Neponovljiva Rut Vilson, voli heroine koje prkose i imaju frustracije

Kako je engleska glumica Rut Vilson sa uloge Džejn Ejr prešla na genijalne zloće, zašto se nije osećala sigurno u seriji Afera za koju je nagrađena i kako je došlo do toga da glumi sopstvenu babu?

Od septembra ove godine publika u Njujorku i Londonu može da je gleda u filmu See How They Run, čija radnja se plete oko 100. izvođenja jednog komada Agate Kristi u Londonu 1953. godine. Iako je ovde u pitanju komedija, ambijent koji simbolizuje Agata Kristi je ambijent u kome se već odomaćila engleska gumica Rut Vilson.

Kako je sama jednom prilikom rekla, ne voli da igra lepotice oko kojih se život dešava, već je više privlače „likovi koji imaju složen unutrašnji život, koji pod kožom nose goruću frustraciju koja ih stalno pokreće na akciju.”

Rut Vilson – uloga kao psihološko putovanje

Upravo takav je i lik Alis Morgan, koju je Rut Vilson glumila u seriji Luter od 2010. do 2013, pa opet 2019. Glavnu ulogu inspektora igra Idris Elba, sa kojim je Rut uspešno sarađivala i za koga navija da dobije ulogu sledećeg Džejmsa Bonda. U tom slučaju, mnogi su baš Rut Vilson videli u ulozi Bondovog najozbiljnijeg protivnika. Jer, ni u Luteru Rut Vilson ne igra lutkicu, već naučnicu, astrofizičarku sa Oksforda koja proučava crnu materiju, ali je i ozbiljan psihopata.

Crna materija je takođe deo sveta u seriji His Dark Materials (Njegova mračna tkanja) u kojoj Rut Vilson igra gospođu Kolter. Svaki lik ima svog demona – neku životinju, a demon gospođe Kolter je zlatni majmun. Serija je rađena po romanima Filipa Pulmana, koji je bio inspirisan slikom Leonarda da Vinčija Dama s hermelinom, a naslov je uzet iz jednog stiha Miltonovog Izgubljenog raja.

U ovoj seriji Rut je igrala u 15 epizoda, od 2019. do 2020.

„Iako je lik gospođe Kolter u suštini loš, tražila sam nešto ljudsko, kako bih navela publiku da saoseća, da ima razumevanje za nju”, rekla je Rut.

Kako se od trećeg dela serije gospođa Kolter polako menja, Rut Vilson kaže da je tu morala da odigra jedno psihološko putovanje. Za tu ulogu dobila je velšku verziju BAFTA nagrade.

Njena mantrakad svi skreću desno, ti skreni levo

Iako je već za prvu značajnu ulogu Džejn Ejr u istoimenoj televizijskoj seriji bila nominovana za nagrade BAFTA i Zlatni globus, Rut je napravila zaokret, prilično rizičan za mladu glumicu, i okrenula se likovima opasnih žena. Išlo joj je naruku to što izgleda nabusito i glamurozno, pa je na prvi pogled lako uvideti da s njom neće biti lako i da ona sasvim pouzdano zna šta hoće ili neće.

Držala se saveta koji je dobila na početku karijere, a koji glasi: Kad svi skreću desno, ti skreni levo.

Baš takva Rut Vilson bila je idealna i za seriju Afera, u kojoj je igrala lik Alison Bejli od 2014. do 2019. Za tu ulogu dobila je Zlatni globus, ali je posle četvrte sezone napustila seriju.

Jedan od razloga koji je navela bio je disparitet honorara između nje i glavnog muškog glumca Dominika Vesta, ali je kasnije govorila i da je na snimanju bilo stvari „zbog kojih se nije osećala sigurnom”. Nezvanično, radilo se o tome da je režiserka insistirala na erotskim i rizičnim scenama koje je Rut smatrala nepotrebnim i preteranim. Iako zvanično nijedan razlog nije potvrđen, Rut se nije pojavila u petoj, završnoj sezoni Afere.

Rut Vilson, Mora Tijerni i Dominik Vest ©Feature Flash Agency / Shutterstock.com

Rut Vilson, takođe, ne prekida da igra u pozorištima u Londonu i na Brodveju. Čak i kad pravi duže pauze, uvek se vraća na scenu. Do sada je dva puta dobila nagradu Lorens Olivije za uloge u predstavama Tramvaj zvani želja i Eni Kristi, a bila je nominovana i za Toni nagradu za uloge u Sazvežđima i Kralju Liru.

