devojka u peskiru

Nežni dodir frotira – od hamama do Ibice

U paperjastim peškirima koji odlično upijaju vlagu danas uživamo zahvaljujući Osmanlijama i jednom preduzimljivom Englezu koji je u Istanbulu uočio neobičnu tkaninu

Peškir je deo našeg života od kad znamo za sebe, ali ovaj genijalni izum po pravilu najviše cenimo kad nam nije nadohvat ruke, naročito posle kupanja. Ne moramo, naravno, da analiziramo proces proizvodnje svaki put kad ih upotrebimo, međutim, neke činjenice mogu da nam olakšaju život i kupovinu.

U paperjastim peškirima koji odlično upijaju vodu danas uživamo zahvaljujući Englezu Henriju Kristiju koji je, krajem 19. veka, u Istanbulu spazio tkaninu sa petljama i po povratku u domovinu, u porodičnoj kompaniji, otpočeo proizvodnju peškira na industrijskim razbojima, imitirajući tursku tkaninu.

Egipatski peškiri su cenjeni jer se prave od pamuka sa izuzetno dugim vlaknima, a kvalitetu, navodno, doprinosi i ručno branje

Petlje su povećale površinu peškira i moć upijanja, što se dopalo čak i kraljici Viktoriji. Zahvaljujući toj novoj tehnologiji, dobili smo frotir, a ručno tkani peškiri završili su u muzejima.

Osim onih od frotira, danas su popularni peškiri koji pomalo liče na bakin kolač. Ovi vafl peškiri estetski su veoma privlačni, lagani, tanki i brzo se suše.

Turski i egipatski tip

Peškiri su imali važnu ulogu u turskoj kulturi, baš kao i kupke. Osmanskom carstvu u usponu trebalo je sve više dobro dizajniranih peškira, podsticana je proizvodnja, pa su se tako, najpre u gradu Bursa, pojavili peškiri sa petljama, upravo onim koje su kasnije kopirali Englezi.

Turska je i danas poznata po proizvodnji peškira. A kada je reč o tradicionalnim hamam peškirima, koji se nekada nazivaju i turski, oni danas doživljavaju renesansu jer su tanji, brže se suše i zauzimaju manje prostora, pa su omiljeni u spa centrima, na bazenima i plažama.

Peškiri se uglavnom prave od pamuka, bambusa i mešavine prirodnih i veštačkih vlakana

Osim turskih peškira, u svetu su veoma cenjeni egipatski peškiri, koji imaju veliku moć upijanja. Smatra se da se u Egiptu gaji veoma kvalitetna sorta pamuka sa izuzetno dugim vlaknima, a kvalitetu navodno doprinosi i ručno branje, što znači da se vlakna ne kidaju kao prilikom berbe mašinama. Tvrdi se da su peškiri zbog toga mekši i imaju duži životni vek.

Peškiri se uglavnom prave od pamuka, bambusa i mešavine prirodnih i veštačkih vlakana. Pamučni su pogodni za svakodnevnu upotrebu, mekani, dugovečni i dobro se suše. Najkvalitetniji su oni od češljanog pamuka. Bambus peškiri su uglavnom od mešavine bambusovih vlakana i pamuka, izgledaju svilenkasto i mekani su na dodir.

Težina i kvalitet

Težina je jedan od kriterijuma koji određuje kvalitet peškira, ali moć upijanja ne zavisi samo od gustine tkanja, već i od dužine niti, sirovina i procesa bojenja.

Težina je jedan od kriterijuma koji određuje kvalitet peškira, a može da varira između 300 i 900 GSM

Ako na peškiru stoji oznaka GSM, ona označava skraćenicu za – gram po kvadratnom metru. Peškiri imaju između 300 i 900 GSM. Peškiri od 300 do 400 GSM su laki, tanji, dobri za teretanu i plažu, jer dobro upijaju, brzo se suše i lako pakuju u torbu.

Peškiri za kupatilo imaju od 400 do 600 GSM, dok oni vrhunski i luksuzni imaju od 600 do 900 GSM. Cena luksuznih peškira je veoma različita, a brendirani u nekim slučajevima vrede kao cela plata. S druge strane, prilikom odabira peškira uvek treba imati u vidu namenu jer, na primer, vrhunski peškir neće pokazati dobre osobine na plaži, pošto privlači pesak i sporo se suši.

Peškiri za kupanje i peškiri za plažu prilično se razlikuju, ne samo po težini, već i po veličini. Onaj za plažu najčešće je malo veći (80 x 160 cm, odnosno 100 x 180 cm), jer bi trebalo da prekrije ležaljku i zaštiti nas od vrelog peska. Neki dizajneri praktikuju da im dodaju novu i pomalo neočekivanu funkciju, na primer print u obliku šah-polja i drugih popularnih igara na plaži.

Zalihe peškira u domovima govore da su peškiri omiljeni poklon za rođenja, venčanja i slične radosne događaje

Peškiri za ruke, noge, lice, a naročito oni za goste, znatno su manji. Najveći peškir na svetu, pre nekoliko godina, prikazali su Španci i on je imao više od 2.000 kvadrata.

Da bi peškiri duže bili lepi i mekani trebalo bi da se poštuju uputstva proizvođača za održavanje, navedena na etiketi, i eventualno saveti prijateljica, na primer da nove preko noći treba potopiti u hladnu vodu kako ne bi ogrubeli.

Zalihe peškira u domovima govore da su peškiri omiljeni poklon za rođenja, venčanja i slične radosne događaje. Ipak, kada je reč o ovakvim darovima, ključno je poznavanje navika i eventualnih kulturnih razlika, jer peškir može da bude i prijatno i neprijatno iznenađenje.