime, dve devojke su se u svojim školama prijavile kao volonterke na projektu za relaksiranje problema usamljenosti velikog broja starih ljudi koji žive sami.

Obe su za magazin Žena&dom istakle da su uživale kada im je gospođa Margo pričala o svojim iskustvima iz Drugog svetskog rata i oduševljene su činjenicom da ona još uvek ide na zumbu. Takođe, prema sopstvenim rečima, počele su da osećaju veliko poštovanje prema njoj i njenoj generaciji.

Premošćavanje generacijskog jaza ne samo da širi krug potencijalnih prijatelja, već podstiče mentalne aktivnosti i osećaj smirenosti kod obe strane

Njih tri ostale su prijateljice i nakon završetka projekta, iako je razlika u godinama gotovo sedam decenija.