trudnica drzi stomak

Azijske babine: u luksuznom hotelu za nove mame

Izolacija kao oblik preventive poznata je od davnina u narodnoj tradiciji. Kod nas se zove babine, kod Kineza mesec sedenja. Forma se menja, a cilj koji ostaje isti – zaštita porodilje i bebe – ponekad je doveden do savršenstva

Gunđamo zbog izolacije i držanja fizičke distance kao načina da se zaštitimo od korone i skloni smo da verujemo da je to nekakva moderna tehnika, smišljena da nam zagorčava život. A zapravo, te tehnike preventive su drevne i duboko ukorenjene u tradicionalnim običajima koje prihvatamo kao folklor, ne razmišljajući o njihovom pravom značenju.

Običaj iz davnina

Svi dobro znamo, na primer, da se kod porodilje i bebe ne ide dok ne prođu babine. Niti valja ići u posetu kod njih, niti je dobro da porodilja i beba izlaze i viđaju se s ljudima tokom tog perioda. Po tradiciji, tokom tih 40 dana o porodilji i bebi brine jedna iskusnija žena, najčešće majka ili svekrva.

Takav običaj nije samo naša specifičnost. U Aziji postoji drevni običaj veoma sličan našim babinama. Četiri do šest nedelja posle porođaja žena i beba podležu posebnom režimu zaštite i ishrane. I u Aziji i kod nas radi se o izdvajanju porodilje i bebe od ostalih članova porodice i zajednice. Tome danas mogu da posluže i specijalizovani, postporođajni hoteli, kakvi postoje u Aziji, upravo da zadovolje specifične potrebe novih mama.

Običaj potiče iz davnina, kada se nije znalo za bakterije i infekcije, ali je iskustvo pokazalo da brojni kontakti mogu da donesu bolest vrlo osetljivom novorođenčetu i njegovoj majci. Porodilji se zabranjivalo da pere kosu i da se kupa, da se ne bi prehladila. Mada su takve mere odavno relaksirane, naročito što se tiče održavanja higijene i izlaženja napolje, ipak su i kod nas i u Aziji ostale logične i potrebne mere predostrožnosti.

U Aziji postoji drevni običaj veoma sličan našim babinama

Mesec sedenja u luksuznom hotelu

Mesec sedenja je tradicionalni običaj koji se i danas poštuje u Indiji, Japanu, Koreji, Singapuru i na Tajlandu, dok su u Kini o njemu sačuvani i mnogi drevni spisi. Drevna kineska medicina propisuje i posebna pravila za ishranu porodilje. U toj literaturi data su pravila, objašnjenja i brojni recepti.

Međutim, u modernoj Aziji sve manji broj porodica živi u blizini majki i svekrva koje bi mogle da brinu o porodilji i bebi tokom meseca sedenja. Zato specijalizovani hoteli slične namene postoje i u Kini, Koreji i na Tajvanu. Oni pružaju adekvatne uslove i sve što je, po tradiciji ili prema želji, potrebno majci i bebi. Prema pisanju medija, u Singapuru je nedavno otvoren luksuzni hotel ove namene predviđen za bogatu klijentelu, koji za mesec dana kompletne usluge naplaćuje 20.000 dolara.

Mesec sedenja je tradicionalni običaj koji se i danas poštuje u Indiji, Japanu, Koreji, Singapuru i na Tajlandu, dok su u Kini o njemu sačuvani i mnogi drevni spisi

Originalna i lepa ideja, koja na delikatan način slavi posebnost mladih majki i rađanja, te izuzetne pojave koja zaslužuje najveću moguću pažnju i ohrabrivanje.