Novac pada kao kiša

Novac i ja – da li znate šta je novac za vas?

Svi smo čuli frazu „vreme je novac”, i vi sada možda razmišljate o tome da li je čitanje ovog članka vredno vašeg vremena. Međutim, da li ste se ikada zapitali – šta je novac za vas?

Kada neko govori o tome kako je pobednik (ili gubitnik), dobrica, anđeo ili čak mućak, ove metaforične fraze ukazuju na veće, koherentne i uglavnom nesvesne strukture iskustva.

Ove metaforične ekspresije nazivamo životnim ili ličnim metaforama u smislu da one oblikuju životno iskustvo osobe. Pomoću životnih metafora moguće je otkriti osnovne vrednosti, uverenja, najverovatniji raspon ponašanja, očekivanja, željena iskustva, strahove i druga emocionalna stanja, uglavnom na osnovu svakodnevnog metaforičnog jezika.

Naša lična metafora

Način na koji doživljavamo sebe kao ličnost, odnosno naša lična metafora, određuje i naš odnos prema novcu. Možda ste čuli kako neko govori da je novac prljav, da nikome bogatstvo nije donelo sreću ili da ljubav izlazi kroz prozor, kada nestane novca. Ponekad se dešava da smo kompetentni i veoma vredni, a da ne zarađujemo dovoljno, jer nam je neprijatno da tražimo novac i slično. Nekome se dešava da veruje da se novac teško zarađuje i da smo ga vredni samo ako smo se „namučili”. Često verujemo da ga ne treba trošiti, već čuvati za crne dane ili imamo problema da zadržimo novac, iako puno zarađujemo. O čemu se zapravo radi?

Lična metafora nije naš svesni izbor. Dobrim slušanjem sebe možemo čuti koju to „skrivenu ulogu” živimo i da li uopšte želimo da je igramo na sceni života HIPERLINK . Kada postanemo svesni koja metafora upravlja našim odnosom prema novcu, onda možemo i da je promenimo u skladu sa svojim ličnim ciljevima.

Metafore se mogu zameniti

Neki ljudi znaju kako da rukuju novcem i stvarima koje se njime kupuju. Oni znaju kako da ga pronađu, kako da ga uzmu, kako da zadrže ono što im je dato i to da koriste kako bi mu još uvećali vrednost. Drugi to ne znaju. Naše kompetencije u ovim bazičnim i nesvesnim odnosima prema stvarima takođe se mogu zapaziti i u našem odnosu prema hrani i ljudima. Za neke ljude novac predstavlja nešto skriveno. Oni traže novac. Za druge, on napaja sistem. Novac teče.

Akcije, stavovi i uverenja koja će pojedinac imati o novcu biće veoma različiti u zavisnosti od njihove nesvesne metafore o novcu. Vi ste u mogućnosti da otkrijete svoju nesvesnu metaforu koja određuje vaš odnos prema novcu i drugim stvarima, kao i da procenite dobre i slabe strane metafore. A zatim je moguće zameniti ove metafore efektivnijim.

Moje iskustvo – od Feniksa do Alhemičarke

Sećam se sebe mlađe, kada sam bila na visokim pozicijama u biznisu. Ono što se dešavalo jeste da sam svaku kompaniju, često od nule, dovodila do vrhunca i profesionalnog uspeha, a zatim bi se događale „spoljašnje okolnosti” zbog kojih sam bila prinuđena da ih napustim i promenim posao. Kada sam otkrila da je moja životna metafora Feniks, sve je postalo jasno. Na nesvesnom nivou ja sam stalno stvarala iz pepela. Međutim, da li je to zaista bila moja svesna želja i koliko me je to koštalo rasipanja energije (vremena, novca, kreativnosti…)?! Kada sam ubrzo shvatila o čemu se radi, promenila sam svoju životnu metaforu i evo me danas kako uspešno vodim sopstveni biznis kroz energetski rad sa ljudima.

Danas, to je Alhemičarka!

Uradite malu vežbu vašeg odnosa prema novcu. Novac može da znači mnogo stvari. Naučite da prepoznajete šta znači za vas – koje su dobre strane i slabosti toga.

1. Zapitajte se kako se odnosite prema novcu, baš kao da je živo biće. Kako ga držite, brojite, slažete, čuvate, trošite…? Gde god primetite da nema dovoljno nežnosti i pažnje, preokrenite i ispišite novo podržavajuće ponašanje/sposobnost.

2. Osvestite za šta vam je sve važno da imate novac. Ispišite sve stavke i primetite koliko njih vas raduje, a koliko njih služe za puko preživljavanje. Čega ima više? Zatvorite oči na trenutak i dozvolite sebi da osetite radosni tok novca za sve što vas raduje, kao da ga sada ima dovoljno. Ispišite sve novo!

3. Ispišite sponatno sve metafore u vezi sa novcem – „Za mene je novac_____” ( npr. sloboda, sigurnost…). Primetite koje vrednosti sa spiska su zaista istina za vas, a koje su deo nasleđa, vaspitanja, iluzija… Zadržite samo vaše podržavajuće vrednosti!

4. Za kraj, zatvorite oči, napravite par udaha-izdaha i opustite se kroz disanje. Zatim, snagom svog unutrašnjeg čulnog sistema pređite pažnjom od prvog zarađenog novca do današnjeg dana – kako ste ga zarađivali? Koji je osećaj bio najčešće prisutan i koji se obrazac stalno ponavljao? Ko ste vi u odnosu sa novcem – koja je vaša lična metafora kada napravite unutrašnju retrospektivu?!

5. Ukoliko je lična metafora upravo ona zbog koje nema radosnog novčanog toka – eto prilike da je svesno promenite. Izmaštajte baš onu koja vas raduje i podržava! Osvestite zašto vam je važna! Napravite svoju unutrašnju predstavu sebe tako da se razvije osećaj slobodnog protoka blagostanja na svim nivoima.

Koristite svoj um i telo da rade za vas, osvestite nesvesne blokade i razigrajte se kao dete u kreiranju novog. U svakom procesu samospoznaje zvuk i slike su više nego dobrodošli, jer su vibrantni jezik s kojim jedino i možemo direktno komunicirati sa nesvesnim poljem svih mogućnosti. I zato:

6. Uzmite malo vremena za sebe, pustite meditativnu muziku i nacrtajte svoju novu podržavajuću životnu metaforu.

A zatim samo iz tog stanja pomislite želju i pustite da se desi onda kada bude pravo vreme za vas! Moja preporuka za zvučnu podršku je:

Grlim vas glasom,

Ana