Džejmi Oliver

Nevolje po Džejmiju: Šta je čije na svetskoj trpezi

Da bi izbegao optužbe da vređa Jamajkance kad njihovu marinadu koristi u svojim receptima i srodne primedbe, Oliver je zaposlio tim stručnjaka za kulturno prisvajanje

Vest da je britanska kulinarska zvezda Džejmi Oliver proširio svoj tim „stručnjacima za kulturnu aproprijaciju” iznenadila je samo neupućene. Verovatno prve osobe na svetu sa takvim zanimanjem imaće kao svoj ful tajm posao da proveravaju Džejmijeve recepte, a naročito njihove nazive. Na Džejmijevu odluku da zaposli takve saradnike presudno su uticale primedbe da nije navodio iz kojih nacionalnih kultura i gastronomija potiču specijaliteti za koje je davao recepte. „Džejmi ne želi da opet ugazi u vrelu vodu”, pisali su britanski mediji. Sam Džejmi je rekao da želi da njegovi recepti zvuče OK i da njegove knjige budu sigurne za objavljivanje. Ipak, on nije jedini šef koji mora da rešava dileme u vezi sa takozvanim kulturnim prisvajanjem. Slične prozivke stigle su i na račun drugih slavnih šefova, naročito TV miljenika, kao što su Gordon Remzi ili Endru Zimern.

Za razliku od onih koji traže da se jasno istakne nacionalno poreklo određenih jela i recepata, drugi smatraju da je u pitanju opšte dobro

Mr Pics © / Shutterstock.com

Nova kulinarska korektnost

Prava oluja podigla se 2018. kada je Džejmi lansirao proizvod koji je nazvao punchy jerk rice. To je polugotovo jelo koje se prodaje u supermarketima, a kod kuće se samo stavi u mikrotalasnu. Kao opis je navedeno da je u pitanju integralni pirinač sa vrlo ljutom paprikom, plavim patlidžanom i pasuljem. Lavinu reakcija na mrežama, pa čak i reakciju jednog člana britanskog parlamenta, izazvala je reč jerk, koja se odnosi na specifičnu vrstu marinade, tipičnu za Jamajku. Tamo se nacionalnim specijalitetom smatra meso koje se drži u toj marinadi pre nego što se ispeče na roštilju. Vatra za roštilj potpaljuje se ćumurom i sirovim drvetom posebne vrste, što mesu dodaje šmek dima.

Naravno, kad su se Jamajkanci raširili po svetu, doneli su sa sobom i svoje specijalitete. I član britanskog parlamenta, koji je reagovao na Džejmijevu drskost da upotrebi ime i, verovatno, osnovne sastojke jamajkanske marinade u svom receptu za pirinač, rođen je u Londonu u porodici doseljenika sa Jamajke. Pridruživši se mnogima na mrežama, član parlamenta je optužio Džejmija da je na taj način izvršuio „kulturnu aproprijaciju”.

Prava oluja podigla se 2018. kada je Džejmi lansirao proizvod koji je nazvao punchy jerk rice

Urbanbuzz © / Shutterstock.com

Zaboravite na bombajsko pečenje

Slično je bilo 2014. sa jednom vrstom pirinča sa dodacima koji ukazuju na vijetnamsko poreklo recepta, kao i 2016. sa španskom paeljom. Još 2011, u knjizi pod nazivom Džejmijeva Britanija, on je objavio recept pod nazivom Pečena pileća imperija, a jednu epizodu pratećeg TV serijala nazvao Carsko pečeno pile, bombajsko pečenje i indijski začini. Još tada je bilo javnih osuda, a danas te nazive više ne bi smeo da upotrebi.

Iako je Džejmi sve vreme govorio da on daje svoje verzije recepata, da ih prilagođava savremenom načinu života i ishrane, optužbe su se samo pojačavale, a njihov zajednički imenitelj je taj da on uzima tuđe kulturno nasleđe, da vrši svojevrsno prisvajanje nečega što pripada drugim kulturama.

„Nikoga nismo želeli da uvredimo”, rekao je Džejmi i zaposlio tim stručnjaka za kulturnu aproprijaciju. Što je sigurno, sigurno je.

Zajednički imenitelj optužbi je da čuveni kuvar uzima tuđe kulturno nasleđe, da vrši svojevrsno prisvajanje nečeg što pripada drugim kulturama

Mysirikwan © / Shutterstock.com

Hrana i ideje putuju

Ovaj događaj, međutim, izazvao je mnoge polemike. Za razliku od onih koji traže da se jasno istakne nacionalno preklo određenih jela i recepata, drugi smatraju da je u pitanju opšte dobro. Treći, pak, ističu da je vrlo problematično tačno utvrditi šta je čije u onome što svaka nacija smatra samo svojim specijalitetom. Jer, na primer, pica i pasta jesu italijanski specijaliteti, ali paradajz – paradajz je stigao u Evropu posle Kolumba, dakle, nije italijanski.

Sam Džejmi je objasnio da će njegov tim raditi profesionalno, na način koji neće biti uvredljiv.

Naravno, među njegovim uglednim kolegama postoji stav da preuzimanje ne sme da bude agresivno. Čuveni vlasnik Mišlenove zvezdice, slavni francuski šef Rejmon Blan, ipak, dodaje da se kulturna aproprijacija može posmatrati kao obogaćenje kultura, da se multikulturalizam i kulture prenose hiljadama godina, što čini da hrana i ideje putuju.