Neobični saveti za pripremanje mesa sa raznih meridijana

Neobični saveti za pripremanje mesa sa raznih meridijana

Uz izvesnu dozu kulinarske strasti i nove dodatke za kuvanje, meso na trpezi biće besprekorno

Svako od nas čuo je verovatno za neki trik u vezi sa pripremanjem mesa. Međutim, sa raznih meridijana stižu i neki prilično neobični saveti.

Reč je najčešće o dodacima koje obično ne uzimamo u obzir kada pripremamo pečenje.

Čašica rakije za supu od stare koke

Uvek, naravno, kupujemo sveže meso, ali uprkos tome desi se da pečenje ispadne tvrdo. To možemo lako da sprečimo ako pre pečenja preko mesa sipamo čašicu ruma ili konjaka. Alkohol će brzo ispariti i neće uticati na ukus.

Takođe, uz dodatak čašice rakije (ispari tokom kuvanja) meso starije peradi, koje kuvamo u supi, biće ukusnije.

Veoma zanimljivu caku ima jedan od kineskih šefova. Naime, on meso pre mariniranja stavlja u sud sa gaziranom limunadom i ostavi ga da tako odleži u frižideru preko noći. Ova metoda utiče, između ostalog, da se na mesu otvore pore kako bi bolje upilo ukuse iz marinade koja sledi.

Pečenje neće biti tvrdo, ako pre pečenja meso prelijemo čašicom ruma ili konjaka

Inače, u Indiji prilikom pripremanja mesa često koriste sok od limuna, jer otvara pore mesa, dok kiselost utiče na razlaganje vlakana. Tako meso postaje mekše, dobija svetliju boju, citrusni i okrepljujući šmek.

Kiseli kupus za umami ukus

Da bi meso imalo jači, bogatiji, neobičniji, umami ukus, pojedini korejski šefovi u tiganju u kojem prže meso, umesto luka i belog luka, prvo proprže rezance kiselog (fermentisanog) kupusa koje izvade pre pečenja mesa.

Pileće meso biće belo, sočno i imaće osvežavajući ukus ako ga pre pečenja premažemo limunom.

Meso koje se peče nikako ne treba okretati viljuškom, već špatulom, jer se bockanjem stvaraju otvori kroz koje iscure sokovi, što utiče na sočnost i ukus. Poznato je da se pečeno meso služi tek kada se malo „odmori” posle pečenja.

Da bi meso bilo ukusnije, jedan kineski šef dosetio se da meso pre mariniranja stavi najpre u gaziranu limunadu

Šunku obično kuvamo nekoliko sati na tihoj vatri, međutim, da bi bila sočna bitno je da je ostavimo da se ohladi u vodi u kojoj se kuvala.

Činjenica je da ako dugo i na laganoj vatri kuvamo jela sa povrćem i junećim mesom, na primer, ono će biti mekše i sočnije. Međutim, sam ukus mesa je bolji kada se meso priprema/peče na višoj temperaturi.

Belanca za carski izgled

Kada od komada mesa želimo da napravimo šnicle, ovaj posao obavićemo lakše ukoliko meso pre sečenja stavimo u friz na tridesetak minuta.

Često odustanemo od pečenja mesa u tiganju, jer nam smeta što ulje prska i stvara dodatni posao, ali dodavanjem soli u ulje to se lako izbegava.

Važno nam je da prilikom pohovanja mesa smesa za pohovanje ili mrvice prionu za šnicle. I za to postoji mali trik, a to je dodavanje malo ulja u jaja koja koristimo za pripremu smese za pohovanje. Isto važi i ako koristimo samo žumanca koja daju zlatastu boju ili samo belanca za carski izgled i nešto zdraviju varijantu.

U svakom slučaju, poneki drugačiji dodatak, pristup, laganija ili jača vatra, uz dozu kulinarske strasti, učiniće da se na stolu pojavi najbolje meso za one koje volimo!