devojka sa kovrdžavom kosom

Nostalgična, hladna, trajna u high-tech izvodjenju

Afro look, spiralne ili romantične lokne, možda samo blagi talasi? Pre hemijskog tretmana, isprobajte željenu frizuru samo navijanjem, da se uverite da li želite da je nosite bar pola godine

„Trajna, trajna što trajnija…” Da li se sećate ove replike Pavla Vujisića iz Petrijinog venca?

Trajno uvijanje ili kovrdžanje kose vraća se često u modu, ali nikad se sasvim ne zaboravi. Čuveni mini-val svakako spada u one tretmane koji nam štede vreme, pitanje je samo koju vrstu ćete izabrati.

Savet frizera

Oduvek su žene sa kovrdžavom kosom želele ravnu i obratno. Ovaj hemijski tretman je upravo ono čemu pribegavamo. Da li ćemo se odlučiti za klasični tretman ili keratinski, saslušajmo prvo savet frizera, ali oba mogu ispraviti i ukovrdžati kosu.

Videla sam da se čak aparati slični prvim izumima za trajno uvijanje kose vraćaju u upotrebu, naravno u high-tech i jako skupim varijantama, što je prilično neverovatno kad pogledate fotografije prve demonstracije iz 1905. godine.

Na dugim i teškim kosama lokne se prilično opuste, uprkos hemijskom tretiranju

Takve sprave koristile su se sve do četrdesetih godina, kad su lansirali hladnu trajnu. Ta hladna trajna je praktično ono što je i dan-danas. Naravno, uz mnogo puta unapređenom hemijom, kako bi sačuvala kosu, a ipak dala maksimalan efekat.

Osnov je da se na kosu nanesu dve komponente – prvo kiselina koja razbija strukturu vlasi, a zatim neutralizator koji ponovo učvrsti strukturne mostove. Uz sve to, potrebno je kosu uviti pre nanošenja preparata, ili ga naneti uz samo navijanje, kako bi poprimila nov oblik.

Pored osnovne hemijske tehnologije, pojavili su se i novi preparati kao što je keratinska trajna, voćne kiseline i verovatno još poneka, ali je osnova slična. Prema kvalitetu vaše kose, i u skladu sa vašim željama, frizer mora da odabere prave preparate.

Uvek je problematično kad se trajna radi na već tretiranu kosu. Farbana ili izbeljena kosa je već hemijski tretirana, pa je svaki ponovni hemijski tretman potrebno dobro razmotriti, kako bi efekat bio zadovoljavajući.

Najgori ishod može biti čak i hemijsko šišanje, što niko ne želi. Slušajte svog frizera i ne insistirajte na tretmanu, ako vidite da on nije siguran u pozitivan rezultat. Takođe, uprkos epidemiološkoj situaciji, ne preporučujem da trajnu radite same kod kuće.

Preparacija kose suši kosu i može se dobiti veći volumen, tako da je pogodna za kosu koja se brzo zamasti ili je tanka

Različiti stilovi

Trajnom preparacijom kose mogu se postići različiti stilovi, u zavisnosti od toga kako se navija, a dobro šišanje mora da bude usklađeno sa stilom lokni, kako bi se dobio najbolji rezultat. Afro look, spiralne lokne ili romantične krupnije lokne, možda samo blagi talasi… Svaki stil zahteva i održavanje.

Kosa se oštećuje hemijskim tretmanima, čak i keratinskim uvijanjem. Potrebna joj je posebna nega, blagi šamponi i dobri regeneratori kao i neki od preparata za negu i definisanje lokni. Najbolje da vam frizer preporuči preparate, prema vašoj kosi i novim loknama.

Preparacija suši kosu i može se dobiti veći volumen, tako da je pogodna i za kose koje se brzo zamaste ili su tanke. Takođe, preparacijom kose može se lakše oblikovati i zadržati fen frizura.

Žene sa kovrdžavom kosom oduvek su želele ravnu kosu i obratno

Ako imate jaku kosu koja ne sluša ili frizura koju napravite brzo „padne”, hemijskim tretmanom dobijate dobru osnovu za dugotrajniji efekat. Trajne se ipak preporučuju za dužinu kose od dugog paža pa do kraće. Na dugim i teškim kosama, lokne se prilično opuste, uprkos hemijskom tretiranju.

Preporuka je da isprobate svoju željenu frizuru samo navijanjem, pre hemijskog tretmana. Tako ćete se uveriti da li želite tu frizuru da zadržite bar pola godine ili ćete samo povremeno ukovrdžati svoju kosu.

Kao i za sve intervencije na sebi koje će duže trajati, dobro razmislite i ne žurite. Kosa svakako raste, ali može potrajati!