Naslovna/Mirjana Bobić Mojsilović

Mlada krv

Zapadna pustolovina čoveka, kako je to poetski nazvao Deni de Ružmon, stigla je do svoje apokaliptične tačke – u eri u kojoj ljudski život nikada nije bio tako bezvredan, u eri u kojoj bogati ludaci na sva zvona reklamiraju projekat smanjivanja ljudske populacije za najmanje tri četvrtine, fanatizam o večnoj mladosti i zamajavanju smrti postao je zlatni cilj materijalizma. Crnohumorne vizije iz naučnofantastičnih filmova, o novim vampirima kojima je potrebna tuđa krv, danas su postale naučni projekat prve kategorije, obavijen velom tajnosti, da bi se tek tu i tamo u medijima pojavila koja kap „spektakularne istine” o milijarderima koji su se već uputili na put telesne večnosti. Bogati će živeti dugo i biće večno mladi, ako pored sebe imaju nepresušni izvor mlade krvi.

Novi vrući trend među bogatunima, naučno i na ličnom primeru dokazuje Brajan Džonson, američki milijarder koji je do sada potrošio preko dva miliona dolara da bi podmladio svoje telo. Svakog meseca ubrizgavaju mu litar plazme njegovog sina tinejdžera. „Nikada nisam vodio više računa šta moj mali jede, jer to ulazi u moje telo”, izjavio je Džonson u podkastu „Besmrtni”. Baja se pohvalio i da je svoju plazmu ubrizgao u vene svog sedamdesetogodišnjeg oca, kao i da je istraživanje telesne besmrtnosti naučni projekat za koji je, kao i mnogi drugi u Silikonskoj dolini, spreman da dâ sve.

Ideja o mladom telu koje je izvor dugovečnosti starog krpelja koji se na njega zakačio, drevni je fantazam o kome govore mnogi mitovi, bajke i filmovi. Strah od smrti i očaj pred smrtnošću: pagansko ludilo danas dobija propagandni zamajac ogrnut plaštom visoke tehnologije i supersofisticirane nauke, koja je dostupna samo onima koji zaslužuju da žive dugo, a možda i večno.

Morbidnost ove priče možda je najviše sažeta u rečenici da samodovoljni manijak pazi šta njegov sin jede – jer je njegovo dete izvor njegove „hrane”, njegov pokretni transfuzioni život. Mlada krv je danas vrednija od zlata. Otuda možemo da zamislimo da krv njegovog deteta može jednog dana biti krv bilo kog deteta, i da će „ubrizgavanje” mladosti i zdravlja biti jedini razlog pravljenja dece.