Njumen i Vudvord – demistifikacija holivudske bajke

 Dokumentarna serija o braku Pola Njumena i Džoan Vudvord otkriva bolne tačke koje su ih motivisale da rastu, a ne da se rastanu

Od samih početaka Holivud nam, osim filmskih priča, lansira i priče o svojim zvezdama i njihovim ljubavima, o brakovima partnera na platnu i u životu.

Na taj način fabrika snova kreira i širi poželjne modele ponašanja koji se, naravno, menjaju kroz vreme. Dok su u filmovima dominirale priče tipa „i živeli su srećno do kraja života”, favorizovane su one filmske zvezde koje su i privatno mogle da se uguraju u taj model.

Tako je pedesetih godina prošlog veka u žižu interesovanja došla ljubavna priča Pola Njumena i Džoan Vudvord.

Vudvord je postavila ideal koji i danas dominira, a po kome žena može da ima i savršen brak i divnu decu i vrhunsku karijeru i besprekoran izgled

Lepi, plavooki Njumen, koji se i danas smatra jednim od najseksepilnijih muškaraca filmskog sveta i pamti se po ulozi u filmu Buč Kasidi i Sandens Kid, ostao je u braku sa Džoan Vudvord celih 50 godina, sve do svoje smrti 2008. Džoan Vudvord je zbog talenta bila naročito cenjena među kolegama glumcima, rano u karijeri je dobila Oskara za ulogu u Tri Evina lica i nastavila je da radi i dok je podizala njihovo troje dece.

Tako je postavila ideal po kome žena može da ima i savršen brak i divnu decu i vrhunsku karijeru i besprekoran izgled, koji i dan-danas jure milioni žena u svetu.

Džoana Vudvord, snimiljena 1971. godine © MGM

Morali su da se trude da bi se voleli

Ali da u tom braku nije sve bilo bajka, kako je Holivud želeo da predstavi, pokazuje nova dokumentarna serija od šest nastavaka Poslednje filmske zvezde, koja je na HBO Max počela da se prikazuje 21. juna. Režiser Itan Hok prilično je demistifikovao stereotipnu priču.

Hok u svojoj dirljivo iskrenoj seriji otkriva da je ljubav buknula u vreme dok je Pol Njumen bio oženjen i da je njihova veza manje ili više tajno, sa manjim ili većim prekidima, potrajala pet godina pre nego što se on razveo.

Sve vreme Pol je imao ozbiljne probleme sa alkoholizmom, tako da je posle jedne teške scene Džoan pokupila decu i otišla iz kuće. Serija otkriva i Polove kasnije vanbračne afere.

Reditelj kaže da to nije razotkrio kako bi demistifikovao poslednje filmske zvezde, kako ih je nazvao u naslovu serije, već da bi ih učinio realnijim i bližim savremenom gledaocu.

Itan Hok prikazao je realnijim poslednje filmske zvezde Pola Njumena i Džoanu Vudvord © G Holland / Shutterstock.com

„Ako ih pretvorite u likove iz bajke, ne morate da postavljate sebi izazovna pitanja”, rekao je Hok za časopis Town and Country. I zaista, lakše je reći „oni su imali sreće da nađu doživotnu ljubav”, nego se suočiti sa činjenicom da su morali ozbiljno da se trude da bi voleli jedno drugo, da su često ozbiljno patili, ali da im je to bio motiv da rastu, a ne da odustanu. 

„Upravo to je zaista inspirativno”, kaže Hok, jer oni zasita jesu trajali preko pola veka.

Brak nije dugo toplo leto

Zapravo, ideja o ovom dokumentarnom filmu potekla je od njihove najmlađe ćerke Kler, koja je Hokova školska drugarica. Ona mu je donela hiljade strana Njumenovih intervjua, koji su urađeni 1986, kada je hteo da napiše svoju autobiografiju.

Glasove Klunija i Lore Lini vizuelno prate stari snimci televizijskih intervjua i isečci iz filmova Njumena i Vudvordove

Ali kad su pripreme već daleko odmakle, on je odustao i uništio snimljene kasete. Ipak, ostali su transkripti. Zato je Hok odlučio da ono što govori Njumen čita Džordž Kluni, a da reči Džoan Vudvord, koja danas ima 92 godine, a od 2007. boluje od Alchajmera, čita Lora Lini. Iznenađenje je bilo što je u pripremama za Njumenovu biografiju govorila i njegova prva žena Džeki, pa njen tekst čita Zoi Kazan.

Lora Lini pozajmila je glas holivudskoj divi, koja danas ima 92 godine  ©  Denis Makarenko / Shutterstock.com

Glasove Klunija i Lini vizuelno prate stari snimci televizijskih intervjua i isečci iz filmova Njumena i Vudvordove. Hok kaže da se elektricitet među njima naročito dobro može videti u prvom zajedničkom filmu, Dugo toplo leto iz 1958. Takođe je jasno zašto je on bio seks-simbol, a ona posle osvojenog Oskara dobila još jednu nominaciju za ulogu u filmu Rejčel, Rejčel iz 1968, koji je on režirao.

Hok takođe ističe da je Klunija izabrao zato što on najbolje može da razume slavu visokog profila, koju je imao Njumen.

Ljudima treba ta vrsta heroja

Za Džoan nije bilo lako da se nosi sa opštim obožavanjem kojim je Pol bio okružen, a ona nikako nije želela da se o njoj govori samo kao o Njumenovoj supruzi. Da to nije bio jedini problem, govori i detalj iz serije kada Pol opisuje početke njihove veze: „Ostavljali smo tragove strasti svuda oko sebe, u hotelima, motelima, na parkinzima…” Na to Džoan kaže: „Od prvog trenutka kad sam upoznala Pola, uvek sam znala da je on pijanac.”

Džoan nikako nije želela da se o njoj govori samo kao o Njumenovoj supruzi

Za seriju su, između ostalih, govorile i njihove ćerke i Njumenove ćerke iz prvog braka. Tako Melisa Njumen kaže da se oseća pomalo krivom što je učestvovala u razbijanju pojednostavljene bajkovite priče o svojim roditeljima.

Svesna je da ljudima treba ta vrsta heroja, ali kaže da veruje da njeni roditelji zaslužuju više od toga.

Ipak, uz sva razotkrivanja i usložnjavanja, treba odati priznanje paru tako velikih filmskih zvezda čiji je brak trajao nezamislivo dugo sa današnje tačke gledišta.

Naslovna fotografija Pola Njumena, snimljena 2002. © Everett Collection/ Shutterstock.com