Modna jesen u znaku povratka u školske klupe

Ovoga puta niko od vas ne očekuje da izgledate kao da ste zaista poneli uniformu već da ikonične komade ovakvog stila pomešate u neočekivane koncepte

Mokasine, karirane suknje, koledž jakne, preppy izgled (izgled inspirisan školskim uniformama) vraćaju se ove jeseni, posle dugo vremena. Primetan je svugde – od modnih pista i filmova, do odevnih kombinacija slavnih osoba.

Kako je talas povratka devedesetih zapljusnuo modne fotografije preko povratka brojnih drugih tendencija, tako nam je doneo i modni izraz koji nismo imali prilike da vidimo na ulicama još od slavnih grandž dana s kraja prošlog veka.

Sve je više preppy kombinacija, od modnih pista Celin revije do slavnih osoba koje haraju Instagram scenom, a koje nama manje ili više znače, kao što su Zendaja i Kendal Džener.

Mokasine, pre svega

Preppy je vidljiv i u brojkama koje nikada ne greše kada su tendencije u pitanju, pa su tako pojedini sajtovi zabeležili porast pretrage za pojam mokasina   od preko 80 procenata. Tu su, kao i uvek, u prednosti bili brendovi Guči i Prada, koji ovaj artikal obuće iz sezone u sezonu redovno vide kao deo svoje ponude, bez obzira na trendi sliku sveta.

S druge strane, koliko je karo-tkanje bilo skrajnuto poslednjih sezona i koliko je bitno nadolazećoj, pokazuje neverovatan procenat uvećanja pretrage za artiklima ovog dezena koji je za mesec dana porastao preko 2 500 procenata. Izgleda da je vreme da se iz maminih, a bogami i svojih ormara, izvuku suknje koje već godinama leže zaboravljene i tužne. Delovalo je da njihovo vreme neće skoro doći, baš u trenutku kada su preko noći postale poželjne.

Iako ćete inspiraciju za ovaj novi izgled potražiti možda u serijama koje ste pratili vi sami ili uz vaše tinejdžere, ova verzija trenda neće biti razdragana kao u Princu iz Belera ili seriji Clueless. Umesto toga, ovaj stil biće opušteniji i slobodno će se mešati i kombinovati sa predviđenim uličnim trendovima, ili sasvim neočekivano, ili prema ličnim afinitetima.

Ovoga puta, niko od vas ne očekuje da izgledate kao da ste zaista poneli uniformu već da ikonične komade ovakvog stila pomešate u neočekivane koncepte .

Preppy stil potiče iz ranog 20. veka, kada je Ajvi izgled (Ivy Look) uzeo maha. Nazvan je u čast grupe američkih univerziteta koji su objedinjeno poznati kao Ajvi liga (Ivy League). Ipak, u našim krajevima nije zabeležio velike talase popularnosti. Do pedesetih, mokasine, koledž jakne i oksford košulje bile su etablirana estetika u Sjedinjenim Državama, a sa idejom da izdvoje obrazovanu elitu.

Nakon toga, počeće da ih usvajaju i razne drušvene podgrupe, uključujući afroameričku srednju klasu i britanske modse šezdesetih. U 2022. asocijacije na elitu će biti vidljive i na društvenim mrežama, gde se preppy povezuje, svesno ili nesvesno, sa estetikom starog bogatstva i računima novih bogataša.

Do pedesetih, mokasine, koledž jakne i oksford košulje bile su etablirana estetika u Sjedinjenim Državama, a sa idejom da izdvoje obrazovanu elitu

Novonastali interes za cipele, a pritom prvenstveno mokasine, čini se da proizilazi pomalo i od zamora od patika koje su okupirale našu pažnju već čitavu dekadu. One su tako dugo dominirale kulturom i komercijalnim projektovanjima mode da se rodila stvarna želja za drugim tipovima silueta.

Pametniji, odrasliji izgled

Ovo se poklapa sa širim razlozima zašto se preppy vratio – to je pametniji, odrasliji izgled, koji je u suprotnosti u odnosu na dukserice sa kapuljačom i velikim formama.

Ove jeseni trenutak je da se svi vratimo u školske klupe, ali samo u onaj zabavniji period ovog životnog razdoblja

Deluje da brendovi pokušavaju da pronađu svoje novo uporište i dodatno podignu prodaju, radeći nešto drugačije. Tako su napravili mešavinu ulične odeće i osećaja luksuza. Mogli bismo to nazvati – zreliji stil ulične odeće.

Dakle, kombinujte koledž jaknu sa večernjom haljinom, mokasine uz vesele sokne koje su ove sezone zabavnije nego ikada ranije, kariranu suknju na falte uz oversajz kaput ili bilo koji od ovih komada uz nešto što je samo vaš izraz – od odeće do asesoara.

Ove jeseni trenutak je da se svi vratimo u školske klupe, ali samo u onaj zabavniji period ovog životnog razdoblja.

Naslovna fotografija © Creative Lab / Shutterstock.com