Mršava vremena

Pošto sam pre nekoliko dana, posle dužeg odbijanja, stala na vagu, i sa očajanjem utvrdila da sam se ugojila tri kilograma, odmah sam pala u neku vrstu intimnog očajanja

Možda čak i mi koji sebe smatramo obrazovanim, radoznalim osobama koje razumeju svet u kome živimo, i sve laži kojima smo obavijeni u ovom globalnom matriksu, ne znamo skoro ništa. Hteli – ne hteli, i mi smo žrtve ponuđenih istina.

Tako, pošto sam pre nekoliko dana, posle dužeg odbijanja, stala na vagu, i sa očajanjem utvrdila da sam se ugojila tri kilograma, odmah sam pala u neku vrstu intimnog očajanja.

„Moram pod hitno da se dovedem u red”, mrmljala sam, razočarano i sa izvesnim gađenjem prema sebi, dok sam na JuTjubu tražila najbolju i najbržu dijetu koja će mi omogućiti da do vikenda sve vratim na staro, da ponovo sebe zavolim i da izgledam dobro.

I onda, algoritam JuTjuba, u moru dijeta koje obećavaju čuda za mesec dana gladovanja i oštre parterne gimnastike, pošalje mi klip „punačke” manekenke. U našem sistemu vrednosti, ona bi, bez sumnje, bila debela devojka.

Ideal savremene lepote – devojka dečačkog tipa – samo jedna od mnogih iluzija kojima robujemo

Ne spada u morbidno debele, ali grudi broj šest i ogromna zadnjica, veličine četiri prosečne domaće – doduše bez celulita, na njenom telu ništa ne visi. Senzualno se vrti u nekom vrtu, i reklamira kupaće kostime.

Iako devojka izgleda lepo, pomislila sam – „ja, da imam ovoliku pozadinu i ovolike butine, o kupaćem kostimu ne bih ni mislila. Koje samopouzdanje!”

I onda sam videla da njen video-snimak ima preko 58 miliona pregleda, i da su komentari ispod, na svim jezicima sveta – „Lepotica! Kakva žena!”… i tome slično.

Vratila sam se onda idealnim saragama vitkih nogu i mišićavih tela, i sa zaprepašćenjem sam konstatovala da klipovi mršavica nemaju ni deseti deo publike, kao ova debeljuca.

To samo znači da nas lažu da muškarci više vole mršave žene, bez oblina. Da je ideal savremene lepote – devojka dečačkog tipa – samo jedna od mnogih iluzija kojima robujemo. Da uzalud držimo dijete, trčimo, dižemo tegove ili džogiramo, kako bismo izgledale poput manekenki iz modnih časopisa.

Muškarci su sa Marsa, i zato vole Venere.

Ali, s druge strane, ideal vitkosti toliko je duboko ukorenjen u savremenu kulturu, da je teško poverovati da bi i jedna savremena žena svojevoljno pristala da uđe u tabor Venera. Tamo se ide, u ova naša mršava vremena, samo silom prilika.

Zabavila me je ova mala priča o debelim i mršavim devojkama, venerama i marsovcima. A onda sam zažmurila, prolazeći pored ogledala, i zarekla se da su hleb, pita i proja za mene prošlost dok se ne dovedem u red.