Najlepši „štekovi” za srećne mame punoletne dece

Prestonički women friendly restorani, ljupki bistroi i vinski barovi osvojili su srca Beograđanki. Za prepoznatljiv identitet ovih riznica dobre hrane i pića, koje izgledaju svetski, često su zaslužne žene

Nepisano pravilo da u Beogradu postoje mesta za porodični izlazak, „matorce” ili mlade, više ne važi. Iako je naš grad poznat po živom noćnom životu, izbor mesta za provod nije lak zadatak za žene koje možda ne žele da sretnu svoju decu i kad izađu s prijateljicama.

Uroš Živković, vlasnik agencije Gastrobalkan i pravi beogradski foodie poznavalac sa istančanim ukusom, kaže da cenovnik, ipak, mlade drži na odstojanju od vinskih barova i konceptualnih restorana, kao i da se tinejdžeri najbolje osećaju u kafićima.

Ženski instinkt

– Žene vole eksperimente i brzo prihvataju nova mesta za izlazak. Čak 70 odsto lajkova novim restoranima šalju upravo žene. Njima se dopada višeslojni koncept modernih restorana i barova. Žene biraju mesta u kojima se osećaju udobno i sigurno, dok su muškarci uglavnom ostali verni kafanama koje su, takođe, promenile izgled – kaže Živković. On dodaje da se ulaganje u dizajn entrijera restorana, uključujući pažljivo izabrano posuđe, stolnjake ili čaše, ne reflektuje uvek na cene u meniju.

Za razliku od čuvene Madere koja je među retkima zadržala status porodičnog restorana, women friendly restorani prilagodili su ponudu ženskom ukusu. U Džemu (JaM) na Dorćolu oko 70 odsto gostiju su žene, a dve žene stoje i iza koncepta restorana. Sve što se u ovom prostoru vidi golim okom estetizovano je, ništa nije slučajno – ni šta, ni kako, ni iz čega će se poslužiti – a to stvara posebnu atmosferu smirenosti i vedrine, što čini ovaj prostor prefinjenim i jedinstvenim. Da biste ušli u ovu gastronomsku riznicu, morate da prođete kroz baštu u kojoj rastu bergamot, limun, lavanda i nana. Mnogi misle da je ovo restoran sa najlepšom baštom u centru grada.

Za mame koje ne žele da sretnu ćerke kad izađu s prijateljicama, izbor mesta za provod nije lak zadatak

Dobra atmosfera

Gošće Home možda će prijatno iznenaditi ženski servis. Na ovom mestu žene mogu da se opuste uz ukusan i rafiniran obrok koji prija i oku, jer izgleda svetski. Uostalom, nije malo razloga što je lansiranje portala To sam ja bilo upravo u ovom lokalu.

Žene vole eksperimente i lako prihvataju restorane koji nude nove višeslojne koncepte

U centru Beograda, u restoranu Pepe, žene mogu da uživaju u italijanskoj hrani, a mirise i ukuse Azije donosi Sakura, restoran smešten u Beton hali, sa pogledom na ušće Save u Dunav.

U Gospodar Jovanovoj ulici nalazi se Smokvica, restoran u istorijskoj kući, za čiju je arhitekturu zaslužna Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji. Enterijer ovog restorana takođe je radila žena. Ovo mesto žene rado biraju za poslovne sastanke, kao i Maderu, Franš ili Šaran.

Ljupki bistroi osvojili su srca mnogih Beograđanki, a među popularnijima su Puter kod Kalenić pijace, Cveće zla na Vračaru, Bistro Mali Pijac u Savamali. Kažu da u Zadruzi nedeljom doručkuje pola Vračara, a duh ovog dela grada reprezentuje i restoran Miamiam koji ima i jedan od najlepših keteringa u gradu.

Mlade na odstojanju od vinskih barova drže cene i specifična ponuda

Uroš Živković kaže da je očigledno da žene vole da izlaze u vinske barove i da čine više od polovine gostiju.

Podrum Wineart nalazi se na Novom Beogradu i odiše modernim ambijentom urbane vinoteke. Bistro du VIN i Pampur na Vračaru, Saša u centru grada, mesta su gde žene mogu da uživaju u dobroj atmosferi, društvu i hrani na kojima ne rizikuju susret s podmlatkom, jer za izbor vrsnih vina ipak treba malo iskustva.

https://www.instagram.com/p/B-ysaO3JtBt/

Uostalom, mladi više vole kafeterije ili mesta kao što su Radost, Mladost, Ludost u Savamali, gde verovatno neće biti u prilici da sretnu mamu i tatu.

Ovde provod počinje večerom, najčešće picom u Radosti, a nastavlja se u kasne sate u klubovima Mladost i Ludost.