Modna realnost u doba metaverzuma i novih tehnologija

Svet se menja, konstatovaćemo mi u svakodnevnom razgovoru. Svet se već promenio, poručuju nam oni koji aktivno rade na razvoju novih tehnologija. Do koje mere se menjaju stvari i šta nas potencijalno očekuje u nekoj veoma bliskoj budućnosti, ili onoj nešto samo malo daljoj, pokušali smo da istražimo i za vas, i za nas.

Naprosto, neke stvari nam deluju toliko neobično i neočekivano da moramo na godišnjem nivou da proverimo šta se sve dešava u svetu tehnologije i kako se to ukršta sa modnim tržištem, i da li će uticati na njega i koliko.

Metaverzum i modno tržište

Ako ste korisnici društvenih mreža ili tinejdžeri, čuli ste za metaverzum (Metaverse). Čak i tada nije sigurno da znate šta to zapravo znači ili kako funkcioniše. Ipak, taj virtuelni svet, savršeno umrežen da kreira alternativnu realnost, koji za mnoge od nas nije ni zamisliv, prostor je na koji marketing stručnjaci već ozbiljno računaju.

I dok mi mozgamo koliko je metaverzum daleko od nas, predviđa se da će do sledeće godine najverovatnije biti mnogo platformi metaverzuma sa sopstvenim ekonomskim platformama i kapacitetom za prenos imovine i objekata između metaverzuma i realnog sveta.

Osim toga, preduzeća će ugraditi stvarnost u metaverzum, nadilazeći virtuelne izložbene prostore. Predviđa se da će se koncept metauniverzuma dramatično proširiti, utičući na sve korporativne aktivnosti, industriju igara, kao i na svet nekretnina i naravno – modno tržište.

Deluje vam nerealno? Ipak nije! Ubrzani razvoj 3D realističnih platformi će omogućiti svakome da izgradi vlastiti virtuelni svet koji će drugi moći da posećuju i da istražuju. Unutar njega razvijaće se trgovački centri virtuelne stvarnosti, sportski kompleksi, pa čak i celi gradovi.

Takav koncept imao bi potencijal da napravi revoluciju u modnoj industriji, jer ova treća verzija interneta daje ljudima više kontrole nad njihovim podacima. Osim toga, čini se da bi ova platforma omogućila i personalizaciju modnih artikala prema ličnim potrebama.

Ovakva platforma stiče poverenje modne industrije i već postoje mnoge kompanije koje učestvuju u razvoju virtuelnog sveta, uključujući velike svetske lidere u finansijskom sektoru kao što je J.P. Morgan i modne brendove kao što su Gucci, Zara, Lacoste i Nike.

Imerzivna tehnologija – nova prilika za pristup klijentu

I dok se mi pitamo šta su imerzivne tehnologije, one za to vreme postaju nešto na šta se prodajni lanci u velikoj meri sve više oslanjaju u svojim planovima. Za nas laike, objašnjenje se može svesti na putovanje po virtuelnom svetu uz pomoć VR (virtuelna realnost) naočara.

VR sve više koriste kompanije za interno modno poslovanje i marketing. Neke kompanije uključuju VR u svoje proizvodne procese, kao i u svoje maloprodajne operacije, kako bi privukle kupce. Na primer, nude vam digitalno isprobavanje odeće, bez potrebe za ulaskom u prostoriju za presvlačenje.

Ne treba ni napominjati kolika je mogućnost primene ovakvih tehnologija za modne revije i druge događaje koji zahtevaju prisutnost digitalnih modela. Dizajneri ga mogu koristiti za stvaranje virtuelnog okruženja, koje posmatračima omogućava da dožive njihove kreacije na potpuno novi način.

Budući da je modna industrija jedna od onih koja od ovog načina prezentacije može imati najviše koristi, čini se da će veliki proboj na tom polju imati već u 2023, što će drastično uticati i na način na koji potrošači kupuju.

Digitalizacija u modnoj proizvodnji

Verovatno niste čuli za sistem Digitalni blizanac (digital twin). Ako bismo ovaj komplikovani sistem sveli na nešto što bi svi mogli lako da shvate, to je zapravo virtuelni prikaz objekta ili sistema koji ima svoj životni ciklus, ažurira se iz podataka u stvarnom vremenu i koristi simulaciju, učenje korišćenja mašina i sarađuje kao pomoć pri donošenju odluka.

Drugim rečima, obučava se da preuzme posao u raznim industrijama i da ga izvršava na najbolji mogući način. Pritom, sam uči posmatrajući.

Ako uzmemo u obzir da svaka fabrika želi da smanji procenat grešaka na odevnim proizvodima, zatim da smanji troškove proizvodnje, poveća brzinu kojom roba stiže na tržišta uz što manje trošenje mašina u tom procesu, jasno je da će prigrliti ovog blizanca sa velikom strašću.

Koncept omogućava da se spoji virtuelni sa fizičkim svetom, a to znači da mogu stvoriti digitalnu sliku fizičkog objekta ili čak procesa gotovo u stvarnom vremenu, kako bi izbegli bilo kakve nedostatke pre nego što se uopšte pojave.

Magija je još u našim rukama

Čitav svet se ubrzano digitalizuje i mi smo naterani da razmišljamo tako da pogodujemo tehnologijama i da mi njih hranimo, gubeći malo-pomalo iskru svoje kreativnosti. To se dešava iz dana u dan i često toga nismo ni svesni, a kada jesmo, neretko to rađa frustraciju.

Moda je uvek bila polje koje je delilo kreativnu svest sa umetnošću. Za dizajnere i ljubitelje onog čarobnog i kreativnog u modi, ostaje samo da se što više okrenu ka umetničkom i autorskom pristupu.

Odeće će uvek biti, i ona će postajati funkcionalnija, a magija umetnosti je, bar još neko vreme, u rukama ljudi.