olimpijska medalja

Olimpijada, promena pola i medalje

Na predstojećim Olimpijskim igrama, pored Lorel Habard, učestvovaće još osam transrodnih sportista koji se takmiče kao žene, dok je obrnuta situacija izgleda retka u sportu

Dogodilo se ono o čemu sam već pisao.

Lorel Habard, 43-godišnja transrodna sportistkinja, definitivno će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Analitičari joj predviđaju medalju, a sportsko javno mnjenje je u velikoj nedoumici da li sve to ima smisla. Pažljivijim pregledom otkrio sam da će pored Lorel učestvovati još osam transrodnih sportista i da je problem mnogo kompleksniji. Bez želje da ulazim u sportski deo priče, pošto sam o tome takođe pisao, upalo mi je u oči da se svi transrodni sportisti takmiče kao žene.

Već letimičnim pregledom literature dolazi se do podatka da promenu pola u većini slučajeva rade muškarci i da je broj transrodnih osoba koje su postale žene bar dvostruko veći od onih koji su postali muškarci. Ako se tome dodaju tzv „gender non-binary (TGNB)”, osobe koje se nisu opredelile u vezi svog pola, onda je situacija još složenija.

Izgleda da nijedna žena nije ni pokušala da se nakon promene pola takmiči u bilo kom sportu sa muškarcima

Naime, prema metaanalizi Nolana i saradnika (Nolan IT, Kuhner CJ, Dy GW. Demographic and temporal trends in transgender identities and gender confirming surgery. Transl Androl Urol. 2019 Jun;8(3):184-190) u SAD živi oko 2,7 odsto transrodnih osoba, a odnos žena prema muškarcima je 2 : 1. Dakle, još jedna potvrda da većina osoba koje žele da promene pol žele da postanu žene.

Slavne transrodne žene

Andrea Pejić
© Debby Wong / Shutterstock.com

Daljim istraživanjem vrlo lako se dolazi do imena najpoznatijih transrodnih osoba, koje su u većini slučajeva žene. Kuriozitet je da je među poznatijima Andreja Pejić, naše gore list, osoba koja je svoj androgini izgled pretočila u uspešnu manekensku karijeru, što je kulminiralo promenom pola i imena (rođena je kao Andrej) i milionskim ugovorima nakon toga. Usledile su naslovne strane svih modnih časopisa, kao i uloge u muzičkim spotovima i filmovima.

Tako je 2013. godine imala priliku da nastupi sa Dejvidom Bouvijem u spotu The Stars (Are Out Tonight), ali i da glumi u igranom filmu Devojka u paukovoj mreži (The Girl in the Spider’s Web). Pored nje, lako se dolazi do imena slavnih transrodnih žena: glumica Lavern Koks (Laverne Cox), fudbalerka Kanade Kivn (Quinn), osvajačica bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016. i čuvena Čelsi Mening (Chelsea Manning), koja je otkrila poverljiva vojna dokumenta, a svoju tranziciju pola završila u zatvoru.

Najinteresantniji slučaj promene pola u sportu u stvari se dogodio zbog prisilnog dopingovanja u bivšoj Istočnoj Nemačkoj

Čelzi Mening
© lev radin / Shutterstock.com

Najpoznatiji transrodni muškarci

Naravno, postoje i trans muškarci, kojih prema raznim statistikama ima upola manje i koji nisu ni približno toliko popularni kao žene. Oni ne izazivaju kontroverze kao žene, ni sportske rasprave, jer izgleda da nijedna žena nije ni pokušala da se nakon promene pola takmiči u bilo kom sportu sa muškarcima.

Najinteresantniji slučaj promene pola u sportu u stvari se dogodio zbog prisilnog dopingovanja u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Naime, čuvena bacačica kugle Hajdi Kriger bila je podvrgnuta sistematskom državnom dopingovanju, koje je toliko izmenilo njen organizam da je bila prisiljena da promeni pol i postane Andreas Kriger.

Naravno, sve to je mnogo uticalo na njenu psihu i pokušala je da se ubije, da bi iz svega pronašla izlaz venčanjem sa koleginicom iz reprezentacije, plivačicom Ute Krauze, koja je takođe bila žrtva državnog dopingovanja. O svemu je snimljeno nekoliko filmova.

Prema statistikama, većina osoba koje žele da promene pol žele da postanu žene

Ipak, verovatno svetski najpoznatiji trans muškarac je Čaz Bono, sin velikih muzičara Sonija i Šer, koji se nakon promene pola oprobao kao glumac u velikom broju filmova i serija, a nama je možda najpoznatiji iz serije American Horror Story.

S obzirom na slavu svoje majke, imao je priliku da objasni javnosti sve probleme koje je imao kao devojka i olakšanje koje je doživeo nakon promene pola. Sama Šer je takođe bila na mukama kako da se izbori sa ćerkinom željom da promeni pol i na kraju je ipak shvatila da ništa nije važno, već samo roditeljska ljubav, koja uvek ostaje ista, bez obzira na pol.