Rik Ovens

Modna godina Rika Ovensa

Sem izuzetne kolekcije za sezonu 2021/22, u fokus pažnje modnog sveta dovodi ga i jedna zanimljiva saradnja. Kolekcija je i povod za saradnju sa robnom markom Dr. Martens

Da li volite Rika Ovensa? Koliko znate o njegovom radu? Da li vam je jedan od omiljenih dizajnera ili niste ni čuli za njega? Iz koje god pozicije da prilazite temi koju smo ovde započeli, jedno je izvesno. Ove godine ćete ovo ime često čuti, a mi ne krijemo zadovoljstvo zbog toga.

Početak njegove karijere proteže se čak do ranih devedesetih kada je, napustivši umetnički fakultet (Otis College of Art and Design), odlučio da svoju edukaciju u oblasti mode nastavi na kursu modelarstva u Los Anđelesu. Kada je 1994. pokrenuo sopstveni brend, njegovo mračno, glamurozno, postapokaliptično viđenje gotik grandža, krenuće na put ka kreiranju svetski poznatog modnog biznisa, izgrađenog, u prvo vreme, uglavnom oko njegovih kožnih jakni.

Prvu reviju Rika Ovensa, na FW 2002. u Njujorku, sponzorisao je njujorški Vog. Ovo sponzorstvo inicirala je Ana Vintur, nakon što je Kejt Mos ranije te godine primećena u kožnoj jakni Ovens u francuskom Vogu. Ovo pojavljivanje pokrenuće razne saradnje sa evropskim modnim kućama i na kraju rezultirati preseljenjem Rika i njegove supruge u Pariz 2003, u kome će do danas nastaviti da rade kao svojevrsni kreativni dvojac.

Ove godine brend Dr. Martens svoj šezdeseti rođendan proslavlja u jednom sasvim novom ruhu, između ostalog i zahvaljujući Ovensu

Ove godine ga u fokus pažnje modnog sveta, sem izuzetne kolekcije za sezonu 2021/22, dovodi i jedna zanimljiva saradnja. Baš ta kolekcija je i povod za navedenu saradnju sa robnom markom Dr. Martens. Naime, obuća za Ovensovu reviju inspirisana je poetičnim pogledom na godine njegovog odrastanja, kada se, kao progresivni mladić iz malog grada, seli iz Portervila u Los Anđeles, kako bi bio u prilici da život živi punim plućima.

Kako sam kaže: „Kada sam kao tinejdžer postao svestan telesnog, video sam kako čvrsto utegnut gležanj koji vodi do širokog, a stabilno ukorenjenog stopala ima jednostavnu, skromnu, industrijsku muškost, gotovo poput korseta između mišićavog lista i čvrstog oslonca koji deluje kao stoički podest. Martinke su ovakvu sliku najbolje dočaravale.”

Kada je Dr. Martens decenijama kasnije uputio ovaj sudbonosni poziv, Ovens je pozitivan odgovor oberučke dao, računajući da to duguje svojoj pank rok mladosti. Ništa nije moglo biti prirodnije od ove saradnje, kada se uzme u obzir vizuelni identitet ova dva brenda i njihovi istorijati. Dr. Martens je uvek predstavljao nesumnjivu autentičnost i doslednost, kojoj se Ovens, tako nepokolebljiv u svojoj apsolutnoj i brutalističkoj viziji, nesumnjivo divio.

„U saradnjama ne moram da imam poslednju reč jer sam u prilici da je imam u sopstvenom životu”

Ono što je specifično, to je način na koji je Ovens, bez preterane sujete, zaplovio u svet martinki, dajući tom brendu svoju kreativnu snagu, sasvim u skladu sa potrebama ove robne marke. Mračni kreativni svet dizajnera i njegova sklonost ka klasičnoj muzici i dalje se prepliću u njegovim kolekcijama.

Ipak, ne možemo da ne primetimo da je jedan od čuvenih modnih pobunjenika možda pomalo omekšao ili je, po sopstvenom svedočenju, naučio da pravi kompromise. I sam primećuje: „U saradnjama ne moram da imam poslednju reč jer sam u prilici da je imam u sopstvenom životu.”

Voljen od strane pank i rok zvezda, It devojaka i tinejdžera, ove godine brend Dr. Martens svoj šezdeseti rođendan proslavlja u jednom sasvim novom ruhu, između ostalog i zahvaljujući Ovensu. Vreme je otvorilo vrata jednom, ponešto drugačijem pristupu, nekog, pomalo uspavanog stila.

I dok sa nestrpljenjem očekujemo saradnju ovog klasika sa dizajn timom Kom de Garsona, jednako se radujemo i novim modelima koje, kako smo načuli, Ovens sprema za Martinke u maju.

Prvu reviju Rika Ovensa, na FW 2002. u Njujorku, sponzorisao je njujorški Vog. Ovo sponzorstvo inicirala je Ana Vintur

U međuvremenu pred nama je za uživanje i Getsemanski vrt, Ovensova kolekcija ja jesen-zimu 2021/22. Kako je prema predanju to vrt u kojem se sa svojim učenicima Isus molio veče pred raspeća, ostaje na nama da tumačimo da li dizajner najavljuje raspeće ili realnost tumači kao vaskrsnuće nakon stradanja kroz koje prolazimo trenutno.