devojka u povrcu

Mit o alkalnoj dijeti

Zagovornici alkalne dijete kažu da previše kiselosti u telu može dovesti do lošeg zdravlja, međutim nijedno istraživanje nije dokazalo da hrana može da menja pH krvi.

Alkalna dijeta i alkalna voda često se na internetu promovišu kao „zdrave”. Postoje čitavi pokreti koji promovišu alkalnu ishranu, tvrdeći da je današnja ishrana kisela – Viktorija Bekam je među najistaknutijim pobornicima ove ideje.

Zagovornici alkalne dijete kažu da previše kiselosti u telu može dovesti do lošeg zdravlja, a da poštovanje alkalne dijete može sprečiti i izlečiti razna stanja i bolesti uključujući rak, kardiovaskularne bolesti i osteoporozu. Alkalna dijeta favorizuje povrće i voće, specijalne vode i dodatke.

Alkalna dijeta favorizuje povrće i voće, specijalne vode i dodatke

Šta znači alkalno

Pre svega, da se podsetimo šta znači alkalno. Kiselost organizma je povezana sa koncentracijom vodonika (H +) i meri se kao pH. Vrednost pH 7 je neutralna. Voda obično ima pH oko 7. Ako se kiselost poveća, vrednost pH se smanjuje. Ako se vrednost pH poveća, dobijamo alkalnu ili baznu sredinu.

Primer kisele tečnosti je bezalkoholno piće ili sok od pomorandže, obično sa pH oko 3. S druge strane, soda bikarbona ili izbeljivač nalaze se u alkalnoj sredini. Slično osnovnoj skali napravljen je dijagram sa hranom.

Kiselost organizma je povezana sa koncentracijom vodonika (H +) i meri se kao pH.

Teza je da kisela hrana dovodi do povećanja kiselosti, što pogoduje različitim bolestima. S druge strane, pobornici ove dijete smatraju da alkalna hrana dovodi do podizanja pH, što je povezano sa zdravljem.

Prema teoriji, određene grupe hrane smatraju se kiselim, alkalnim ili neutralnim. Tako u kiselu hranu spadaju: meso, živina, riba, mlečni proizvodi, jaja, žitarice, alkohol, a u neutralnu: prirodne masti, skrob i šećeri. Alkalnu hranu predstavljaju voće, mahunarke i povrće.

Nažalost, uprkos velikom broju publikacija u laičkoj štampi, gotovo da nema naučnih studija koje bi testirale ovu teoriju i nema dokaza koji bi podržali ili opovrgli teoriju o alkalnoj dijeti.

Zbog toga bih vas podsetio na članak koji sam napisao, posvećen homeostazi: Potrebna nam je homeostaza – održavanje stabilnih uslova za opstanak, a pre svega na nešto što smo učili u školi.

Kako putuje hrana

Kada jedemo, hrana putuje kroz digestivni trakt i sve vreme je u različitoj pH sredini. U ustima se hrana pomeša sa pljuvačkom u prilično neutralnom okruženju, pre nego što završi u želucu koji je jako kiseo. Tada se hrana seli u crevo gde se neutrališe alkalnim supstancama. Ovo je važno kako bi se mogla apsorbovati.

Organizam strogo kontroliše vrednost pH u krvi; ona iznosi između 7,35 i 7,45, odnosno blago je alkalna. Održavanje pH vrednosti krvi je presudno važno, odstupanje od ovog opsega značilo bi da enzimi ne funkcionišu, što bi dovelo do smrti. Telo ima različite mehanizme za održavanje pH krvi (puferi i izlučivanje produkata putem urina, a ugljen-dioksida preko pluća).

Vrednost pH 7 je neutralna. Voda obično ima pH oko 7

Iako je pokazano da neka hrana može da promeni pH urina, nijedno istraživanje nije dokazalo da hrana može da menja pH krvi. Jednostavno, sistem pufera, bubrega i pluća održava vrednosti krvi u strogo kontrolisanom opsegu, što je od vitalnog značaja.

Izvesni dr Jang (autor knjiga The pH Miracle, Balance your diet, Reclaim your Health), između ostalog je napisao da proteini i žitarice u ishrani dovode do velikog kiselog opterećenja, što uzrokuje neke zdravstvene probleme. Teza je da kisela hrana, između ostalog, utiče na oslobađanje kalcijuma iz kostiju i uzrokuje osteoporozu, a povezana je sa rakom i kardiovaskularnim bolestima. Međutim, ispostavilo se da dr Jang nije lekar, a 2017. godine osuđen je na zatvor zbog bavljenja medicinom bez licence (Link).

Bez dokaza

Suština je da nijedan način ishrane neće promeniti pH naše krvi. Da je tako nešto moguće, mi bismo bili životno ugroženi. Iako je alkalna dijeta pozdravljena kao prevencija ili lek za rak, metaanalize i istraživanja nisu pronašli dokaze da kiselost ili alkalnost hrane utiče na rizik od raka.

Iako je alkalna dijeta pozdravljena kao prevencija ili lek za rak, metaanalize i istraživanja nisu našli dokaze da kiselost ili alkalnost hrane utiču na rizik od raka

Pošto alkalna dijeta u različitom stepenu preporučuje sveže voće, povrće, mahunarke, uz umeren unos proteina, moguće je da neka od ovih namirnica može imati zaštitne efekte protiv raka, ne zbog menjanja kiselosti u organizmu već zbog hranljivih nutrijenata.

Suština je da specijalne vode, dodaci i programi za alkalizaciju nemaju efekta, da dijeta ne može da promeni pH naše krvi, ali može uticati na to da potrošite pare i da se na kraju razočarate. Zbog toga ne gubite vreme na ovu ideju, ali nastavite da jedete voće i povrće, jer je to zdraviji deo priče.