kuver, hrana

Nije trebalo, ali hvala Francuzima za kuver

Zašto su vlasnici restorana uveli praksu da se pre naručivanja pića i jela na stolu nađe i nekoliko zemički ili lepinjica, štapići, proja, kockice putera

Lepo dekorisan sto za ručavanje, večeru, pa i doručak, obećava uživanje u obroku. Na engleskom se to kaže table setting ili place setting, a na francuskom le couvert. I kod nas se koristi reč kuver, ali ona češće podrazumeva grickalice poslužene neposredno pre obroka.

Ako je obrok neformalan, onda je sto jednostavnije postavljen u odnosu na formalne događaje, kada ima više tanjira, escajga i čaša

Da se ne pije na prazan stomak

Ovaj običaj zapravo dugujemo Francuzima koji su se naljutili nakon što su u restoranima, osim hrane, počeli da naplaćuju i posluživanje hrane, uz opravdanje da pranje stolnjaka, tanjira i escajga košta.

Kako bi opravdali ovaj potez, vlasnici restorana uveli su praksu da se pre naručivanja pića i jela na stolu nađe i nekoliko zemički ili lepinjica, štapići, proja, kockice putera.

Dok ne stigne piće, da ga ne bismo pili na prazan stomak, možda nam posluže i puter pomešan sa raznim začinima ili travama, neki namaz pripremljen sa sirom ili maslinovo ulje – u posudicama, poprskano balzamik sirćetom – u koje se umače hleb.

Postavljanje stola

Postavljanje stolova za obrok podrazumeva savršeno ispeglane i zategnute stolnjake, lepe servise, escajg, čaše. Tu su ponekad i cvetni aranžmani, razni ukrasi u vidu školjki, ako se možda radi o večeri sa morskim plodovima, ukrasi napravljeni od neobično savijenih salveta, a kada padne mrak, tu su prelepi svećnjaci.

Ako je obrok neformalan, onda je sto jednostavnije postavljen u odnosu na formalne događaje, kada ima više tanjira, escajga i čaša.

Na zapadu, a i kod nas, viljuška, tanjirić, nožić za puter i salveta se postavljaju levo od glavnog tanjira, a noževi, kašike i čaše sa desne strane. Ivice noževa, odnosno sečiva, uvek se okreću ka tanjiru. Kašičice ili viljuškice za desert postavljaju se iznad tanjira i to u horizontalni položaj, kašičice se orijentišu na levu stranu, dok se viljuškice orijentišu na desnu stranu.

Dobro postavljen sto podrazumeva savršeno ispeglane stolnjake, lepe servise, escajg, čaše…

Na Bliskom istoku ili, na primer, u Turskoj, viljuška se stavlja sa desne strane tanjira, naročito ako se za dato jelo ne koristi nož.

Tanjiri, naravno, moraju biti odmaknuti od ivice stola. Kada se escajg postavlja oko tanjira, sa spoljne desne strane ide kašika za supu, pa i manji nož, ako je potreban za predjelo, a sa leve strane viljuška za salatu ili predjelo, a između njih i tanjira stavljaju se viljuška i nož koji će se koristiti za glavno jelo.

Čaše se stavljaju oko dva i po centimetra iznad noževa, po redosledu korišćenja, za belo vino, crno vino, desertno vino i, naravno, čaše za vodu.