Žena na plaži

Na poslu hedonista, na plaži radoholičar

Pandemija je promenila način na koji radimo i kako se odmaramo. Posao možemo da obavljamo sa stopalima u pesku, ali ne možemo na njega da zaboravimo ni tokom godišnjeg odmora

Leti se pomalo opustimo na poslu, pravimo duže pauze, zadržavamo se više na društvenim mrežama kako bismo uživali u fotografijama prijatelja s odmora i, naravno, odbrojavamo dane do svog godišnjeg, pod uslovom da ne radimo u letovalištima.

Međutim, pandemija je promenila poslovne planove, način na koji radimo, pa i kako se odmaramo.

Izmeštanje kancelarije na plaže i proplanke u prvi plan je stavilo brigu o tome kakav je tamo internet, da li su spakovane sve šifre, računar, miš…

Mesto za rad i dokolicu

Rad na daljinu omogućio je nova iskustva, poput onih da posao obavljamo sa stopalima uronjenim u pesak, na mestu koje nam obično služi za odmor. S druge strane, uobičajeno isključivanje iz posla tokom letovanja sada je skoro nemoguće, jer projekti možda nisu završeni u previđenom roku zbog korone i kolegama zatreba pomoć.

Izmeštanje kancelarije na plažu ili planinu minimiziralo je dobro poznate probleme oko pakovanja garderobe i drangulija za sve vremenske i društvene prilike, a u prvi plan je stavilo brigu za to kakav je tamo internet i da li su spakovane sve šifre, računar, kablovi, punjači, miš, slušalice…

Deo ovog rebusa možda je i sumnja – da li na mestu za dokolicu možemo da budemo efikasni i obavljamo sva dnevna poslovna zaduženja kao od kuće. Nakon pandemije, poslodavci i stručnjaci će svakako imati šta da kažu o tome, no činjenica je da je bilo sumnji i u efikasnost rada od kuće, a ispostavilo se da smo se prilično dobro snašli.

Nije lako raditi u okruženju turista koji se odmaraju, to zahteva samodisciplinu i dobru organizaciju

Ni letovanje nije kao što je bilo

Rad na daljinu iz letovališta može da bude najbolje ili katastrofalno iskustvo, u zavisnosti od discipline, organizacije, pa i poznavanja informacionih tehnologija. Nije lako raditi u okruženju turista koji se odmaraju, reći prijateljima – sad moram da radim, ili završiti posao do kraja, dok deca iščekuju odlazak na plažu ili sladoled, ali to nije nemoguća misija.

Već smo navikli na rad od kuće, na deljenje zajedničkog prostora i znamo kako se uspostavlja tišina zbog Zoom sastanka. Osim toga, kamere se možda neće često uključivati, jer povetarac kvari frizure, a prijatelji i deca biće važna karika kad internet zataji ili nepažljivo pritisnemo pogrešan taster na računaru.

Na kraju dana bitni su morski talasi ili kupanje u šumskom vazduhu, a ne preznojavanje zbog izazova koje nosi ovakav način rada.

Mnogi su želeli (i uspeli) tokom pandemije da presele „kancelarije” na obale i proplanke, odakle rade poput digitalnih nomada, ali s druge strane, izgleda da sve manje zaposlenih tokom godišnjeg odmora zaboravlja na posao.

Šta je bolje, da se na odmoru potpuno distanciramo od posla ili da idemo u korak s njim i svaki čas pregledamo elektronsku poštu

Iako su ferije glorifikovane kao pauza tokom koje se regenerišemo i nakon toga radimo sa novom motivacijom i energijom, niko ne ostavlja mobilni telefon kod kuće, a većina tokom odmora pregleda elektronsku poštu (poslovnu) i čak odgovara na poruke.

Šta je bolje, da se na odmoru potpuno distanciramo od posla ili da idemo u korak s njim? Ili je možda kucnuo čas da promenimo perspektivu i da ubuduće na odmoru budemo pomalo radoholičari, a na poslu pomalo hedonisti.