Nikad dovoljno priče o obrvama

Okvir očima daju obrve. Pored usana, one su najveća konkretna površina kojom možemo promeniti svoj izgled, zato je njihov oblik toliko bitan

Da li ste probale da prvo našminkate oči, pa tek onda stavite ten?

Na taj način izbegavate da vam senka ili maskara zaprljaju sveže nanesen ten, koji onda morate da brišete i popravljate, najčešće razvlačeći i trljajući nežnu kožu ispod oka. Lično, obično prvo nanesem ten, ali ako vam se često dešava pomenuti problem, nije naodmet da pokušate da okrenete redosled.

Okvir očima daju obrve. Pored usana, one su najveća konkretna površina kojom možemo promeniti svoj izgled, zato je njihov oblik toliko bitan. Kad nam se kapak spusti, utoliko je bitnije da je linija obrva u skladu sa proporcijama lica, a naročito očiju. Već sam pisala o obrvama i senčenju očiju, ali tema je opširna i trudim se da se ne ponavljam, pa obavezno pogledajte i prethodne tekstove.

Preduge i zaobljene obrve naglašavaju spuštenost oka

Ako nam obrve rastu više polukružno nego ravno, potrebno je naći način kako da ih malo više izdužimo i izlomimo pod pravim uglom. Preduge i zaobljene obrve naglašavaju spuštenost oka. Takođe, kod okruglog lica potenciraju oblik kruga, a zapravo bi trebalo da baš obrvama i senčenjem lica malo „razbijemo” tu formu. Ako su preduge, malo i postepeno počupajte krajeve, nemojte ih skratiti previše!

Obrve nikako ne bi trebalo da budu prenaglašene prejakom bojom, naročito ako nam je kosa svetle boje ili seda. Proizvodi za korekciju obrva uvek bi trebalo da budu u tonu sa vašim obrvama ili svetiji, ako ipak želite da ih potamnite, neka budu samo za jednu nijansu tamniji. Takođe, neka budu u hladnim tonovima, sa puno sive, nikako crvenkastobraon.

Proizvodi za korekciju obrva uvek bi trebalo da budu u tonu sa vašim obrvama ili svetliji

Oblik obrva gradite postepeno. Odredite gde će biti najviši deo – luk, otprilike na dve trećine dužine i postepeno ga spuštajte na krajevima. Takođe, boja bi trebalo da bledi na krajevima. Najtamniji deo bi logično bio kod korena nosa, ali ako tu nanesete prejaku boju sa oštrim ivicama – izgledaćete ljuto.

Najbolje je da ivice boje svuda smekšate, jer cilj nam je da izgledamo prirodno lepe, a ne kao karikature. Bilo da koristite olovke ili senke, nanosite ih postepeno i u linijama, kao da docrtavate dlačice, na kraju možete oštrijom čistom četkicom (može i manjom četkom za zube ili čistom četkicom za maskaru) da pročešljate obrve celom dužinom kako bi se nanesene boje lepo i pravilno razmazale, oštri nanosi boja izgubili, a istovremeno da bi se videlo da li još negde moramo da dodamo poneku iscrtanu dlačicu.

Najbolje je da ivice boje svuda smekšate, jer cilj nam je da izgledamo prirodno lepe, a ne kao karikature

Korekciju obrva bojom izvodimo pažljivo i postepeno, dodajemo milimetre boje van prirodnog rasta obrve, samo tamo gde je potrebno kako bi promenile oblik. U sam luk, na vrlo maloj površini, možemo da dodamo malo svetlog korektora ili čak malo sedefa, kako bi se sam luk istakao. Nikako ne nanosimo sedef niže na kapak, jer se time dodatno ističe spuštenost kapka.

Ako ne farbate obrve i pravilnog su vam oblika, dovoljne gustine, samo svetlije, pokušajte sa proizvodima sličnim maskari. Njima samo obojite obrve, a ne i kožu ispod. Tako se postiže najprirodniji izgled.

U sam luk obrva, da bismo ga istakli, na vrlo maloj površini možemo da dodamo malo svetlog korektora ili čak malo sedefa