Z

Od sada, pa doveka – čiste misli!

Ja znam šta je najmodernije, najšik i jedino prihvatljivo za svakog ko za sebe misli da je osoba koja treba da tera modu

Ja znam šta je najmodernije, najšik i jedino prihvatljivo za svakog ko za sebe misli da je osoba koja treba da tera modu, da bude šik, poznaje svetske brendove. I zato, misli da pripada svetskom čoporu onih koji poseduju ovu ili onu torbu, čizmu ili nasmejano letovanje uz vino i gitare.

Pišem vam ovaj tekst u ime svih nas koje smo provele 45 godina istražujući i sakupljajući ove čarobne podatke. Obećavam da ću sav svoj rad, suze i znoj pretočiti u ovaj tekst, samo da bi čitateljke od danas živele bez muke, strepnje, i bola koji im nanosi činjenica da možda njihova cipela nije baš iz najnovije kolekcije opšteprihvaćenog kreatora, koji u isto vreme odlučuje o sreći ili nesreći naših ćerki.

A ko nema odgovarajuću jaknu, ne treba ni da živi. Jer ta činjenica dolazi samo iz razloga nedovoljne posvećenosti temi odabira jakne, nespremnosti da ubijete s predumišljajem račun roditelja ili muža, ili sopstveni. Zar postoji važnije pitanje od marke garderobe i stila tašne? Zar niste čule da i jeftinije marke prave i dizajniraju moderno… tamo kupi kad nemaš za bolje. A sanjaj da jednog dana i tebi svi zavide na broju odevnih predmeta koje poseduješ.

A neee! Nećete vi, drage moje, više biti tužne. Sledi veliko otkriće!

Ovo je najmodernije na planeti zemlji od sada, pa doveka:

  • Čiste misli, Autostoperski vodič kroz galaksiju, Herman Hese, Ljubav u doba kolere, čista sopstvena kosa, Vedrana Rudan, voleti svoju hranu, voleti svoje vino, vodu, razumeti želje dece, razumeti sama sebe ili posvetiti život pokušavajući isto, ne zavideti nikom, ne kukati nad svojom sudbinom, piti kafu sa drugaricom/komšinicom/ćerkom/ sestrom, i kada vas nerviraju, i kada se posvađate, pokušavati da razumeš druge kulture, navike i tradiciju, jednom nedeljno raditi piling sodom bikarbonom, odlučiti svakog dana da si to ti i da kao takva jezdiš kroz život, a naročito je moderno da se sećamo svojih predaka, razumemo njihove živote, shvatimo njihove odabire. Oprostimo majci, sebi, ocu, komšiji, nekom zlom prijatelju, zloj sudbini, kralju, predsedniku opštine, komunistima, četnicima, popovima, vlasti ovoj, onoj i budućoj.

Kad ti ćerka dobije peticu iz fizike, magistrira molekularnu biologiju, odmah napraviš tortu, namažeš crveni karmin, i uzdignute glave hodaš ulicom, znajući da si najmodernija

  • Pevati iz sveg glasa jako je moderno ove godine, smejati se glasno, često čak i na javnom mestu.
  • Plesati čim čuješ prvi ton i ritam, to je van svake sumnje najmodernije u sledećoj dekadi.
  • Plakati kad čuješ tužne reči pesme i kada se setiš svoje sudbine, sudbine tvoje ljubavi, za koju i danas misliš da je najveća i neprevaziđena, iako je prošlo X godina. Naročito se ističe contemporary (savremeni) odnos prema svojim emocijama.
  • Isticati svakog dana svima kad ti ćerka dobije peticu iz fizike, magistrira molekularnu biologiju. Odmah napraviš tortu, namažeš crveni karmin, i uzdignute glave hodaš ulicom, znajući da si najmodernija.
  • Kad imaš viška neki dinar, najmodernije je da kupiš neku sličicu domaćeg autora, jer bogati smo duhom, to svi znamo. Umetnici smo neprevaziđeni, to isto svi znamo, jer kad smo mi zlatnom viljuškom… znate već šta su oni… a da nije bilo nas, ni struje ne bi bilo…

Prema tome, ovo vam pišem zbog večne ljubavi koja živi, zbog moje dece, a i zbog vaše.

Glavu gore, idemo dalje! Nepobeđene!