Namažite ruke posle pranja da zarobite svaku kap vode

Zaboravite na piling ruku u ovom periodu, jer koža je već dovoljno opterećena hemijskim sredstvima i pranjem

U godinama 45+ već smo odavno naučile šta nam prija, a šta ne, i uglavnom znamo da je krema za ruke obavezan deo naše nege, da je treba nanositi više puta dnevno, po mogućstvu uvek nakon pranja ruku.

U uobičajenim uslovima, ruke se peru po potrebi. U zavisnosti od tipa kože, slede saveti kako ih prati i kakvim sredstvima održavati.

Kada se ruke peru jakim sapunima, a često nakon toga i dezinfikuju alkoholnim rastvorima, koža ruku reaguje dehidratacijom

Međutim, u situaciji kada je pranje ruku neophodno i sprovodi se prečesto, jakim sapunima, nakon čega često sledi i dezinfekcija alkoholnim rastvorima, koža ruku počinje da reaguje dehidratacijom.

Stanje hidratacije naše kože, a pre svega ruku koje su najviše izložene spoljašnjim faktorima, promenljiva je kategorija, uslovljena pre svega stanjem i jačinom lipidne barijere kože koja je izuzetno osetljiva na česte kontakte sa supstancama koje je mogu poremetiti, poput sapuna, deterdženata, alkohola… Lipidna barijera je vodeno-masni kiseli omotač kože koji je štiti od bakterija i isušivanja. Kako su sapuni najčešće bazne supstance, njihovom upotrebom dolazi do promene pH vrednosti kože, kao i do otapanja i skidanja zaštitnih masti koje su deo hidrolipidnog filma. To dovodi do isparavanja vode sa površine kože i njenogisušivanja, koje može biti blago, u vidu hrapavih i suvih ruku, pa sve do zapaljenskih reakcija, poput dermatitisa. Neki ljudi imaju genetske predispozicije za slabu lipidnu barijeru, pa za njih ovaj period povećane higijene i pranja ruku može biti izuzetno neprijatan.

Praktični saveti

Kakošto bolje zaštititi kožu ruku? Pre svega, kad god radite neke kućne poslove i koristite agresivnija sredstva za čišćenje, a i to je sada učestalije, koristite rukavice. Zaboravite na piling kože u ovom periodu, jer je koža već dovoljno opterećena hemijskim sredstvima i pranjem. U zavisnosti od jačine isušenosti, koristite različite kreme. Važno je da kremu nanesete na ruke posle svakog pranja, jer se vlaga zadržava svega nekoliko minuta na koži nakon blagog utapkavanja peškirom. Da biste tu vodu „zarobili”– odmah nanesite kremu.

Sapuni treba da budu namenjeni hipersenzitivnoj koži, da sadrže glicerol i neka biljna ulja koji će ostaviti zaštitni film i kožu neće preterano isušiti (izbegavajte sapune koji puno pene).

Kada radite neke kućne poslove i koristite agresivnija sredstva za čišćenje, a i to je sada učestalije, koristite rukavice

Kada su kreme u pitanju,postoje dve vrste. Jedne su masnije i pogoduju jako suvoj koži ruku. One stvaranjem zaštitnog filma sprečavaju isparavanje vode. Takve su kreme sa biljnim uljima (jojoba, maslina, semenke grožđa), shea butterom, kokosovim ili kakao puterom, kao i nekim polusintetskim ili sintetskim emulgatorima i uljima (vazelin, lanolin, parafin ili mineralna ulja, derivati biljnih ulja), mada više volim i preporučujem one prirodne. Ove kreme nekada mogu biti malo masnije, pa ako nemate vremena ili vas to prosto nervira, nanosite ih na nadlanice, samo ako vam je koža veoma suva. Međutim, ne mora da znači da je masnija krema i efikasnija kada je dehidrirana koža u pitanju.

Masirajte kožu ruku

Druga vrsta krema sadrži vlažeće faktore, kao što su npr. hijaluronska kiselina, urea, ceramidi, koji su deo lipidne barijere i tako je oporavljaju. Da bi se ovo postiglo, krema za ruke mora da sadrži glicerol i pantenol (prirodnog porekla)koji povećavaju vlažnost kože i njenu regeneraciju. Biljni umirujući ekstrakti poput kamilice, aloje, nevena… takođe će u ovim kremama imati značajan učinak.

Ako imate normalnu kožu,prijaće vami hranljiva i vlažna krema.Važno je, samo, da je nanosite uvek nakon pranja ruku (praktično je da držitekremu pored sudopere i iznad lavaboa). Za što efikasnije rezultate kodizrazito suve kože,savetujem kombinovanje obe vrste krema, i onih sa supstancama koje su zadužene za povećanje vlažnosti (glicerol u većim koncentracijama, hijaluronska kiselina, urea…), kao i sa biljnim uljima i voskovima koji će sprečavati isparavanje vode sa kože čija je lipidna barijera oštećena. Pored toga, ako u kući imate neko masažno ili prirodno biljno ulje ili puter, pomešajte ih sa svojom kremom za ruke i masirajte kožu ruku nekoliko minuta, zatim isperite vodom i stavite svoju hidratantnu kremu. Efekat će biti vidljiv.

Umesto kreme, za negu ruku možete u ovom periodu koristiti i mleko za telo ili body butter, opet po preporučenom principu. Svaka nega je dobrodošla!