inspiracija
Muškarac naslonjen na kabriolet

Muški seksualni predatori vs ženski seksualni predatori

Postojali su i muški i ženski predatori, ali od praistorije, pa sve do modernog vremena, muškarcima je tolerisano seksualno predatorstvo

Pitanje iz naslova postavila mi je urednica portala, uz potpitanje o tome da li su zaista filmovi poput Fatalne privlačnosti i drugih stvorili mit o ženi seksualnom predatoru.

Pitanje ima smisla, jer sam tokom dugog niza godina u ordinaciji čula bezbroj istinitih priča na ovu temu. Muškarci koji ostavljaju žene i odlaze sa mlađom, uobičajena priča, muškarci koji odlaze sa sinovljevom devojkom, kumom, kumčetom, ređe, ali i toga je bilo. Mnogo češća priča od one o ženi koja napušta porodicu zbog drugog. Ali ima i toga.

Da li je Kleopatra bila seksualni predator ili zaljubljena žena, slučajno baš u dva najmoćnija čoveka tadašnjeg sveta?

Istorijski gledano, sve do modernog vremena bilo je takoreći prihvatljivo muško seksualno predatorstvo. Danas, kada genetikom možemo pratiti poreklo preko muškog ipsilon hromozoma, dokazano je da se trag DNK jednog praistorijskog čoveka nalazi u desetinama hiljada ljudi.

Objašnjenje je da je bio dominantan, najjači mužjak, i da je eliminisao konkurente i ostavio veliki broj potomaka. Od tih dana, pa sve do modernog vremena, muškarcima je tolerisano seksualno predatorstvo.

U prvo vreme to su najjači i najsposobniji, a kasnije najbogatiji i najmoćniji. Princip je isti. Naravno da se sećate iz istorije priča o pravu prve bračne noći u doba feudalizma, a i kasnije, samo na drugačije načine.

I na našem tlu je bilo uobičajeno da neki povratnik iz Amerike u šezdesetim godinama izabere maloletnu devojku za ženu, uz blagoslov porodice, ili da svekar u nekim krajevima polaže pravo na snahu. A i literatura i filmovi, kao što je Nečista krv, mogu nam objasniti kako je to izgledalo u našim krajevima. Ukoliko je imao dovoljno moći i para, muškarac je bio slobodan da ispunjava sopstvene želje, a pare i moć su dovoljno opravdanje za takvu vrstu ponašanja. U novije vreme stvari su malo našminkane, ali suština je ostala ista. Setite se samo priča o braći Kenedi.

Legende o moćnim ženama

Šta kaže istorija za ženske seksualne predatore? Da li je Kleopatra bila grabljivica ili zaljubljena žena, slučajno baš u dva najmoćnija čoveka tadašnjeg sveta? Poznate su legende o moćnim ženama gospodaricama koje su birale najlepše mladiće i posle provedene noći sa njima – ubijale ih. I istorija potvrđuje neke priče. U nekim istorijskim izvorima stoji da je Katarina Velika imala 300 ljubavnika. Čak i da je broj višestruko uvećan, dovoljno je da je nazovemo seksualnim predatorom ženskog pola.

Znači, postojali su i muški i ženski predatori.

Manje je ljubavi u odnosima, a više svega drugog

A kako danas stoje stvari? Polovinom prošlog veka nastaje hipi pokret, pronalazi se pilula za kontracepciju, žene postaju ravnopravne i profesionalno se ostvaruju. Ljubav postaje imperativ muško-ženskih odnosa. Delovalo je da muško seksualno predatorstvo izumire, tj. da ostaju pojedinačni slučajevi, ali da to nije više društveno prihvatljivo, a da žensko seksualno predatorstvo više postoji u filmovima nego u realnom životu.

Međutim, krajem veka, potrošačko društvo, stvaranje nove klase superbogatih, promena moralnih normi, uvođenje rijalitija u živote običnih ljudi, u čitavom svetu pomera kriterijume unazad i seksualno predatorstvo postaje znak moći i uspešnosti. I kod nas se to zaista vidi.

Manje je ljubavi u odnosima, a više svega drugog.

Promenom auta, muškarci menjaju i ljubavnice za mlađi i noviji model, i ko ih ima više i sve mlađih, uspešniji je u očima sveta. Moć i pare su dovoljni da sredina ocenjuje takvo predatorstvo kao društveno prihvatljivo ponašanje.

Surova taktika

A žensko predatorstvo danas? Razočaraću urednicu. Nije mit. Veliki je broj mladih žena koje su spremne da žrtvuju mladost, lepotu i dostojanstvo ne bi li osvojile odabrani trofej, a to je bogat i moćan muškarac. Taktika je daleko surovija od one u filmu Fatalna privlačnost. Buše se prezervativi ili skupljaju uzorci koji se posle špricem ubacuju u vaginu. Sve je dozvoljeno. Roditi dete takvom moćniku dovodi do cilja.

Promenom auta, muškarci menjaju i ljubavnice za mlađi i noviji model, i ko ih ima više i sve mlađih, uspešniji je u očima sveta

A često se dešava da kod trudnica imamo mogućnost poželjnog oca i pretpostavljenog oca. Ranije to nije bio čest slučaj.

Često se dešava da kod trudnica imamo mogućnost poželjnog oca i pretpostavljenog oca

Tako, izgleda da u čitavoj civilizaciji predatorstvo, pa i seksualno, postaje poželjan vid ponašanja i to kod oba pola. Mada, priznajem, kod žena nešto ređe, ali generalno, kao da idući u budućnost više naginjemo praistoriji u svim oblastima života.