Nastasja Kinski

Nastasja Kinski: želim da svojoj deci budem sigurna referentna tačka

Kao tinejdžerka doživela je svetsku slavu, čeznula je za kompletnom porodicom, a o svojih 60 filmova kaže da bi „većinu spalila”

Nastasja Kinski napunila je 60 godina 24. januara, a njena karijera već izvesno vreme miruje. Pre nekoliko godina učestvovala je u italijanskom programu Ples sa zvezdama i sve očarala vitalnošću, koju uglavnom održava plivanjem. Međutim, voda za nju nije samo rekreacija: „Voda je uvek podrška i iscelitelj, uz ljubav i duševni mir.”

Danas, njeno i dalje lepo lice više nema onaj dramatični izraz, kombinaciju naivnosti i seksepila, kojom se proslavila. Tada, početkom sedamdesetih godina 20. veka, filmski svet tražio je novu Merilin Monro, sinonim ženskog erosa, koji bi sadržao i novi kvalitet, koji je donela decenija u kojoj su slike nagih ženskih tela preplavile časopise i filmska platna.

Muzika je donela „seks, droge i rokenrol”, pa je i film morao da ponudi nešto tvrđe. Vlasnici šou-biznisa nanjušili su da će naga tela tinejdžerki zadovoljiti zapanjujuće brojnu publiku.

Tokom osamdesetih radila je sa značajnim rediteljima, a kruna te decenije bila je uloga u filmu Pariz, Teksas Vima Vendersa, koji je postao kultni film generacije

Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Iz siromaštva u svet šou-biznisa

U takvom ambijentu, Nastasja Kinski nije bila jedina koja je sa 12 ili 13 godina počela da radi kao foto-model i glumica, ali jeste bila posebna. Kasnije je u intervjuima objašnjavala da ona zapravo nije želela da postane glumica, jer nije želela da bude kao njen otac, Klaus Kinski, poznati nemački glumac poljskog porekla. „Nisam želela da budem stalno odsutna i da nikad nemam vremena za svoju porodicu”, govorila je Nastasja.

Međutim, izgleda da Klaus porodicu nije samo zanemarivao, već je i zlostavljao. To je izašlo na videlo mnogo kasnije, kad je Nastasjina polusestra napisala knjigu u kojoj je opisala očevo zlostavljanje. Tada se i Nastasja oglasila. „Moja sestra Pola je heroina, jer je oslobodila svoju dušu od težine ove tajne.”

Nastasja je imala osam godina kad je otac napustio njenu majku, nemačku glumicu i pesnikinju. Njih dve su zapale u takvo siromaštvo, da su završile u nekoj berlinskoj komuni. Nije bilo drugog izlaza i Nastasja je krenula u svet šou-biznisa. Sa 14 godina dobila je malu ulogu u filmu Pogrešan pokret, tada takođe malo poznatog, a kasnije proslavljenog nemačkog reditelja Vima Vendersa, a sa 15 je glumila u jednom engleskom filmu u kome se pojavila potpuno naga, slikana frontalno.

Danas, i dalje lepo lice Nastasje Kinski nema onaj dramatični izraz, kombinaciju naivnosti i seksepila, kojom se proslavila

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Njoj je bilo 15, njemu 43

Uprkos slabašnim protestima puritanske javnosti, pokazalo se da publika nema ništa protiv obnaženih tinejdžerki. Reditelj Roman Polanski odmah je osetio da će Nastasjina specifična lepota pogoditi najskrivenije želje publike, pa ju je uzeo pod svoje. Njoj je bilo 15, njemu 43. Ona je negirala da su u ljubavnoj vezi, ali on nije nalazio da bilo šta treba da krije.

