Mimove sa sobom u glavnoj ulozi voli i Čak Noris, ali opasno bi bilo da rikošetiraju

Iako deluju kao laka zabava, ovi duhoviti vizuelni sadržaji su jedna vrsta podražavanja, pomoću kojih mogu da se objasne određene vrste ljudskog ponašanja, kao i evolucija kulture

Kada čujemo reč mim, većina nas odmah pomisli na mahom duhovite sadržaje na internetu koji su brzo postajali viralni (odgovarajućim tekstom dopunjene montirane fotke Čaka Norisa, žene koja „viče na mačku” ili mačka sa smešnim izrazom lica).

Iako ih neki smatraju glupošću i njihovo kreiranje vide kao gubljenje vremena, mimovi u stvari imaju i poslovni potencijal, pa su pojedini sajtovi, posvećeni mimovima na određenu temu (npr. lolcats.com), veoma posećeni, a samim tim i vredni. Mimovi oblikuju popularnu kulturu, utiču na način života i evoluiraju uporedo s celim društvom. Uglavnom u obliku šala, urbanih legendi, viralnih video-sadržaja, smešnih fotografija, mimovi imaju veliki uticaj na modernu kulturu i jezik. Iako šaljivi, oni mogu da prenesu i sasvim ozbiljne ideje, kao što su mnogobrojni mimovi koji podstiču žene da se bore za sebe, šireći poruku da je važno biti snažna i samosvesna.

Ova vrsta „gluvih telefona” na internetu vrlo je namerna i motivisana humorom 

Kako se rađaju internet mimovi?

Iako je nekada osnovni uslov za kreaciju mimova bio da potencijalni autor poseduje softver za manipulaciju fotografijama i video-sadržajima, sada je situacija znatno lakša – mimove je moguće kreirati i pomoću aplikacija za mobilni telefon ili direktno na sajtovima koji imaju mim generator. Potrebno je imati fotografiju koja će biti korišćena ili izabrati neku od već postojećih, osmisliti kako želite da vaš mim izgleda i šta i gde želite da napišete. Tako će nastati takozvani emergent koji će pun status internet mima dostići tek nakon deljenja i menjanja od strane članova internet zajednice. Dužina života jednog internet mima zavisiće od njegove popularnosti i viralnosti.

Pre interneta, mimovi su putovali (simboli ili ideje koje se šire u društvu putem komunikacije) od jedne do druge osobe unutar određene kulture, a internet im je obezbedio da se lako prošire na globalnom nivou i među pripadnicima najrazličitijih kultura. Ričard Dokins je još 1976. godine u svojoj knjizi Sebični gen  objasnio kako mim predstavlja imitaciju i da se pomoću njega najverovatnije mogu objasniti određene vrste ponašanja ljudi, kao i evolucija kultura. Verovao je i da mimovi nisu uvek savršeno kopirani, prosto zato jer ljudi imaju različite ideje i pristupe. Različite tačke gledišta utiču na modifikaciju mimova i dovode do nastanka novih koji će naslediti svoje prethodnike, ili nestati pri nastanku još novijih. Podseća pomalo na „gluve telefone”, ali za razliku od dečje igre gde do „greške” u ponavljanju dolazi slučajno, ova vrsta „gluvih telefona” na internetu vrlo je namerna i motivisana humorom. 

Mimovi u marketingu

Premda su nepredvidivi, jer teško je prognozirati da li će neki od njih postati viralan ili ne (ponekad se dešava da stari i gotovo zaboravljeni mim postane popularan, a neki novi prođe prilično nezapaženo), profesionalci iz oblasti marketinga sve češće odlučuju da u kampanjama koriste mimove kao skoro besplatan, a trendi reklamni sadržaj, koji se uz malo sreće i zahvaljujući društvenim mrežama može proširiti brzo poput virusa. 

Viralnost mimova nije svima donela ono što su očekivali – ponekad se dešava da mimovi „rikošetiraju”

https://www.instagram.com/p/BjYOi8AHcX8/

Ipak, viralnost mimova nije svima donela ono što su očekivali – ponekad se dešava da mimovi „rikošetiraju”. Najpoznatiju grešku u vezi s mimovima napravio je tim Bila Kozbija u pokušaju da popravi njegov imidž, ozbiljno narušen zbog optužbi za silovanje koje je nekolicina žena podnela protiv ovog komičara. Oni su objavili Kozbijevu fotografiju i pozvali internet zajednicu da kreira duhovite mimove. Usledila je poplava odgovora koji su uglavnom doprineli tome da s razlogom ocrnjen glumac bude prikazan u još gorem svetlu.

Glumac Čak Noris, opštepoznati simbol „nepobedivosti”, superjunak koji je toliko snažan da može sve da reši, naravno – postao je jedna od glavnih faca mimova. Sam glumac je izjavio da je počastvovan i da smatra duhovitim šale u kojima ima glavnu ulogu, ali trudi se da ih ne shvata ozbiljno.