Iskrenija pred kamerama nego u životu

Ni filmski opus Rut Vilson nije manje značajan, a posebnu pažnju je privuklo prošlogodišnje ostvarenje Istinske stvari (True Things), koje je i producirala. Igra Kejt, ženu koja živi normalnim životom sve do jednog slučajnog susreta. Ona ulazi u toksičnu vezu sa strancem koji donosi zemljotres u njen dotadašnji život.

„To je jedna od onih veza zbog koje se pet godina kasnije pitamo: zašto sam bila u toj vezi. Prvi deo izgleda očaravajuće, čak opsesivno, i ti si slepa za realnost situacije. Tu je i romantična prašina i odjednom – zaljubiš se u magarca.”

Film je snimljen po romanu Debore Kej Dejvis, koji je adaptiran tako da se više fokusira na žensku perspektivu.

Snimanje je posle nedelju dana bilo prekinuto zbog pandemije, a Rut Vilson je pričala da su posle duže pauze ponovo došli na set i ponovo su osećali strast prema onome što rade.

Kritičari kažu da se Rut ovde otvorila i otkrila neke delove sebe koje publika do sada nije imala prilike da vidi. U pitanju je ženska tačka gledanja i žensko iskustvo, a sama Rut kaže: „Iskrenija sam pred kamerama nego u stvarnom životu.”

Otkrivanje porodičnih tajniGospođa Vilson

Pre ovog filma, Rut se kao producent oprobala u jednoj televizijskoj seriji u kojoj je igrala sopstvenu babu, majku svog oca. Radi se o seriji Gospođa Vilson, koja govori o njenoj pravoj porodici.

Rut Vilson je rođena 13. januara 1982. godine u Ešfordu u Velikoj Britaniji. Otac joj se bavio investicionim bankarstvom, a majka je bila socijalni radnik. Rut ima tri brata, pa je pored njih postala muškobanjasta, kako sama kaže, ali sve u svemu, porodica je živela mirno, a u stvari pod senkom skandala koji je nastao 1963, kada joj je umro deda po ocu Aleksandar Vilson. Tada je njegova udovica Alison počela da otkriva do tada nepoznate stvari o svom mužu, sa kojim je bila u braku 22 godine.

Rut Vilson na dodeli Zlatnog globusa 2015. © Feature Flash Agency / Shutterstock.com

On je bio pisac i tajni agent službe MI6, neka vrsta pravog Džejmsa Bonda. Ali gospođa Vilson je tada saznala i da ona nije jedina gospođa Vilson, da postoji još jedna supruga sa decom. Sa njom je zajedno organizovala sahranu, a svojoj deci je rekla da su ta druga žena i njena deca neki dalji rođaci. Posle toga, Alison je pisala sve što je saznala o životu svog muža. Umrla je 2005, ne saznavši ono što je saznala Rut kad je odlučila da pravi seriju o svojoj babi, da je deda imao još dve žene, dakle ukupno četiri istovremeno.

„Istraživala sam ko je bila moja baba, a samim tim i ko sam ja”, kaže Rut, koja se babe dobro seća jer je imala 22 godine kad je ona umrla.

U budućnosti će se baviti poslom producenta

Ipak, taj poduhvat je za Rut bio izuzetno težak. Često se pitala zašto je to sebi uradila. Ali je došla do odgovora: „Najviše me na akciju pokreće kad se nečega plašim i kad nešto ne znam.”

Istraživanje prošlih događaja za Rut nije bilo teško, jer je ona, pored glume, završila i istoriju na Univerzitetu u Notingemu. Kad se umori od glume i poželi da radi nešto sasvim drugo, to drugo bi bila arheologija. „Volim taj trenutak kad neku stvar pronađem”, rekla je Rut za Bazar.

Ipak, realnije je da će se više u budućnosti baviti produkcijom. Taj posao joj se sviđa jer joj omogućava da ima holistički pristup filmu ili seriji i da razgovara sa svim tim kreativnim ljudima.

Naročito voli da razgovara i istražuje umetnice, jer su one i u prošlosti imale, a i danas imaju autentičan, individualan put. „One moraju da slede svoj put, bez obzira na to kakva su očekivanja. Zbog toga one, na neki način, moraju da prkose, da stoje nasuprot, da žive život onako kako one žele, a to smatram veoma inspirativnim”, rekla je Rut.

Kad je sa 14 godina počela da radi u kafiću, Rut je osetila nezavisnost i počela da je poštuje, a shvatila je i vrednost novca.

Sa samo 40 godina postala je član Reda Britanske imperije za zasluge za dramu. Sledeći stepen je britansko plemstvo.

Za nju je važno ono što ona smatra uspehom, a ne to što drugi smatraju da je ona uspešna. „Ako uspem da nasmejem ljude oko sebe, to je uspeh.”

Nasovna fotografija Rut Vilson © Debby Wang / Shutterstock.com