Devojka

Moćni lip liner, olovka za ocrtavanje usana

Olovke su jače pigmentisane i gušće od karmina. Zato su i postojanije od sjajeva (gloss), karmina ili obojenih balzama za usne

Lip liner ili olovka za usta je često bitnija od karmina. Sa ocrtavanjem usana prvenstveno dobijamo oštru i definisanu ivicu i možemo promeniti oblik ili popraviti male asimetrije koje su česte. Kad se stvore male borice oko usana, olovkom za usta možemo sprečiti razlivanje karmina. Često koristim samo olovku i balzam za usta, kad želim veoma prirodan izgled, bez nanošenja ruža ili bilo kog drugog obojenog proizvoda.

Olovke su jače pigmentisane i gušće od karmina. Zato su i postojanije od sjajeva (gloss), karmina ili obojenih balzama za usne. Ako ivice iscrtamo olovkom i zatim nanesemo masnu boju (karmin) malo pomereno od ivica prema sredini, kasnije smo u opasnosti da nam se karmin „razlije” u borice ili da „pojedemo” boju sa usana. Olovku za usta jedino ne bih koristila u slučajevima kad se koristi tečni mat karmin i kad je u pitanju neki alternativni nanos šminke na usta, gde nije bitna ivica ili čak ne bi trebalo da se ističe.

Najbolje je olovku nanositi kratkim potezima napred-nazad po liniji usana

Boja olovke se menja u zavisnosti od mode i našeg izbora. Ponovo se vraća moda sedefastog karmina i svetlobraon mat olovke. Jedan od primera je Džej Lo, kad joj našminkaju usne prirodnom bojom. Ocrtavanje olovkom preko ivice usana, a zatim nanošenje sedefastog karmina na površinu usana, može na sceni da izgleda dobro, ali iz blizine baš i ne.

Olovku za usta jedino ne bih koristila u slučajevima kad se koristi tečni mat karmin i kad je u pitanju neki alternativni nanos šminke na usta, gde nije bitna ivica ili čak ne bi trebalo da se ističe

Takvim ocrtavanjem dobija se na volumenu usana, ali bitno je koji trikovi i optičke varke se primenjuju za koje prilike. Za bliže kontakte je primerenije da se usne osenče olovkom od ivice i središnji deo posvetli, stavi sedef ili gloss. Ivice ne bi smele da se koriguju previše jer je iz blizine to sve primetno i smeta.

Inače, olovka za usne trebalo bi da bude iste boje ili nijansu tamnija od karmina. Najbolje je olovku nanositi kratkim potezima napred-nazad po liniji usana. Ili jednim potezom izvući oblik, ali obavezno proći istom linijom i u suprotnom smeru.

Sitna uvećanja se iscrtavaju samo na spoljnoj ivici prirodne linije usana kad se šminkate za kontakt uživo

Linija se izvlači kako je vama lakše, od sredine ka spolja na gornjoj usni i od sredine, pa nadesno i nalevo na donjoj usni. Sitna uvećanja se iscrtavaju samo na spoljnoj ivici prirodne linije usana kad se šminkate za kontakt uživo. Pravila za binu i ekran su drugačija. A tamnobraon linija sa sedefastim karminom nikada mi se nije dopadala. Što se mene tiče, ako nije klasika, bar neka je avangarda.