Naslovna Mirjana Bobić Mojsilović

Odlazak

Mediji su ovih dana obajvili udarnu vest – da je baron i britanski lord, inače najbogatiji čovek na svetu i papa moćne porodice u kojoj su svi odreda bankari i „filantropi”, inače i sam „filantrop”, umro u 87. godini.

Ne pamtim da je ikada smrt nekog „filantropa” dočekana kao iznenadna, dobra vest. Kao ispunjenje neke kosmičke pravde. Dok zvanični mediji otmeno izveštavaju o liku i delu preminulog, na društvenim mrežama sve ključa od poznatih i manje poznatih informacija iz života ovog moćnika koji nije krio da je njegova porodica, između ostalog, učestvovala u kreiranju čuvene Balfurove deklaracije i da je osnovala državu Izrael. Lord, čije se bogatstvo procenjuje na nekoliko stotina biliona funti, i koji je važio za sivu eminenciju svetskog bankarstva, za sebe je voleo da kaže da je ljubitelj umetnosti, dok je bila javna tajna da je njegova porodica, još od vremena Napoleona Bonaparte do dana današnjeg, uvek finansirala obe strane svakog ratnog sukoba koji su izazvali. Drugim rečima, ovaj filantrop bio je nekrunisani vladar sveta, koji je iz senke povlačio geopolitičke poteze koji su, uprkos njegovoj „filantropiji” i filantropiji njegovih posilnih, ovaj svet učinili dolinom suza i patnje.

Njegova smrt nije fascinantna, jer to nije bio, u stvari, ni njegov život – žudeti za tolikom moći, zabavljati se patnjama, ratovima i razdorom koji je izazivao, i uvećavati svoje ogromno bogatstvo do nezamislivih razmera da bi se čovečanstvo još čvršće držalo u ropstvu – nije ništa drugo nego jedna nestvarno uvećana metafora materijalističkog poimanja sveta.

Ali ono što jeste fascinantno jeste reakcija sveta na njegov život i njegovu smrt.

Svetski „filantropi”, naravno i njihovi satrapi, sigurno nisu iznenađeni ovakvim javnim „oproštajem” od svog gazde, jer šta su drugo i mogli da očekuju – pa ipak ova lavina neopraštajućih reči treba da ih zabrine. Ona govori o kriku miliona koji su se probudili iz neke mračne i dugotrajne kome i koji su u jednom običnom ljudskom kraju odjednom videli početak kraja čitave Imperije zla.