Angela Merkel

Muti misterija: kancelarka izabrala pank za fajront

Za ceremonijalni odlazak sa položaja kancelarke, Angela Merkel izabrala je pesmu Nine Hagen, a ceo svet nagađa šta je moćna političarka time želela da poruči

Pragmatična, odgovorna, skromna i pomalo dosadna, Angela Merkel odlučila je da ode s položaja nemačke kancelarke uz veliku buku, pošto je za ceremonijalni oproštaj izabrala pesmu pank-rokerke Nine Hagen.

Da li „muti” stvarno voli pank ili neprikosnovena „gospodarica Evrope” punih 16 godina sada pesmom šalje suptilne političke poruke kolegama, ili možda najavljuje nova iznenađenja ako joj čitanje, kuvanje čorbe od krompira i izleti vikendom dosade?

Novo značenje u starom hitu

Poznato je da Merkelova voli operu, ali za rastanak, a u skladu sa tradicionalnim nemačkim običajem povodom odlaska sa funkcije kancelara, ona je izabrala da joj vojni orkestar odsvira tri sasvim drugačije pesme. Za razliku od prethodnika koji su birali konvencionalne arije, poput Ode radosti, na top listi Merkelove našao se, na veliko iznenađenje mnogih, istočnonemački hit iz sedamdesetih godina prošlog veka Du hast den Farbfilm vergessen (Zaboravio si film u boji) Nine Hagen. Ova pesma bila je svojevremeno shvaćena kao kritika sive stvarnosti u Nemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), državi iza gvozdene zavese.

Merkelova i Hagenova rođene su u Istočnoj Nemačkoj i možda je dvadesetogodišnja Angela slušala Nininu muziku

I Angela Merkel (67) i Nina Hagen (66) rođene su u Istočnoj Nemačkoj i vrlo je verovatno da je Merkelova kao dvadesetogodišnjakinja slušala muziku Hagenove. Međutim, u svetskim medijima ovih dana više se piše o tome da je kancelarka retko pominjala svoje istočnonemačko poreklo i nagađa se kako je ona u pesmi Zaboravio si film u boji našla sasvim novo značenje. Pošto u tekstu pevačica prigovara svom dečku zbog toga što je na odmor poneo samo crno-beli film, ima tumačenja da je to uvijena feministička poruka Merkelove o muškarcima koji ne rade svoj posao kako treba ili, možda, o kolegama.

Inače, pojedini mediji podsetili su ovih dana da su Angela Merkel i Nina Hagen svojevremeno imale zanimljiv susret uživo u jednoj televizijskoj emisiji. Emisija je bila burna, a Merkelova je tada bila ministarka za žene i omladinu u vladi kancelara Helmuta Kola.

Ima tumačenja da je Merkelova pesmom poslala feminističku poruku o muškarcima koji ne rade svoj posao kako treba

Pauza ili penzija

Osim pank-numere, odlazeća kancelarka izabrala je za rastanak i versku pesmu, što se dovodi u vezu sa demohrišćanskim korenima njene stranke (CDU) i vaspitanjem koje je stekla kao ćerka sveštenika, kao i pesmu Fur mich soll’s rote Rosen regnen (Trebalo bi da mi padaju crvene ruže) nemačke pevačice Hildegard Knef.

360b © / Shutterstock.com

Politički put Angele Merkel svakako nije bio posut ružama. Pre nego što je celom svetu postalo važno šta ona ima da kaže, šta misli i kakve neverbalne poruke šalje, bila je Kolova devojčica, staromodna, neharizmatična političarka… U međuvremenu, stekla je reputaciju duhovite žene, pa i pomalo misteriozne, koja čvrsto brani zapadne vrednosti.

To je jedan od razloga što mnoge intrigira čime će se muti ubuduće baviti. Odlazeća kancelarka svakog časa to može da saopšti, u međuvremenu, spekuliše se da će joj pauza, koju je pominjala pre nekoliko meseci, brzo dosaditi. U penziji svakako ne bi imala finansijskih briga, ali problem je izgleda što to niko ne može da zamisli – izuzev, možda, Angele Merkel. Prethodnici prve kancelarke u istoriji Nemačke, da podsetimo, zahvaljujući znanju i vezama, držali su predavanja, radili kao savetnici i lobisti.