Muškarac u suknji

Moderni gladijatori – da li su muškarci u suknji seksi

Istorijski gledano, muškarci su duže nosili toge, suknje, duge košulje ili haljine nego pantalone. U toj odeći neki su, bez sumnje, izgledali kao Rasel Krou u filmu Gladijator – stvarno seksi

Iako smo se lavovski borile za pravo da pantalone nosimo uvek i na svakom mestu, osećanja su nam pomalo pomešana na pomisao da dolazi dan kad će muška polovina da poželi deo garderobe koji vekovima ekskluzivno pripada nama. Kada će značajno da nas pogledaju i upitaju: „Falte ili karneri?”

Dizajneri već decenijama lansiraju uniseks ili rodno neutralnu odeću (kako se danas kaže), ali van modne piste suknju se usuđuju da obuku samo dizajneri i, uglavnom, zvezde muzičke i filmske industrije, poput Harija Stajlsa i Bilija Portera.

Prisutna su očekivanja da se to promeni pod uticajem nekonformizma koji je donela pandemija, kao i društvenih i kulturnih kretanja, međutim izgleda da konfekcija još nije spremna za ovaj revolucionarni korak.

Ako suknja ne oduzima muževnost, a Škot u kiltu i Azijat u sarongu nikoga ne šokiraju, zašto suknja nije osvojila muška srca

Seksi gladijatori

Dizajner Žak Esterel je sedamdesetih godina prošlog veka kreirao haljine za muškarce, a Žan Pol Gotje predstavio je osamdesetih mušku suknju, ali uprkos originalnosti, muškarci su na ove, i sve kasnije pokušaje dizajnera, ostali donekle ravnodušni.

Glavni akteri ove priče uvek kažu da bi rado ponovili to iskustvo, ako ništa drugo, kako bi im leti bilo manje toplo

Istorijski gledano, muškarci su duže nosili toge, suknje, duge košulje ili haljine, nego pantalone. U toj odeći neki su, bez sumnje, izgledali kao Rasel Krou u filmu Gladijator – stvarno seksi.

Ako suknja ne oduzima muževnost, a Škot u kiltu i Azijat u sarongu nikoga ne šokiraju, zašto suknja nije osvojila muška srca? S jedne strane, činjenica je da od početka industrijalizacije pantalone važe za najpraktičniju odeću za rad, no deo odgovora svakako treba tražiti i u predrasudama.

Egzotika muške suknje

Kad smo se mi borile za pravo da nosimo pantalone, bez obzira na to da li smo to činile glasno ili tiho, imale smo zajednički viši cilj, jednakost sa muškarcima. Nasuprot tome, u kulturi sa jakim patrijarhalnim temeljima u kojoj živimo, pomalo je nerealno da očekujemo od muškaraca da masovno žele da se izjednače s nama.

Oni koji probiju led, stisnu srce i obuku suknju jer je udobna, ili možda iz zdravstvenih i idejnih razloga, u muškom društvu rizikuju podsmeh. Eksperimenata je bilo koliko i ljubopitljvih pogleda, coktanja, pa i nerazumevanja zbog kršenja nepisanih pravila.

Iako nošenje suknje zahteva stil, usklađene čarape, cipele i pažljive pokrete, glavni akteri ove priče uvek kažu da bi rado ponovili to iskustvo, ako ništa drugo, kako bi im leti bilo manje toplo.

Duga kosa na muškoj glavi svojevremeno je bila podjednako provokativna kao sada muška suknja

Iz tog ugla, a s obzirom na klimatske promene, možda će muška suknja izgubiti oreol egzotike mnogo pre nego što očekujemo. Uostalom, zar duga kosa na muškoj glavi svojevremeno nija bila podjednako provokativna kao sada muška suknja. Doduše, ovde najverovatnije nije reč o istom muškarcu.