Žena sa šminkom koja naglašava oko

Moć drevnog kajala – ulepšavanje i pokazivanje autoriteta

Da li biste prepoznali ikone lepote i popularne kulture kao što su Kleopatra, Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Brižit Bardo, Ejmi Vajnhaus i druge bez karakterističnog iscrtavanja oka?

Nanošenje raznih pigmenata na lice u vreme plemenskih zajednica nastalo je iz potrebe da se zaštiti koža od sunca i/ili insekata. Tek kasnije pigmenti su se koristili za ulepšavanje ili zastrašivanje.

Zatim je bojenje kože bilo kamuflažno, da se lovci sakriju i lakše približe lovini, ali i religijsko i medicinsko. Poglavice plemena ili vračevi bili su oslobođeni teških radova i imali su vremena da i svojim izgledom pokažu „ko je glavni”.

Pretpostavlja se da je prvi proizvod za šminkanje kajal ili kohl, crna boja koja se nanosila oko očiju

Sam pogled na pleme odavao je čija je pozicija u njemu najvažnija i koja je hijerarhija plemena ili društvenog poretka.

Ne samo što su lica bila obojena i našminkana, već su i kose bile posebno uređene, ukrasima su se vođe posebno izdvajale od običnih ljudi. Da li su to bile posebno lepe i retke stvari nađene ili zaplenjene u ratovima ili lovački plen?

Za potrebe rituala sigurno su se još dodatno ukrašavali ili maskirali, ali verujem da su i u svakodnevnom životu držali do toga da se izdvoje od „običnih” ljudi. Sigurno su uživali privilegije, ako ništa drugo da prvi biraju od zajedničke hrane.

Kao što iz istraživanja u Egiptu znamo, svaki proizvod (uključujući i proizvode za negu i ulepšavanje) postojao je u skupljoj i jednostavnijoj varijanti. Za skuplje su se sačuvali i zapisani recepti, dok se za jeftinije replike verovatno snalazio svako od prizvođača ponaosob.

I dan-danas ne postoji linija šminke koja nema crnu olovku u ponudi

Pretpostavlja se da je prvi proizvod za šminkanje kajal ili kohl, crna boja koja se nanosila oko očiju – tako se dobijao dramatičan pogled. U zavisnosti od oblika nanošenja, to je moglo biti samo ulepšavanje, pokazivanje autoriteta ili zastrašivanje. I dan-danas ne postoji linija šminke koja nema crnu olovku u ponudi.

U nekim narodima su majke novorođenim bebama nanosile kajal oko očiju da ojačaju oči, a verovalo se i da ih tako štite od zlog pogleda.

Uglavnom su na Bliskom istoku i severu Afrike muškarci, žene i deca iscrtavali oči iz medicinskih razloga – kajal je služio kao antiseptik. Kajal su pravili od rude olova i srebra ili uglja.

Zapisi svedoče da je kraljica Hatšepsut koristila spaljenu skupocenu smolu drveta

Zapisi svedoče da je kraljica Hatšepsut koristila spaljenu skupocenu smolu drveta. Kasnije su se slični proizvodi koristili i za proizvodnju maskara.

U različitim istorijskim periodima šminka je više ili manje bila prihvaćena. Nekad jako naglašena, a u nekim periodima „na lošem glasu”. Ipak, izgleda da kajal ili ajlajner nikad ne izlazi iz mode. Jedino su se tokom istorije menjali količina nanosa i oblik iscrtavanja.

Na Bliskom istoku i severu Afrike muškarci, žene i deca iscrtavali su oči iz medicinskih razloga – kajal je služio kao antiseptik

Da li biste mogle da zamislite neke od ikona lepote i popularne kulture bez karakterističnog iscrtavanja oka? Kleopatra, Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Brižit Bardo, Ejmi Vajnhaus… Mislim da ih možda ne biste ni prepoznali bez njihove karakteristične šminke.