Lev radin © / Shutterstock.com

Numi Rapas: Ženski Hamlet, uloga koju sam sanjala

Za zvezdu švedske filmske trilogije Milenijum kažu da je kao kameleon, drugačija u svakoj ulozi, a ona sebe smatra specijalistom za ranjene žene

Numi Rapas, švedska glumica koja je publiku osvojila ulogom hakerke Lizbet Salander u filmskoj trilogiji Milenijum, rađenoj po romanima Stiga Lašona, igraće Hamleta u filmu koji počinje da snima reditelj Ali Abasi, po scenariju islandskog pisca Sjona.

Numi nije prva žena koja je glumila Šekspirovog danskog princa. Ovog junaka u promenjenom rodu pre nje igrala je slavna Sara Bernar, ali i još niz glumica u vreme nemog i crno-belog filma. Ipak, Numi će biti prva koja će igrati tu mušku ulogu u zvučnom filmu u boji.

Projekat će biti jedinstven i po tome što se ne bazira isključivo na Šekspirovoj tragediji, već na još starijoj Istoriji Danaca Saksa Gramatika, iz koje je i engleski bard uzeo priču za svoju tragediju. Numi Rapas, koja glumi ženskog Hamleta, kaže da se ovakvom projektu „nadala, sanjala ga i želela” od kad je postala glumica.

Novo zajedničko prezime

Ova 42-godišnja specijalistkinja za „emocionalno i fizički ranjene žene”, veći deo svog života je glumica. I njena majka, Šveđanka, bila je glumica, a otac, Španac sa dosta romske krvi, bio je pevač flamenka. Brak nije potrajao, pa se majka preudala i preselila na Island, gde se Numi već sa osam godina pojavila u jednom filmu.

Numi i danas tečno govori islandski jezik, iako se već sa 15 godina vratila u Švedsku da uči glumu, koja je do danas njena strast.

Ipak, tokom sazrevanja, imala je jedan period ljubavi prema pank muzici. To joj je pomoglo kad je dobila ulogu Lizbet u Devojci sa tetovažom zmaja, prvom delu trilogije Milenijum. U rupice, koje su joj na telu ostale od pirsinga i minđuša iz pank faze, lako je umetnula ukrase koje je zahtevala uloga.

U druga dva filma kostim je dopunjavala delovima odeće svog tadašnjeg muža Ola Rapasa. Na venčanju, ovaj par je odlučio da niko ne uzme ničije prezime, već su izabrali sasvim novo prezime za oboje. Tim prezimenom je kršten i njihov sin Leo.

Parfem za slične sebi

Kad su se, posle Milenijuma, za Numi otvorila vrata međunarodne karijere, ona je počela intenzivno da uči engleski, a zbog snimanja filma Šerlok Holms: Igra senki preselila se u London, u kome pre toga nikada nije bila.

Njena majka, Šveđanka, bila je glumica, a otac, Španac sa dosta romske krvi, bio je pevač flamenka

U Londonu je pre dve godine lansiran i prvi parfem sa njenim imenom. Numi kaže da su joj mirisi veoma važni: „Odrasla sam na farmi i sećam se, kad sam otišla, najviše su mi nedostajali mirisi, miris moje sestre, miris mog konja.” Nije dugo mogla da nađe mirisnu notu koja bi odgovarala njenoj ličnosti. Ženski mirisi su joj bili suviše slatki i lepljivi. Zato je kreirala miris za ljude slične sebi, slojevit, uniseks parfem.

Ne dozvoli da budeš žrtva

Za Numi Rapas često kažu da je kao kameleon, drugačija u svakoj novoj ulozi, a ona objašnjava: „Ne dozvoljavam da moja sujeta stane između mene i uloge.” Kad treba – smrša, kad treba – bude ženstvenija. Iako u njenim filmovima ima mnogo oštre akcije, ona odbija da koristi dublere. Zato joj se tokom snimanja desilo da joj polome nos, rebra, da posle seta bude sva u modricama.

Već sa osam godina pojavila se u jednom filmu na Islandu

U početku karijere nije se najbolje snalazila sa slavom koju je ostvarila već sa 16 godina, ulogom u popularnoj švedskoj TV seriji. Novinari su je tada pitali da li bi imala seks sa nekim od 65 godina. Ona je odgovorila – da, ako je u pitanju Džoni Dep. Sutradan je osvanuo naslov: Želim da imam seks sa Džonijem Depom. Nedelju dana od sramote nije izašla iz kuće, ali je za to vreme mnogo razmišljala i rekla sebi: „Ne dozvoli da budeš žrtva. Ti treba da imaš kontrolu.”

U Londonu je pre dve godine lansiran i prvi parfem sa njenim imenom

Devojke se suviše trude

Tog gesla se držala i kad je čula da će se raditi filmovi na osnovu trilogije Milenijum, koju je već bila pročitala i zaljubila se u lik Lizbet. Bojala se da će je odbiti zato što izgleda suviše ženstveno, pa je odmah krenula na dijetu i počela da trenira tajlandski boks i kik-boks.

U intervjuu je rekla da joj je trener bio „jedan šašavi Srbin”. „Uvek se dobro pripremim za ulogu. Tada je lakše da karakter uđe u mene”, kaže. Živela je sa Lizbet godinu i po dana, dok je trajalo snimanje, ali na kraju, kad je cela ekipa proslavljala uz šampanjac, ona je morala da ode da povraća. „Kao da je Lizbet tražila da izađe iz mene”, kaže.

Iako u njenim filmovima ima mnogo oštre akcije, ona odbija da koristi dublere

O pripremama za ženskog Hamleta iz skandinavskih saga još uvek ništa ne govori, ali će joj osim dosadašnjeg iskustva sa „teškim” likovima, sigurno pomoći i sećanje na sopstveno sazrevanje, kad se bolje osećala u društvu dečaka, jer je bila slobodnija. „Nisam volela devojke jer su se suviše trudile da se dopadnu”, seća se.