devojka sa maskom gleda u kompjuter

Mozak traži pauzu

Neprekidna preokupacija poslom čini da se osećamo preplavljeni obavezama, a posao koji smo voleli počinje da nas guši. Uz malu promenu navika možemo opet da radimo s velikim entuzijazmom

Mejlovi, zadaci, rokovi, sastanci, stres – i onda nam se iznenada učini da nam to oduzima svu životnu energiju, a da posao u kome smo istinski uživali obavljamo bez zadovoljstva ili čak počinjemo da mrzimo.

O sagorevanju na poslu je mnogo toga rečeno, ali mnoge od nas muči pitanje – možemo li ponovo da zavolimo svoj posao?

Trošenje energije

Moderne tehnologije pružaju neverovatne mogućnosti, nažalost ponekad previđamo da su one tu da nas oslobode, a ne da nas zarobe. Laptop nam je stalno otvoren, mobilni telefon uvek pri ruci, neprekidno smo dostupni, pratimo elektronsku poslovnu poštu čak i noću i na kraju smo, naravno, iscrpljeni.

Mozak i telo moraju da se odmore da hormoni ne bi divljali, odnosno da bismo mogli da se nosimo sa stresom. Trošenje energije na razmišljanje o poslu u slobodno vreme, na preslišavanje šta smo uradili i šta nas čeka, ne doprinosi da u novi poslovni dan uđemo sa entuzijazmom.

Šetnja od posla do kuće, kad god i koliko god je to moguće, jedan je od načina da se radni dan završi u predviđeno vreme

Neprekidna preokupacija poslom čini da se osećamo preplavljeni obavezama, da nam nedostaju ideje, pa posao koji smo nekada voleli počinje da nas guši. Koliko god nam se čini da je isključivanje luksuz koji ne možemo sebi da dozvolimo, ono će nam zapravo omogućiti da se „resetujemo” i budemo kreativniji. Zbog naših ideja menadžment neće uvek ostati bez teksta, ali veoma je bitno da ispune nas i na neki način daju smisao onome što radimo.

Hiperpovezanost i koncentracija

Hiperpovezanost, na mreži ili sa kolegama u kancelariji, ometa koncentraciju, pa se posao gomila. Kašnjenje nas dvostruko onespokojava. U želji da uradimo što više, ne uspevamo da se posvetimo nijednom zadatku, a onda to počne da potkopava naše samopouzdanje.

Potpuna izolacija svakako nije moguća, ali pomaže čvrsta odluka da elektronsku poštu pregledamo povremeno, a ne svaki čas. Slušalice na ušima šalju jasnu poruku kolegama da trenutno nismo dostupni za nevažne razgovore.

Isključivanje nije luksuz koji ne možemo sebi da dozvolimo, jer će nam upravo to omogućiti da se „resetujemo” i budemo kreativniji

Rezultat loše organizovanih sastanaka je gubljenje vremena. Možda ovaj aspekt posla nije u našim rukama, ali za svaki sastanak bi svakako trebalo da se pripremimo i govorimo kratko. To donekle može da nas ispuni zadovoljstvom, jer znamo – da znamo svoj posao.

Šetnja od posla do kuće, kad god i koliko god je to moguće, jedan je od načina da se radni dan završi u predviđeno vreme. Mala promena navika, poput ove, nekada daje velike rezultate.