Andre Luiz Moreira© / Shutterstock.com

Nezaboravna, visoka i preplanula devojka sa Ipaneme

Nekada simbol brazilske žene, Eloiza Pinto Pinjeiro pleni i u 74. godini života, baš kao i neprolazni hit za koji je bila inspiracija

Telefon jedne 74-godišnje žene u Sao Paulu usijao se nakon što je objavljena vest da je umro brazilski muzičar Žoao Žilberto, koji je prvi, u duetu sa svojom tadašnjom suprugom Astrud, otpevao Devojku sa Ipaneme. Ta pesma smatra se drugom po popularnosti na svetu (posle Yesterday od Bitlsa).

Od kad je prvi put snimljena na albumu 1963. i na singl ploči 1964, melodiju Devojka sa Ipaneme izvodili su Frenk Sinatra, Madona, Stivi Vonder, Ejmi Vajnhaus i mnogi drugi. Korišćena je u filmovima, reklamama, a nijedan svetski podijum za igru nije prošao bez nje.

Naravno, bila je glavna tema svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Riju 2016. Ali opet, Devojka sa Ipaneme je mnogo više od toga: ona je istinita priča o efektu leptirovih krila. Priča o ovoj pesmi dokazuje da i naizgled nevažni događaji, kakav je lepet leptirovih krila, mogu na drugom kraju sveta da izazovu uragan.

Pesma Devojka sa Ipaneme smatra se drugom po popularnosti na svetu (posle Yesterday od Bitlsa)

Lepota brazilske žene

Događaj nalik na lepet leptirovih krila zbio se u leto 1962. godine. Kompozitor Antonio Karlos Žobim (poznat po nadimku Tom) i njegov prijatelj, tekstopisac Vinisijus de Moraiš, sedeli su u baru na plaži Ipanema u Rio de Žaneiru i pili pivo, kad je pored njih prošla devojka koja im je izmamila uzdah. Dodirnuo ih je prizor lepote brazilske žene, pa su ono što su osetili zapisali na salveti, tu za kafanskim stolom.

Kasnije, kad je pesma Devojka sa Ipaneme počela da odjekuje sa barskih zvučnika na plaži, 17-godišnja graciozna devojka duge crne kose plesala je uz nju, nemajući pojma koga opisuje refren: „Visoka i preplanula, mlada i lepa…”

Pesma koju je na brazilskom pevao Žoao Žilberto, a na engleskom njegova žena Astrud, dobila je 1965. Gremi nagradu za ploču godine

Priča bi se verovatno tu završila, da se u nekom sasvim drugačijem ambijentu nisu sreli i ostvarili saradnju brazilski tvorci bosa nove i američki džez saksofonista Sten Gec. Bosa nova je osvojila SAD, a pesma Devojka sa Ipaneme, koju je na brazilskom pevao Žoao Žilberto, a na engleskom njegova žena Astrud, dobila je 1965. Gremi nagradu za ploču godine. Tada su autori hita počeli da daju intervjue, a u jednom od njih tekstopisac Moraiš je ispričao kako su nastale reči pesme i ko im je bio inspiracija.

Bila je paradigma za Karioka devojke (devojke iz Rija) – preplanula, mešavina cveta i sirene, puna svetla i gracioznosti, ali tužnog pogleda

Mešavina cveta i sirene

Moraiš je naveo puno devojčino ime i opisao: „Mislili smo da je neverovatna. Gledali smo okolo i ispijali pivo; Tom i ja smo ostajali bez reči dok je ona prolazila. Bila je za nas paradigma Karioka devojke (devojke iz Rija) – preplanula, mešavina cveta i sirene, puna svetla i gracioznosti, ali čiji pogled je tužan, zato što ona u sebi nosi mladost koja prolazi.”

Taj dodir ženske lepote i duše umetnika, lak kao lepet leptirovih krila, popularisao je brazilsku muziku i proslavio lepotu brazilskih žena, ali ni život same prolaznice nije više mogao da bude isti.

Napisala je autobiografiju na engleskom jeziku. U toj knjizi je tvrdila da joj je Žobim čak izjavio ljubav, ali da mu ona tada nije verovala

Bila je to Eloiza Pinto, zvana Helo, sedamnaestogodišnja učenica iz Rija, koja je živela sa majkom i bakom. Kad je lokalni fotograf pročitao Moraišov intervju, shvatio je da poznaje devojku i njenu porodicu, pa je otišao da im to javi.

„U početku nisam verovala. Baka mi je uvek govorila da imam lice oštro kao nož”, seća se Helo. Ali stvar se pročula i počele su da joj stižu čak i ponude da postane glumica, a fotografisana je i za naslovnu stranu Plejboja.

Želela sam harmoniju

Ipak, vaspitana u tradicionalnom duhu, sve je odbila i pošto je već imala momka, udala se odmah po završetku srednje škole. Autore pesme i njihove žene pozvala je da joj budu kumovi. Tom Žobim se odazvao.

Helo je rodila četvoro dece i posvetila se porodici, ali posle dvadeset godina braka, muž joj je bankrotirao i ona je morala da počne da zarađuje. Odlučila je da iskoristi svoju popularnost, koja se obnavljala sa svakom novom obradom pesme. Postala je TV voditelj, radila je šou-programe.

„U početka nisam verovala da sam ja devojka iz pesme. Baka mi je uvek govorila da imam lice oštro kao nož”, seća se Eloiza

Otvorila je butik koji se zvao Devojka sa Ipaneme, ali su je tužili jer, navodno, nije imala autorska prava na to ime. Moraišov intervju doneo joj je pobedu na sudu, ali je butik ipak zatvorila. „Želela sam harmoniju”, kaže.

Napisala je i autobiografiju na engleskom jeziku. U toj knjizi je tvrdila da joj je Žobim čak izjavio ljubav, ali da mu ona tada nije verovala.

Žobim je drugačije opisao događaj u svojoj knjizi Sve o meni: „Mi smo samo gledali devojku kako prolazi. Vinisijus je bio oženjen, ja sam bio oženjen, devojka koja je prolazila bila je vrlo mlada. Kao oženjeni muškarci, nismo mogli da joj priđemo bliže.”

Depresija je zarazna

Helo, koja je udajom dobila prezime Pinjeiro, danas ima 74 godine, brine o sinu koji je dete sa posebnim potrebama, ima tri odrasle ćerke i uživa u ulozi bake. Vodi blog i važi za influenserku u Brazilu. U 57. godini, po drugi put je pozirala za naslovnu stranu Plejboja, ovoga puta zajedno sa ćerkom Ticijanom, koja je i sama TV voditeljka.

U 57. godini, po drugi put je pozirala za naslovnu stranu Plejboja, ovoga puta zajedno sa ćerkom Ticijanom, koja je i sama TV voditeljka

Helo je i dalje preplanula, vitka i visoka, ali sada je plavuša. Nedavno je uradila svoju prvu estetsku operaciju zatezanja lica jer je to, kaže, važno za njen posao.

„Imala sam mnogo problema u životu, ali svi kažu da sam srećna i uravnotežena. Bilo je trenutaka kada sam bila vrlo tužna u sebi, ali samo ja sam to znala. Depresija je zarazna, loša energija je zarazna, pričanje samo o sebi i svom bolu nije dobro. Bolje je biti srećan, smejati se među ljudima. Ostalo procesuiraš kad si sama”, kaže 74-godišnja devojka sa Ipaneme.