Ipak, odnos sa Polanskim bio je presudan za Nastasju. On je zauzeo upražnjeno mesto očinske figure i preuzeo brigu o njenoj budućoj karijeri, pa je Nastasja napustila redovnu školu i otišla u Ameriku da bi učila glumu u Aktors studiju kod Lija Strazberga.

https://www.youtube.com/watch?v=nvqb7QAWH58&ab_channel=NightOfTheTrailers

Nastasja Kinski nije želela da postane glumica, jer nije htela da bude kao njen otac Klaus Kinski, poznati nemački glumac

Da bi se pripremila za naslovnu ulogu u njegovom filmu Tesa, došla je u Veliku Britaniju, gde je vrsna profesorka u autentičnom ambijentu brusila njen akcenat. Kad je 1979. film Tesa stigao u bioskope, dobio je odlične kritike. Bilo je to značajno umetničko ostvarenje, a Nastasja je dobila Zlatni globus i postala zvezda.

„Roman Polanski je strast”, govorila je tada Nastasja. „On ima strasti za svaku osobu koja radi s njim. Ništa ne zadržava u sebi, govori vam šta misli, ali ne tako da osećate da vredite manje od njega. Zahtevan je, traži da iznesete najbolje.” Iz tog vremena potiče i njena fotografija na kojoj je naga, omotana samo pitonom. Postala je globalni seks-simbol.

Zlatni period karijere

Potom je pozvana u Ameriku da igra u filmu Jedna iz srca Frensisa Forda Kopole. Film je bio finansijska katastrofa, iz koje Kopola nije mogao da se izvuče u narednih deset godina, a Nastasja je tokom osamdesetih nastavila da radi sa značajnim rediteljima. Kruna te decenije bila joj je uloga u filmu Pariz, Teksas Vima Vendersa iz 1984, koji je postao kultni film generacije.

Tokom tog zlatnog perioda svoje karijere, Nastasja u mnogim intervjuima otkriva ono za čim intimno čezne. Dirljiva je njena rečenica: „Vidim sebe kako imam 30, 35 ili 40 godina i imam svoju porodicu.” Ali, bez modela na koji bi se ugledala, u turbulentnom svetu šou-biznisa, Nastasja je imala poteškoća da ostvari tu svoju mladalačku želju.

Već u 23. godini dobila je sina Aljošu iz veze s kolegom s kojim je igrala u filmu Marijini ljubavnici, dve godine kasnije udala se za egipatskog producenta Ibrahima Musu i s njim dobila ćerku Sonju.

Sa 14 godina dobila je malu ulogu u filmu Pogrešan pokret, tada malo poznatog, a kasnije proslavljenog nemačkog reditelja Vima Vendersa

Posle razvoda 1992. vodila je trogodišnju parnicu za starateljstvo i dobila je. Odmah po razvodu, ušla je u vezu s muzičarem Kvinsijem Džounsom, s kojim je dobila ćerku Keniju. (Sonja i Kenija bave se modelingom.) Iako su je za Kvinsija vezivala najintenzivnija osećanja, ni ta veza nije dugo potrajala.

Prisutna sam, strepim

Nastasja nije uspela da ostvari svoju grozničavu želju za kompletnom porodicom, ali je svojoj deci bila posvećena majka. „Uverena sam da je za čoveka najvažnije da učini da oni koje voli shvate koliko ih voli. Zato se potpuno posvećujem svojoj deci. Prisutna sam, strepim, i ako je potrebno – želim da budem sigurna referentna tačka.”

Nastasja je dugo ostajala uz decu i nije radila. „Volim film”, govorila je tada, „to je moj život, ali ideja da se odvojim od njih me zadržava. A onda, u srednjim sam godinama, kad je nama ženama teško da dobijemo dobar scenario.”

Međutim, kao samohrana majka troje dece, Nastasja je sada morala da prihvata ono što je surovi Holivud hteo da joj ponudi. Sumirajući nedavno svoj opus od 60 filmova, Nastasja je rekla da bi „većinu rado spalila”. Ipak, ruska filmska scena, zatvorena za zapadna ostvarenja u vreme njene najveće slave, na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 2018. dodelila joj je nagradu Stanislavski za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.